16. november 2019
Dronen skal rystes tre gange, så starter motoren. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Dronen skal rystes tre gange, så starter motoren. Foto: Thomas Olsen
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Droner er klar til mere luft under vingerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Droner er klar til mere luft under vingerne
Sjælland - 04. juni 2016 kl. 06:28
Af Martin Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Robert Nøddebo Poulsen har firmaet SpectroFly, der specialiserer sig i at levere ydelser med droner - for eksempel til at holde øje med kornets vækst på marken. Samtidig ejer han landbruget Tokkerupgaard ved Faxe sammen med sin bror og far, der er driftsleder.

Gården er et konventionelt planteavlsbrug med lidt over 100 hektar marker - og så er det praktisk med en drone-interesseret medejer. Det skriver DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske.

Dronen skal rystes tre gange, så starter motoren og sørger for en driftssikker flyvning over marken. Den flyver selv den planlagte rute via GPS, men undervejs kan Robert også justere ruten eller bede dronen lande, hvis det bliver nødvendigt.

På undersiden sidder et kamera, der tager detaljerede billeder af marken. Faktisk så detaljeret, at man bagefter har et billede af marken, hvor hver pixel i billedet er tre gange tre centimeter store.

Og nu bliver det smart. Billedet kan nemlig analyseres sådan, at det viser, hvilke planter der gror optimalt, og hvilke der ikke har gode vækst-betingelser. Det kan man se ud fra det lys, planterne reflekterer. Den information kan landmanden bruge til at omfordele sin gødning efter planternes behov i stedet for en ensartet gødskning på hele marken. Det er én ud af mange måder at anvende dronens billeder på.

Droner i landbruget er stadig i sin begyndelse og er endnu ikke udbredt som en kommerciel ydelse. Robert Nøddebo Poulsen tjener endnu ikke penge på det.

Men dronerne har bestemt en fremtid inden for landbruget, mener han.

- Vi befinder os stadig i en forholdsvis spæd teknologi, og derfor er det svært at bevise, om det er pengene værd. Men jeg tror, at vi vil finde nogle niche-områder, hvor det kan betale sig at bruge en drone til at holde øje med væksten. Det kunne for eksempel være i højværdiafgrøder som kartofler, gulerødder eller spinat, siger han.