15. januar 2021
Hos Brødrene Dahl tror man på, at håndfri vandhaner og andre berøringsfri produkter er kommet for at blive. Foto: Brødrene Dahl
Hos Brødrene Dahl tror man på, at håndfri vandhaner og andre berøringsfri produkter er kommet for at blive. Foto: Brødrene Dahl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Berøringsfri produkter går som varmt brød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Berøringsfri produkter går som varmt brød
Opdateret 22. maj 2020 kl. 10:44
Sjælland - 22. maj 2020 kl. 09:39
Af Anders Spanggaard

Vi skal alle holde afstand, hvis vi vil bremse coronavirussen. Det har gennem de seneste uger og måneder nærmest udviklet sig til et fast mantra blandt både politikere og medier. Kigger man på de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, er der dog også mange andre ting, vi kan gøre for at give virussen vanskelige arbejdsbetingelser.

- Udover at holde afstand, som vi stadig skal have fokus på, anbefales det for eksempel også at skifte til berøringsfri betjening, når det er muligt. En løsning, der effektivt vil forhindre, at vi overfører smitten til hinanden via eksempelvis kontakter eller dørhåndtag, siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4300 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

I Sundhedsstyrelsens anbefaling nævnes sensorstyret belysning, håndfri vandhaner, automatisk eller albuebetjent døråbning og kontaktløs betaling som eksempler på løsninger, men ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der også mange andre muligheder.

- Fælles for dem alle er, at de er med til at bryde smittekæden ved at begrænse antallet af overflader, som flere personer rører ved. Det er løsninger, der ikke mindst er brugbare, når vi taler om bygninger og installationer, som benyttes af mange mennesker i løbet af en dag, forklarer Birger T. Christiansen.

Som varmt brød

Hos Danmarks største grossist på VVS og Vand & Kloak, Brødrene Dahl har man allerede bemærket, at håndfri armaturer, berøringsfri toiletter og papir- og sæbedispensere går som varmt brød under coronakrisen. Det skarpe fokus på håndhygiejne har for alvor åbnet danskernes øjne for smittekilder og bakteriespredere, der i særlig grad findes på toiletter og badeværelser. I mange virksomheder, storcentre, skoler og offentlige institutioner, men også private hjem er man i gang med at udskifte de gammeldags armaturer, toiletter og andet udstyr med berøringsfri alternativer.

- Det startede lidt før påske, og siden da er salget steget dag for dag. Vi kan nu notere en fremgang på mere end 50 procent inden for berøringsfri produkter. Det er især erhvervsvirksomheder, offentlige institutioner og skoler, der efterspørger berøringsfri vandhaner, toiletter og tilbehør, som ud over hygiejnen også er vand- og energibesparende og dermed bedre for miljøet, siger salgsdirektør i Brødrene Dahl, Tommy Vestergaard.

Brat opvågning

Før coronakrisen brød ud, var det primært i nybyggeri, der blev installeret berøringsfri armaturer og toiletter, men nu er man også begyndt at udskifte armaturer, toiletter og sæbe- og papirdispensere i eksisterende byggeri, og det sender efterspørgslen på himmelflugt. Hos Brødrene Dahl frygter man ikke, at salget vil bremse op, når samfundet vender tilbage til mere normale tilstande - tværtimod.

- Coronakrisen medførte en brat opbremsning af vores samfund og dermed hverdagen, og jeg tror, at vi alle sammen er begyndt at tænke langt mere på vores adfærd og vaner. Vi er blevet opmærksomme på håndhygiejne og smittekilder som dørhåndtag, vandhaner og toiletter, siger Tommy Vestergaard.

Derfor er det hans klare overbevisning, at den adfærdsændring, vi har oplevet, er kommet for at blive. Den vil i første omgang få indflydelse på indretningen af vores arbejdspladser, skoler mv., men senere også i private hjem, hvor de berøringsfri løsninger vil blive mere og mere udbredte hurtigere end før coronakrisen.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?