2. juni 2020
Sundhedsfællesskabet omkring Holbæk Sygehus inddrager Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Lejre Kommuner. Foto: Bjørn Armbjørn
Sundhedsfællesskabet omkring Holbæk Sygehus inddrager Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Lejre Kommuner. Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmestre: Medicinen er ikke at nedlægge regionerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmestre: Medicinen er ikke at nedlægge regionerne
Opdateret 29. marts 2019 kl. 12:23
Sjælland - 29. marts 2019 kl. 12:04
Af Tine Fasmer og Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er borgere, der falder ned mellem stolene i sundhedsvæsnet, fordi kommuner og regioner ikke er gode nok til at tale sammen og koordinere. Men medicinen er ikke at nedlægge regionerne til fordel for kommunalt baserede sundhedsfællesskaber.

arrow Læs også: Borgmestre både positive og negative ved udsigten til sundhedsfællesskaber

Sådan lyder det fra Thomas Adelskov, borgmester i Odsherred om VLAK-regeringen og Dansk Folkepartis aftale om en ny organisering af hele sundhedsvæsnet.

Udsigten til, at regionerne og regionsrådene skal nedlægges til fordel for sygehusfællesskaber, hvor Adelskov skal sidde i bestyrelse med borgmestre og et relevant udvalgsmedlem fra Holbæk, Kalundborg og Lejre Kommuner, to praktiserende læger, sygehusdirektøren og direktøren for Psykiatrien, er ikke tillokkende.

Både han og borgmester-kollega i Lejre, Carsten Rasmussen understreger, at sundhed er så vigtigt, at det ville få stor prioritet i deres borgmesterarbejde. Men borgerne ville ikke få gavn af det, mener de:

- Vi har mange borgere, der har komplicerede sygdomme. De bliver ikke kun behandlet og indlagt i Holbæk men eksempelvis også i Køge og Næstved. Derfor duer det ikke med sygehusfællesskaber, der kun har retning imod det nærmeste akutsygehus, siger Thomas Adelskov.

Han frygter, at kommunerne kan have svært ved at finde kompetencerne og de rette hænder til at løfte den.

- Vi har nogle kerneopgaver i kommunerne, som jeg synes, vi skal koncentrere os om. Samtidig mener jeg, der er brug for større fællesskaber til at løfte sundhedsområdet. Regionerne er meget bedre til at koordinere og styre sundhedsvæsnet end kommunerne vil være, siger Odsherred-borgmesteren.

Lejres borgmester Carsten Rasmussen (S) er enig.

- Det bliver en uigennemskuelig størrelse med interessekonflikter. Hvad skal borgerne i Lejre bedømme mig på, hvis jeg nikker ja til noget, der gavner det store fællesskabs interesser, men er ad h... til for Lejres borgere? Der tænker jeg, det er bedre med direkte demokrati som i regionerne, hvor borgerne kan forholde sig til, hvem der har ansvaret, siger han.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?