31. juli 2021
Forligskredsen bag aftalen om en grøn affaldssektor skal mødes fredag for at diskutere en liberalisering af affaldssektoren. Billedet her stammer fra ARC?s Amager Bakke med skibakken på. ARC?s ejerkommuner har en gæld på fire mia. kr. i værket. Foto: Kenn Thomsen
Forligskredsen bag aftalen om en grøn affaldssektor skal mødes fredag for at diskutere en liberalisering af affaldssektoren. Billedet her stammer fra ARC?s Amager Bakke med skibakken på. ARC?s ejerkommuner har en gæld på fire mia. kr. i værket. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Dødsliste« sendt til skrald: Nu frygter affaldsanlæg milliarddyre konkurser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

»Dødsliste« sendt til skrald: Nu frygter affaldsanlæg milliarddyre konkurser
Opdateret 04. marts 2021 kl. 10:24
Sjælland - 04. marts 2021 kl. 06:03
Af Tomas Revsbech

To af Danmarks allernyeste og dyreste affaldsforbrændingsanlæg med en samlet gæld på over fem milliarder kroner frygter for fremtiden. I værste fald kigger de ind i en konkurs og dermed en regning i milliardklassen til borgerne i deres 10 sjællandske ejerkommuner.

arrow Læs også: Nu skal der ryddes op: Vær med til samle affald

Det er den umiddelbare konsekvens af, at myndighederne for nylig afviste KL's såkaldte dødsliste over forbrændingsanlæg, der skal lukke inden 2030.

For i den klimaaftale for affaldssektoren, en bred forligskreds på Christiansborg indgik sidste sommer, er der lagt op til, at affaldsselskaberne skal konkurrere om affaldet, hvis KL's dødsliste blev afvist.

Dyrt, fordi det er bedst

Selv om ingen lige nu ved, hvordan det konkurrencelandskab kommer til at se ud og hvilke vilkår, selskaberne skal konkurrere på, vækker fremtidsudsigterne dyb bekymring hos affaldsselskaberne Norfors og ARC forud for et møde i forligskredsen fredag.

- Vi har et helt nyt anlæg, der både er det miljømæssigt bedste og mest effektive i landet. Men fordi anlægget er nyt, har vi også en kæmpe gæld, der gør, at vi står bagerst i køen, når der skal konkurreres, Jacob H. Simonsen, direktør for ARC.

- Omvendt står gamle anlæg, som måske er mindre effektive og miljøvenlige, men som har betalt gælden af, bedre end os. Og det er jo uhensigtsmæssigt, hvis man ville have, at de bedste og mest miljøvenlige anlæg skal overleve, tilføjer han.

Gæld på fire mia. kroner

ARC er ejet af København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby og Hvidovre kommuner.

ARC's spritnye anlæg Amager Bakke har en gæld på cirka fire milliarder kroner og ligger prismæssigt i midten blandt affaldsselskaberne i Østdanmark, når deres ejerkommuner og lokale virksomheder skal af med deres brændbare affald.

Norfors, der er ejet af Hørsholm, Rudersdal, Helsingør, Allerød og Fredensborg Kommuner, har affaldforbrændingsanlægget Usserødværket ved Hørsholm fra 2017. Ejerkommunerne har i skrivende stund en gæld i anlægget på 1,3 milliarder kroner. Samtidig har selskabet lige nu de højeste affaldspriser blandt alle affaldsselskaber øst for Storebælt.

- Men grunden til det er, at vi har investeret i et nyt anlæg, hvor vi gik fra at få 70 procents energi ud af det til at få 98 procent. Vi har fået et af de mest effektive anlæg i Danmark. Men fordi vi har meget gæld i det, vil vi umiddelbart stå dårligt i en konkurrencesituation, siger Nordfors bestyrelsesformand Morten Slotved, der er borgmester i Hørsholm Kommune (K).

Morten Slotved har svært ved at overskue konsekvenserne af den ultimativt værste situation, hvor Usserødværket bliver så presset, at det må lukke. For borgerne i Norfors ejerkommuner får i dag opvarmet deres boliger af overskudsvarmen fra Usserødværket, og de har i dag ingen alternativer.

- Der er slet ikke regnet på, hvad det koster at etablere erstatningsvarme. Alternativt skal man opstille kæmpe store varmepumper. Men den teknologi er man jo slet ikke så langt med endnu, siger Morten Slotved.

Sådan står Argo og Vestforbrændingen

Hos affaldsselskabet Argo står man også med et relativt nyt affaldsanlæg. De ni ejerkommuner har lige nu en gæld i det såkaldte Energitårnet ved Roskilde på omkring 1,3 milliarder kroner.

Men her ser direktør Trine Holmberg mindre bekymret på udsigten til konkurrence. Selskabet har nemlig lige nu de næstlaveste affaldspriser i Østdanmark.

- Med det forbehold, at vi ikke kender betingelserne og rammerne for en konkurrencesituation lige nu, så er vi faktisk rimelig fortrøstningsfulde. Vi har en af de laveste affaldstakster i landet og fra et selskabsmæssigt synspunkt er det her ikke umiddelbart en trussel, siger hun.

Argo overgås kun af Vestforbrændingen, der er ejet af 19 kommuner på Vestegnen og i Nordsjælland. Ifølge direktør Steen Neuchs Vedel er selskabet ikke bare det billigste i Østdanmark, men i hele landet.

- Hvis det ender i en ren markedsmodel, hvor billigste tilbud og bedste kvalitet vinder, så står vi godt. I princippet kan vi ende i en situation, hvor vi er så meget billigere end de andre, at vi kan hæve vores nuværende priser og stadig vinde, når der kommer udbud, siger han.

Affald Plus: Ikke meget bekymret

Hos affaldsselskabet AffaldPlus, der er ejet af seks sydsjællandske kommuner, har man to affaldsforbrændingsanlæg i Næstved og i Slagelse.

Her lægger man selv op til, at anlægget i Slagelse, der er godt op i årene, skal lukke inden 2030, mens anlægget i Næstved skal fortsætte.

Affalds Plus kommunikationschef Niels Damgaard er umiddelbart »ikke meget bekymret« over udsigten til konkurrence. Også selv om AffaldPlus i dag er blandt de dyreste i Østdanmark:

- Anlægget er ikke så stort, så vi har ingen stordriftsfordele. Omvendt har vi ikke så meget gæld. Så vi kan godt give vores ejerkommuner et godt tilbud, hvis en konkurrencesituation skulle opstå, siger han.

arrow 841 Hørsholm-børn deltager i den store affaldsindsamling
05. april 2021 kl. 09:26 Opdateret: kl. 08:51
arrow Ude at samle affald: Elever finder taske med ammunition
21. marts 2021 kl. 08:15 Opdateret: kl. 16:08
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?