16. september 2021
Afdelingssygeplejerske Mathilde Pyll har været med til at bygge det ny Covid-afsnit op.
gallery icon

Se billedserie

Afdelingssygeplejerske Mathilde Pyll har været med til at bygge det ny Covid-afsnit op.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Besøg på nyt Covid-afsnit: Her nedbryder de faggrænser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Besøg på nyt Covid-afsnit: Her nedbryder de faggrænser
Opdateret 13. januar 2021 kl. 12:52
Sjælland - 13. januar 2021 kl. 12:30
Af Tine Fasmer

Kun en lille håndfuld af de ansatte på det nyeste Covid-afsnit i Region Sjælland, på Sjællands Universitetshospital Roskilde, har tidligere arbejdet med Covid-smittede.

arrow Læs også: Læger og tandlæger plejer Covid-patienter

Grundstammen i det nyeste Covid-afsnit i Roskilde kommer fra hjerteafdelingen. Men de traditionelle faggrænser er brudt ned, for der er ikke nok sygeplejersker.

Sygeplejerskerne er pålagt at møde i Covid-afsnittet. Det åbnede i torsdag og gradvist får plads til 13 patienter.

- Men alle er indstillet på at løfte i flok. Også vores samarbejdspartnerne i logistik og varelevering har virkelig gjort en stor indsats. Det er den vildeste opgave på kortest tid, jeg har haft i de 15 år, jeg har været leder, siger afdelingssygeplejerske Jacob Bek Clausen.

Fakta
  • Sjællands Universitetshospital Roskilde har to Covid-afsnit, det ene står Urologisk Afdeling for, og det nyeste, der åbnede, torsdag, ledes af Kardiologisk Afdeling.
  • De fleste Covid-patienter i Region Sjælland er indlagt i Køge.
  • Der er også Covid-afsnit i Slagelse, Holbæk og Nykøbing F.
  • Presset på sygehusene har medført, at regionen har bedt de 17 kommuner være klar til at modtage i alt 20 patienter, der ikke er helt færdigbehandlede.
  • Epilepsihospitalet Filadelfia modtager også medicinske patienter for at hjælpe regionen, og Sclerosehospitalet i Haslev er klar, hvis det bliver nødvendigt

Han er ansat på hjerteafdelingen, som udgør kernen i afsnittet. Men der er sygeplejersker fra flere specialer, og læger har påtaget sig plejeopgaver som pleje-læger.

Hjælper hinanden

- Vi har sygeplejersker fra alle mulige niche-ambulatorier og det er måske mange år siden, at de har lagt et PVK (tyndt plastikrør ind i en vene, red.) i hånden. Det kan lægen så. Alle kommer med det, de kan, siger afdelingssygeplejerske Mathilde Pyll.

Også lunge-fysioterapeuterne tager fx gerne en bakke mad ind på stuen, når de skal træne patienten. Bioanalytikere og folk fra forskningsenheden er blevet »runnere«, så personalet ikke behøver gå ud fra stuen og skifte beskyttelsestøj, hvis de har glemt en ting.

For at passe på arbejdsmiljøet har flere sygeplejersker fået en ordning, så de er 14 dage på Covid-afsnittet og 14 dage hjemme på egen afdeling.

Bygget op med folk fra flere afdelinger

Hidtil har Sjællands Universitetshospital i anden bølge af pandemien kunnet åbne et covid-afsnit med medarbejdere, der kender hinanden, og ved hvor alting er på afsnittet. Eksempelvis ved at omdanne et kirurgisk sengeafsnit til Covid-patienter.

Men det nyeste afsnit i Roskilde er bygget op fra grunden. Normalt bor Lunge-og Infektionsmedicinsk Afdeling på afsnit B92 på 2. sal på Sjællands Universitetshospital Roskilde, hvor der nu igen er Covid-patienter ligesom i foråret. Men nu er det hjerteafdelingens folk og alle mulige andre, der er rykket ind.

Tandlæge og kommende kæbekirurg Kasper Mechior Vinther tager vagter som plejelæge i Roskilde, når han ikke er på job på kæbekirurgisk afdeling i Køge. Foto: Thomas Olsen

arrow Smittet til jul: Feberen steg og steg
13. januar 2021 kl. 12:40 Opdateret: kl. 12:50
arrow Ny Covid-afdeling åbner
07. januar 2021 kl. 11:12 Opdateret: kl. 11:12
Synes du, at kommunen er der for dig?