21. oktober 2021
Billedtekst: Roger Buch, der er kommunalforsker og lektor ved DMJX, peger på, at de fleste vælgere ikke går til vælgermøder og derfor måske ikke har et helt retvisende billede af, hvad der reelt foregår på møderne. 

Foto: Anders Fallesen
Billedtekst: Roger Buch, der er kommunalforsker og lektor ved DMJX, peger på, at de fleste vælgere ikke går til vælgermøder og derfor måske ikke har et helt retvisende billede af, hvad der reelt foregår på møderne. Foto: Anders Fallesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgerne orker ikke valgmøder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerne orker ikke valgmøder
Opdateret 22. september 2021 kl. 18:18
Sjælland - 22. september 2021 kl. 18:10
Af Martin Olsen

Kun hver tiende vælger har lyst til at deltage til kommunale eller regionale vælgermøder, viser ny undersøgelse.

arrow Læs også: Vælgere går i rette med politisk debatkultur

Der er næppe fare for overfyldte lokaler eller at arrangørerne løber tør for kaffe og andre drikkevarer til de kommende vælgermøder forud for regionsråds- og kommunalvalget den 16. november. En spritny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Constructive Institute, der arbejder på at udbrede konstruktiv journalistik, viser, at kun ni procent af vælgerne i regionen forventer at dukke fysisk på til et vælgermøde i forbindelse med kommunal-og regionalvalget. Derimod siger 76 procent klart nej.

Kommunalforsker og centerleder ved Journalisthøjskolen (DMJX) Roger Buch er ikke overrasket over tallene og peger på, at tallet nærmere er halvt så stort, altså nærmere cirka fem procent, som deltager i vælgermøder.

- Folk er positive på egne demokratiske vegne, når de deltager i sådanne undersøgelser. Realistisk er det kun halvt så mange der kommer til møderne, viser undersøgelser, siger han. Vælgermøder har aldrig været noget, der tiltrak mange, men der er færre der går til vælgermøder end tidligere. Det sluttede med at være stort i 1960'erne-1970'erne. Hvis vi går 150 år eller mere tilbage var det det eneste, der var, hvis man ville vide noget om politik.

- Det var sådan man diskuterede førhen, før der var kandidattest, medier og sociale medier. Så kom aviserne gennem 1800-tallet, og i 1900-tallet blev det bredt udbredt. Vi fik radio i 1925, tv i 1955 og op gennem 90'erne kom internettet og i dag mødernes de streames på tv. Den teknologiske udvikling gør, at man ikke er tvunget til at gå til vælgermøder, forklarer Roger Buch.

Mest for pressen

Roger Buch mener, at der ikke er grund til at være bedrøvet eller bekymret på demokratiets vegne over tilslutningen til vælgermøder, men at det omvendt er vigtigt at holde fast i vælgermøder som mulighed.

- Vælgermøder er i dag for pressen, for at få lokale medier til at dække det. Derved kommer man ud til den almindelige borger. Men borgerne går glip af noget ved ikke at komme til vælgermøder. Man får meget ud af at se sin borgmester og andre politikere live - det kan jeg kun anbefale - det er hjælpende at høre mere end de to sætninger, der bliver gengivet i medierne. Partierne har erkendt udviklingen, og noget af det, man gør - også under det kommende valg - det er, at politikerne siger, at hvis vælgerne ikke vil komme til os, så må vi komme til dem.

- Derfor arrangerer de debatter på erhvervs- og gymnasieskoler, arbejdspladser, kulturinstitutioner. De folk, der kommer her, er ofte i tvivl, modsat dem, der kommer til vælgermøder, som i overvejende grad alligevel ville stemme på det parti, vis vælgermøde de dukker op til, siger Roger Buch.

Den største årsag til ikke at ville deltage i vælgermøder er, at vælgerne mener, at debatterne fokuserer for meget på konflikt og ikke på indhold (33 procent angiver dette). 31 procent af dem, der ikke vil deltage i fysiske debatter, angiver, at det er, fordi de allerede ved, hvad de vil stemme, mens 17 procent slet ikke er interesseret i politik.

På TV eller nettet/streaming tiltrækker vælgermøder lidt flere. Stadig er der dog kun 38 procent, der angiver, at de forventer at se et vælgermøde på tv eller på nettet med lokale eller regionale politikere, modsat angiver 40 procent klart, at det ønsker de ikke i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget. Epinions undersøgelse er repræsentativ og gennemført på baggrund af 1002 interview med danskere bosat i Region Sjælland i alderen 18+. Resultaterne blev fremlagt ved et seminar på Sjællandske Medier tidligere på ugen.

arrow Undersøgelse: Vælgere dødtrætte af politisk debatkultur
22. september 2021 kl. 18:00 Opdateret: kl. 17:55
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?