19. april 2021
Den danske øl-branche har gennem flere år været meget innovativ. År for år er der kommet flere og flere nye øl på markedet. Det har coronakrisen sat en brat stopper for. Illustration: Bryggeriforeningen
Den danske øl-branche har gennem flere år været meget innovativ. År for år er der kommet flere og flere nye øl på markedet. Det har coronakrisen sat en brat stopper for. Illustration: Bryggeriforeningen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dystre udsigter for danske bryggerier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dystre udsigter for danske bryggerier
Sjælland - 26. februar 2021 kl. 08:55
Af Anders Spanggaard

De kommende måneder bliver hårde at komme igennem for de danske bryggerier og deres medarbejdere, fordi restaurationsbranchen ikke bliver en del af genåbningen 1. marts.

Over halvdelen af bryggerierne forventer en nedgang i omsætningen på mindst 30 procent i marts sammenlignet med samme måned i 2019, viser en undersøgelse, som Bryggeriforeningen har foretaget blandt sine medlemmer. Næsten en tredjedel af de 31 deltagende bryggerier forudser ligefrem, at omsætningsfaldet bliver på mindst 50 procent.

- Det kan ikke længere undgås, at lukningen af restaurationsbranchen kommer til at koste varige arbejdspladser på de danske bryggerier, hvoraf mange ligger i små samfund med stor betydning for den lokale økonomi og livskvalitet, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Udsigten for april måned ser endnu værre ud, såfremt nedlukningen fortsætter. På spørgsmålet: »Hvad betyder en nedlukning af restauranter og barer mv. for dit bryggeri/tapperi i april måned?« svarer mere end 60 procent, at deres omsætning vil falde med mindst 30 procent sammenlignet med april 2019. Og 39 procent forventer et omsætningstab på mindst 50 procent.

- Vi anbefaler derfor, at regeringens ekspertgruppe hurtigst muligt regner på genåbningsscenarier, der omfatter restaurationsbranchen - naturligvis med de nødvendige sundhedsforanstaltninger. Vi har endnu ikke set evidens for, at gæsterne smitter hinanden i nævneværdigt omfang på serveringssteder, og spørgsmålet er, om ikke det ofte er sundhedsmæssigt mere forsvarligt, at folk mødes dér med hygiejneregler og professionelt personale, end at folk mødes privat, siger Niels Hald.

Færre nye øl

I undersøgelsen svarer mere end 90 procent, at kompensationsordningerne ikke dækker deres udgifter som følge af nedlukningen. De peger blandt andet på, at lønkompensationen er utilstrækkelig og ufleksibel, samt på at kompensationen for gamle varer er for ringe.

Coronanedlukningen har også sat sit dybe spor på antallet af nye øl fra de danske bryggerier. En analyse, som analysevirksomheden Beerticker har udarbejdet i samarbejde med Bryggeriforeningen, viser, at der kom en fjerdedel færre nye danske øl på markedet i 2020 på grund af Covid-19. 1792 nye øl så dagens lys. Men Beertickers estimat viser, at hvis 2020 havde været et almindeligt år, så var der kommet ca. 2400 nye øl på markedet - baseret på den årlige procentvise stigning i antal nye øl, der har været de seneste år.

Sprudlende branche stækket

- Den markante nedgang i antallet af nye øl er desværre et håndgribeligt tegn på, at Corona-nedlukningen har stækket en ellers sprudlende branche, siger Jens Hald, direktør i Bryggeriforeningen.

Covid-19 havde også store konsekvenser i julemånederne, som traditionelt er den vigtigste årstid for bryggerierne. Men aflysningen af julefrokostsæsonen havde stor betydning for en stor del af bryggerierne. Ud over den manglende omsætning endte mange bryggerier også med at brænde ind med julebryg, der ikke kunne sælges efter nytår. Det er ikke ualmindeligt, at juleøl bliver brygget helt tilbage i sommermånederne.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?