16. januar 2021
- Når køretøjerne vælter, opstår der en farlig situation, hvor andre trafikanter også kan komme i fare. Samtidig må flere tusind trafikanter holde i kø for at komme over broen, og det er dyrt ? både for samfundet og erhvervslivet. Derfor sætter vi fokus på området, siger Kim Agersø Nielsen fra Sund & Bælt.

Foto: Sund & Bælt
gallery icon

Se billedserie

- Når køretøjerne vælter, opstår der en farlig situation, hvor andre trafikanter også kan komme i fare. Samtidig må flere tusind trafikanter holde i kø for at komme over broen, og det er dyrt ? både for samfundet og erhvervslivet. Derfor sætter vi fokus på området, siger Kim Agersø Nielsen fra Sund & Bælt. Foto: Sund & Bælt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bedre sikkerhed når det blæser på broen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bedre sikkerhed når det blæser på broen
Sjælland - 22. oktober 2019 kl. 09:01
Af Marianne Due

65 gange er lastbiler og andre større køretøjer væltet på Storebæltsbroen på grund af kraftig blæst siden broens åbning. Sådanne uheld skaber farlige situationer i trafikken og lange køer fyldt med frustrerede bilister. Derfor sætter Sund & Bælt i samarbejde med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fokus på kørsel over Storebæltsbroen i blæsevejr med en kampagne, der skal styrke sikkerheden på broen.

arrow Læs også: Blæst på broen: Her kan du holde, hvis det blæser for meget

Kampagnen hedder: »Nu kommer blæsten. Tænk dig om, før du bliver grebet af den på Storebælt«, og den skal informere trafikanter om, hvornår det er sikkert at køre over Storebæltsbroen i kraftig blæst.

- Målet med kampagnen er at nedbringe antallet af uheld på broen, forårsaget af vind. Det håber vi at gøre ved at gøre trafikanterne klogere på, hvad et vindfølsomt køretøj er, og hvor det er, vinden kan gøre det særligt farligt at passere Storebæltsbroen, når det blæser, forklarer Kim Agersø Nielsen, Teknisk Chef for konstruktioner og anlæg i Sund & Bælt.

Fakta
  • 65 gange har Storebæltsbroen været lukket pga. uheld med vindfølsomme køretøjer, siden den åbnede for biltrafik i 1998. Det svarer i gennemsnit til tre gange om året.
  • 17 timer og 17 minutter i én retning og 5 timer og 4 minutter i begge retninger har broen været lukket for biltrafik pga. væltede vindfølsomme køretøjer.
  • Vindfølsomme køretøjer er fx campingvogne, høje trailere, lastbiler uden eller med let last samt påhængsvogne til lastbiler.
  • Allerede ved 10 m/s skal vindfølsomme køretøjer være særligt opmærksomme, når de kører over broen.
  • Når vinden kommer over 15 m/s og sidevind, fraråder Storebæltsbroen kørsel over broen for vindfølsomme køretøjer.
  • Vinden skal helt op på 25 m/s og altså blæse af stormstyrke, før al biltrafik indstilles på broen.
  • Særligt tværvinden er problematisk – altså når vinden kommer fra siden. Ved pylonerne og ankerblokkene skal trafikanter være ekstra opmærksomme, da der ofte opstår kraftige vindstød.

Kampagnen møder stor opbakning fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som - hver gang et vindfølsomt køretøj vælter på broen - må ud og afhjælpe situationen:

- Det er ikke alle, der ved, om deres køretøj er vindfølsomt eller ej. En lastbil kan for eksempel veje ti ton uden last, men alligevel være vindfølsom. Så en lastbilchauffør må ikke automatisk gå ud fra, at han kan køre over broen, hvis det blæser, fortæller Tom Trude, der er linjechef for Beredskabet i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, og fortsætter:

- Kampagnen skal være med til at klæde trafikanterne bedre på til at kunne vurdere, om det er forsvarligt at køre over eller ej. Beslutningen er i sidste ende førerens eget ansvar.

arrow Vognmænd: Vindgrænser på Storebælt kan forhindre ulykker
14. januar 2019 kl. 20:38 Opdateret: kl. 20:40
arrow Politiet advarer: Kør nu sikkert
14. januar 2019 kl. 20:25 Opdateret: kl. 20:25
arrow Partier vil forbyde kørsel på Storebæltsbroen ved kraftig blæst
14. januar 2019 kl. 19:02 Opdateret: kl. 19:02
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?