22. oktober 2019
Forsvars- og veteranordfører Jeppe Jakobsen (DF) stiller op i Holbækkredsen. Foto: Mie Neel
Forsvars- og veteranordfører Jeppe Jakobsen (DF) stiller op i Holbækkredsen. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DF vil gøre mere for veteraner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DF vil gøre mere for veteraner
Opdateret 24. maj 2019 kl. 13:21
Sjælland - 24. maj 2019 kl. 13:14
Af Tine Fasmer og Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Langt de fleste udsendte soldater kommer hjem og har det godt nok. Men der er en gruppe veteraner, som ikke har det godt, og de har brug for mere hjælp, end de får i dag.

arrow Læs også: Veteraner roser DF-forslag

Det siger Dansk Folkepartis forsvars- og veteranordfører, Jeppe Jakobsen, som selv er tidligere udsendt.

Partiet barsler med et veteranudspil, som de håber at få overbevist et flertal i Folketinget om, når valget er overstået.

- Vi vil gerne lave nogle tiltag, der gør nettet for veteraner mere fintmasket. Det kan være svært for alle landets kommuner at have de rette kompetencer til stede, og der kan mangle konkrete tilbud i forhold til for eksempel støttebolig, psykiatrisk behandling eller misbrugsbehandling. For mange eksisterende tilbud kan ikke rumme veteranernes komplekse problemstillinger, siger Jeppe Jakobsen, der er opstillet i Holbækkredsen i Sjællands Storkreds.

Dansk Folkeparti foreslår, at Veterancentret i Ringsted skal styrkes og omdannes til en egentlig styrelse.

- Det vil betyde, at Veterancentret kan agere uafhængigt af Forsvaret. Det vil give dem nogle muligheder, så de reelt kan overtage de meget svære veteransager fra kommunerne, så man sikrer, at det ikke bliver en tilfældig jobkonsulent, som skal hjælpe veteraner, og der kommer de rigtige øjne på sagen, siger Jeppe Jakobsen.

DF vil desuden oprette nye, permanente botilbud til hjemløse veteraner. I dag kan de blive hjulpet af KFUM's soldaterrekreation eller veteranhjemmene, men det er midlertidige tilbud, som ikke kan håndtere aktivt misbrug.

Jeppe Jakobsen og DF er også optaget af, at mange veteraner ikke får anerkendt arbejdsskader.

- Selv om de kommer med to-tre speciallægeerklæringer, må man jo nogle gange tage sig til hovedet over afgørelserne. Derfor vil vi lave et system, hvor diagnoser stillet af Veteranenheden på Aarhus Universitetshospital eller Militærpsykiatrisk Ambulatorium på Rigshospitalet ikke kan underkendes af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, siger Jeppe Jakobsen.

DF vil også have udvidet veteranpolitikken, så de udsendte, som ikke er udsendt af Forsvarsministeriet, også tæller med - for eksempel politifolk, personale fra beredskabet og sygeplejersker.

Desuden vil de have opført et monument for de veteraner, som har taget deres eget liv efter udsendelsen (56 personer siden 1992). Ifølge Veterancentret er selvmordsraten blandt veteraner ikke højere end en sammenlignelig kontrolgruppe, dog har udsendte til Kroatien i 1990'erne haft en overdødelighed ved selvmord.