11. august 2020
Som forbruger bør man fra næste år holde øje med strømforbruget mellem 17.00 og 20.00 i vinterhalvåret. Her bliver prisen for at leveret strøm af Seas-NVE?s elnet-selskab Cerius dobbelt så dyr som i dag. Til gengæld bliver det billigere resten af tiden. Pressefoto: Seas-NVE.
Som forbruger bør man fra næste år holde øje med strømforbruget mellem 17.00 og 20.00 i vinterhalvåret. Her bliver prisen for at leveret strøm af Seas-NVE?s elnet-selskab Cerius dobbelt så dyr som i dag. Til gengæld bliver det billigere resten af tiden. Pressefoto: Seas-NVE.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dyrere strøm på vinter-aftener

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyrere strøm på vinter-aftener
Opdateret 03. december 2019 kl. 08:52
Sjælland - 02. december 2019 kl. 19:43
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det bliver noget dyrere at koge kartofler eller sætte opvaskemaskinen, vaskemaskinen og tørretumbleren i gang i de tidlige aftentimer til næste vinter. Til gengæld bliver strømmen lidt billigere resten af tiden.

Det er konsekvensen af, at Seas-NVE's elnet-selskab Cerius fra årsskiftet indfører variable priser for at levere strøm ind i 390.000 husholdninger og virksomheder på Midt-, Vest- og Syd-sjælland samt Lolland-Falster.

(Læs mere her.)

"Hvis man er konsekvent og tilpasser sin brug af de større strømslugere som eksempelvis opvaske- og vaskemaskiner, samt tørretumblere og selvfølgelig opladning af elbilen til de nye tariffer, så er der en mulig besparelse".
Birger Bagger Mikkelsen, netdirektør, Cerius.

Den såkaldte nettarrif hos Cerius udgør i dag 25,61 øre pr. kw/t, mens et årsabonnement koster 855 kroner. Penge, som forbrugere og virksomheder betaler via deres almindelige el-regning.

Fra årsskiftet barberer Cerius timeprisen ned til 23,84 øre pr. kw/t, mens abonnementsprisen falder til 841 kroner.

Lidt ned - med kæmpe prishop

Fra 1.april skrues den almindelige timepris så yderligere ned til 19,79 øre pr. kw/t, mens timeprisen kl. 17.00-20.00 i vinterhalvåret skrues op til 59,99 øre pr. kw/t. Altså en prisstigning på over 130 procent i forhold til i dag.

#1191116

Cerius leverer strøm til ca. 390.000 elnet-kunder i det lysegrønne område. Elnet-kunderne er samtidig andelshavere i Cerius' moderselskab Seas-NVE. Grafik: Seas-NVE:


Ifølge Cerius er beslutningen om differentierede priser - og langt dyrere strøm på vinteraftener en konsekvens af, at skubbe forbrugere og virksomheder til at flytte så meget strømforbrug, man kan hen på de tidspunkter af døgnet, hvor elnettet er mindst belastet.

En taktik, som alle landets elnet-selskaber i øvrigt er enige om at indføre i løbet af 2020, oplyser Cerius.

- Vi ser ind i en fremtid, hvor det kan være nødvendigt at investere i en udbygning af elnettet for at få produktion og forbrug til at mødes. Eventuelle investeringer vil få tarifferne til at stige, så vi håber, at vi kan hjælpes ad og flytte noget af forbruget væk fra de perioder, hvor belastningen af elnettet i boligområderne er størst, oplyser Birger Bagger Mikkelsen, netdirektør i Cerius.

  • Nettariffen er forbrugerens betaling til elnetselskabet, primært for at transporteret strøm gennem elnettet.
  • Den udgør en mindre del af den samlede el-regning, der også udgøres af den rene strøm samt afgifter og moms. Sidstnævnte udgør ca. 70 pct. af den samlede elregning.
  • Ifølge Cerius vil den almindelige forbruger vil skulle betale lidt mere, end i dag, hvis over 10 pct. af det samlede årlige strømforbrug ligger i tidsrummet kl. 17.00 – 20.00 i vinterhalvåret.
Kan spare lidt

Ifølge Cerius vil en almindelig forbruger med et gennemsnitligt årligt forbrug på omkring 4000 kW/t kan spare cirka 200-250 kr. om året ved ikke at bruge opvaskemaskine, tørretumbler og vaskemaskine i de tre timer i vinterhalvåret, hvor nettet er mest belastet.

- Hvis man er konsekvent og tilpasser sin brug af de større strømslugere som eksempelvis opvaske- og vaskemaskiner, samt tørretumblere og selvfølgelig opladning af elbilen til de nye tariffer, så er der en mulig besparelse, siger Birger Bagger Mikkelsen.

Cerius og landets øvrige elnet-selskaber har reelt monopol. Derfor har myndighederne også sat et loft over, hvor meget, de må tjene. Prisændringen må således ikke umiddelbart føre til øgede indtægter.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?