3. juli 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmestre både positive og negative ved udsigten til sundhedsfællesskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmestre både positive og negative ved udsigten til sundhedsfællesskaber
Opdateret 29. marts 2019 kl. 12:28
Sjælland - 29. marts 2019 kl. 11:57
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted, ser frem til at indgå i et sundhedsfællesskab omkring Slagelse Sygehus sammen med borgmestre og et relevant udvalgsmedlem fra Sorø, Slagelse og Næstved Kommuner, to praktiserende læger, sygehusdirektøren og direktøren for Psykiatrien.

arrow Læs også: Borgmestre: Medicinen er ikke at nedlægge regionerne

Sådan bliver det, hvis VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti genvinder magten efter folketingsvalget og kan gennemføre deres sundhedsreform.

- I dag føles det som om, at beslutningerne i regionen træffes meget langt væk. Jeg er sikker på, at det vil være bedre for Ringsted-borgerne, at vi kommer med ved bordet og få mulighed for at træffe beslutninger på sundhedsområdet, siger Ringsted-borgmesteren.

Sorøs konservative borgmester Gert Jørgensen er heller ikke urolig for, om han og kommunen kan magte opgaven.

- At være borgmester er et fuldtidsjob, så sundhedsfællesskaberne skal vi også nok kunne klemme ind. Det er en spændende udfordring, som vi ikke er helt fremmede over for; kommunerne beskæftiger sig jo også med den borgernære sundhed og har sundhedshuse, siger han.

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved, ser bestemt ikke frem til at få så tung en ekstraopgave som sundhedsfællesskabet omkring Slagelse Sygehus.

- Det er en dårlig ide at pålægge borgmestrene og kommunerne ekstra arbejdsopgaver. Vi har jo set det med handicapområdet, der blev lagt ud til kommunerne, da amterne blev nedlagt. Det har givet meget ekstra pres på kommunernes opgaver, siger Carsten Rasmussen.

Vordingborgs socialdemokratiske borgmester, der - hvis reformen vedtages - får plads i sundhedsfællesskabet omkring Nykøbing F. Sygehus, er også skeptisk:

- Både jeg og kommunens administration har jo mange opgaver i forvejen, og jeg kan ikke se i udspillet, hvordan man vil tilgodese de mindre akutsygehuse som Nykøbing Falster med borgere, der generelt er mere syge. Og der er jo slet ikke alle specialister, så vores borgere skal jo alligevel på tværs af regionen, siger Mikael Smed (S), der også tvivler på, at det kan lade sig gøre at opnå 40.000 færre indlæggelser og få flyttet 500.000 ambulante behandlinger fra sygehusene ud i kommunernes sundhedshuse.

Slagelses borgmester John Dyrby Paulsen (S) er noget mere pragmatisk:

- Uanset om regionerne bliver nedlagt eller ej, så skal kommunerne løfte flere sundhedsopgaver. Og hvis der bliver oprettet sundhedsfællesskaber, så er det noget, vi må klare. Men jeg vil gerne understrege, at det er jo ikke gjort med, at borgmestrene og en udvalgsformand får plads i en bestyrelse. Der skal meget mere kommunal involvering til, siger John Dyrby Paulsen (S).

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?