18. september 2021
Politihjemmeværn står på motorvejsbroerne og holder øje med de udenlandske militære køretøjer, som passerer Danmark på vej mod NATO-øvelsen i Norge. Arkivfoto
gallery icon

Se billedserie

Politihjemmeværn står på motorvejsbroerne og holder øje med de udenlandske militære køretøjer, som passerer Danmark på vej mod NATO-øvelsen i Norge. Arkivfoto
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor står der soldater med gule veste på motorvejsbroerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Derfor står der soldater med gule veste på motorvejsbroerne
Sjælland - 10. oktober 2018 kl. 14:22
Af Søren Arildsen

Motorvejsbroer ud over Sjælland er i disse dage bemandet med politihjemmeværn i uniformer og gule veste. De holder øje med, at flere hundrede militærkøretøjer passerer på vej mod årets store NATO-øvelse, Trident Junction, som fra 25. oktober og to uger frem afvikles i Norge.

I alt 500 militærkøretøjer bemandet med britiske, tyske og franske soldater skal køre gennem Danmark fra Tyskland. Det sker i mindre grupper på 8-10 køretøjer ad gangen for at undgå for store trafikmæssige problemer.

Køretøjerne kommer til at køre i seks kolonner på seks forskellige dage. Hver kolonne består af cirka 90 køretøjer, som er opdelt i såkaldte dråber, der består af ti køretøjer. Det forklarer oberstløjtnant Carsten Michael Møller fra forsvaret til dr.dk.

- Der vil være cirka 20-30 minutter mellem hver dråbe. På den måde er der ikke så mange militærkøretøjer, som man skal overhale, når vi kører på motorvejsnettet, forklarer Carsten Michael Møller.

Politihjemmeværnet er med til at yde vejvisning og overvågning - og sammen med det øvrige forsvar stå for indkvartering, bespisning af de udenlandske soldater - samt koordination med andre myndigheder i Danmark.

De fleste gennemkørsler vil ske i denne uge frem til efterårsferien.
Ud over motorvejene vil der også blive sendt en del militært udstyr med tog.

Fra Danmark går turen for de mange køretøjer op gennem Sverige til Norge.

Når øvelsen er slut i Norge skal de 500 militære køretøjer retur. Det kommer til at foregå på samme måde, som udkørslen mod Norge.

Video om NATO-øvelsen i Norge

I øvelsen Trident Juncture træner medlemslandene et scenarie, hvor Norge er blevet angrebet af en fremmed magt. Nato-landene og dets samarbejdspartnere skal derfor komme Norge til undsætning.

Man skal tilbage til 1990erne for at finde militære NATO-øvelser, som når op på samme størrelse som den kommende øvelse i Norge.

nato øvelse

Norske soldater er klar til den store NATO-øvelse. Foto: Forsvarets Mediecenter/Norge.


I alt deltager 45.000 soldater, 150 fly og 60 krigsskibe fra godt 30 nationer i øvelsen.

Øvelsen kommer til at foregå over store dele af Norge. Den slutter 7. november.

Inden øvelsen starter skal der skaffes senge til 35.000 soldater. Og under øvelsen skal der laves 1,8 millioner måltider mad, udleveres 4,6 millioner flasker vand og 660,000 kilo tøj skal vaskes.

Synes du, at kommunen er der for dig?