25. september 2020
Pæren er blandt de tre frugter, der produceres flest af i Danmark. Foto: Bjørn Armbjørn
Pæren er blandt de tre frugter, der produceres flest af i Danmark. Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danskerne spiser mere importeret end dansk frugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskerne spiser mere importeret end dansk frugt
Sjælland - 22. maj 2020 kl. 09:38
Af Anders Spanggaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danskerne spiser mest importeret frugt, mens en mindre del af danskernes forbrug af frugt og bær dækkes af dansk produktion. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, som har set nærmere på den danske produktion af frugt.

Siden begyndelsen af årtusindet er produktionen af frugt og bær i Danmark imidlertid steget på trods af, at der produceres på et mindre areal.

Æbler, jordbær og pærer er de tre typer af frugt og bær, der produceres mest af i Danmark. I 2018 blev der i Danmark produceret 32.500 tons æbler, 6.500 tons jordbær og 5.800 tons pærer. Omtrent to tredjedele af det danske areal med frugt og bær befinder sig på Fyn og i Region Sjælland.

Går imod trenden

2019 blev 17 procent af de danske arealer med frugt og bær dyrket økologisk, mens yderligere 10 procent var under omlægning til økologi. Denne tendens flugter meget godt med udviklingen hen imod mere og mere økologi.

Men mens det meste af jordbruget har haft en strukturudvikling mod færre og større enheder, har antallet af plantager med frugt og bær været svingende og plantagerne er ikke blevet større - snarere tværtimod.

Mere import end eksport

Danmark importerede i 2018 bær og frugt for 5,2 milliarder kroner - et beløb der er næsten ni gange højere end de knapt 600 millioner kroner danske avlere samme år blev betalt for deres produktion af bær og frugt. Det skal dog siges, at frugter, som ikke kan dyrkes i Danmark, herunder citrus og bananer også er talt med i importen. Ud af importen på 5,2 milliarder kroner var der for godt 820 millioner kroner økologiske produkter. Bemærk at avocado og nødder i denne sammenhæng også betragtes som frugt.

Den danske eksport af frugt og bær var i 2018 på knap 850 millioner kroner. Imidlertid var en stor del af eksporten citrusfrugter, bananer og andre arter, som ikke dyrkes i Danmark, og som derfor er reeksport, nogle af de importerede produkter er videresolgt til andre lande. De økologiske varer udgjorde knap 145 millioner kroner af eksportværdien.

Der eksporteredes endvidere forarbejdede varer for knap 1,4 milliarder kroner i form af især saft og marmelade - en del af disse varer er baseret på importerede varer.

Meget arbejde

Produktionen af frugt og bær pr. bedrift er mere end fordoblet mellem 2012 og 2018, og det er på trods af, at arealet var lidt mindre i 2018 end i 2012. Med andre ord går tendensen mod en mere og mere intensiv drift indenfor bær- og frugtproduktionen i Danmark.

Arbejdsforbruget pr. virksomhed var i 2018 på godt 8000 timer i frugt- og bærplantagerne, mens det var mere end det dobbelte i en virksomhed med frilandsgrøntsager og knap halvdelen i et konventionelt landbrug med planteavl.

Hvis man ser på arbejdsforbrug pr. hektar er det til gengæld bær og frugt, som kræver flest timer (360 timer pr. hektar). Til grøntsagsproduktion anvendtes 211 timer pr. hektar, mens der kun var et arbejdsforbrug på 9,1 timer pr. hektar for konventionelt dyrket korn.

Har debatten om sexisme taget overhånd?