18. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Boom i huskøb med »alternative« lån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boom i huskøb med »alternative« lån
Sjælland - 02. oktober 2017 kl. 12:01
Af Tomas Revsbech

- Vi var forbi alle banker i byen. Vi havde pengene til udbetalingen af huset, men vi havde ifølge bankerne et for lille et rådighedsbeløb efter de nye regler. Og det uden at skele til, hvor mange penge, vi faktisk bruger.

arrow Læs også: Huskøber: - Vi var bare blevet til et tal i banken

Sådan lyder det fra 34årige Julie Bialik, der tidligere i år endte med at gå til en alternativ låneudbyder for at kunne købe et hus på Frederiksberg i Sorø. Og hun er ikke den eneste.

Ifølge en opgørelse fra de otte største alternative låneudbydere, også kaldet boligkreditformidlere, voksede deres udlån til boligkøb fra 210 millioner kroner i 2014 til 999 millioner kroner sidste år. I Region Sjælland steg udlånet fra 87 til 300 millioner, mens det steg fra 33 til 345 millioner i Region Hovedstaden.

Søren Skejby, udviklingsdirektør i UdenomBanken, den største af de otte private låneudbydere, vurderer, at væksten blandt andet skyldes, at kravene til banker og realkreditinstitutters udlån er blevet strammet de senere år.

- Der er blevet strammere og strammere krav til, hvor meget de må låne ud og til hvilket rådighedsbeløb, siger han.

Søren Skejby understreger, at de alternative lånudbydere ikke er »nogen mirakelkur« for folk med dårlig økonomi. Han fortæller, at kunderne typisk er huskøbere i landets yderområder, men i stigende grad også små selvstændige med svingende indkomst og pensionister, der ønsker at låne i husets friværdi, både på landet og i hovedstadsområdet.

Parcelhusejernes Landsforening ser væksten som et udtryk for, at reguleringen af banker og realkreditters udlån er nået for langt ud.

Kravene bør lempes, og samtidig bør man genoplive det gamle, private pantebrevsmarked, mener foreningen, mens Landdistrikternes Fællesråd efterlyser man større mod fra banker og realkreditinstitutter.

Læs mere i mandagens udgave af Sjællandske, DAGBLADET og Nordvestnyt.

E-avisen kan købes her:
http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

Rejser du til udlandet i år?