22. marts 2019
Flere bilpendlere ville skifte til bus og tog, hvis billetterne blev billigere, viser ny rundspørge. Foto: Jens Wollesen.
Flere bilpendlere ville skifte til bus og tog, hvis billetterne blev billigere, viser ny rundspørge. Foto: Jens Wollesen.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bilpendlere efterlyser billigere tog og bus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bilpendlere efterlyser billigere tog og bus
Sjælland - 18. juni 2018 kl. 13:18
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stadig flere sætter sig ind bag rattet i en bil, når de skal på job eller uddannelse frem for at tage tog eller bus. Det til trods for, at der i disse år investeres for milliarder i nye jernbaner og tog.

Ifølge bil-pendlerne er det prisen på tog- og bus-billetter, den er gal med. I hvert fald, hvis man skal tro en ny undersøgelse, som analysefirmaet Kantar Gallup har lavet for forsikringsselskabet Gjensidige. Her svarer 46 procent, at billigere billetter kunne få dem til at skifte fra bil til tog eller bus. Det skriver aviserne DAGBLADET, Nordvestnyt og Sjællandske.

Det er noget, som både trafikselskaber og politikerne på Christiansborg er nødt til at forholde sig til, lyder det fra forsikringsselskabet.

- Som udgangspunkt er vores holdning, at hvis man investerer milliarder af vores fælles skattekroner i en forbedret offentlig infrastruktur, giver det kun mening, hvis man samtidig får flere passagerer til at benytte den. Vi kan fra vores undersøgelser konstatere, at hvis vi skal lykkes med at flytte folk fra bilerne over i togene, er en af de vigtigste motorer billige billetter, siger Søren Moth Frederiksen, kommunikationskonsulent i Gjensidige, til aviserne.

Han peger på, at prisen på en busbillet i gennemsnit er steget med 74 procent de seneste 16 år, mens prisen for en togbillet i samme periode er steget med 53 procent. Til sammenligning er det faktisk blevet billigere at fylde benzin på en bil siden 1980'erne.

Trafikforsker tvivler
Ifølge Malene Freudendal-Pedersen, lektor i mobilitet på Roskilde Universitet, skal der dog formentlig mere end billigere billetter til at få flere over i tog og bus.

- Det er faktisk enormt svært at få folk til at skifte transportmiddel. Langt de fleste bruger det, der virker i deres hverdag og får den til at fungere. Det handler om at få afleveret børnene og komme på arbejde til tiden. Og der bruger vi det transportmiddel, der kan understøtte det, siger Malene Freudendal-Pedersen.

Hun tilføjer dog, at vores transportvaner godt kan ændres. Men det sker typisk, når der sker nogle store skred eller skift i vores hverdagsliv, eksempelvis når vi flytter eller skifter arbejde.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.