28. maj 2020
Kano- og kajakudlejningen ved Esrum Sø er rykket tættere på det historiske chaluphus og bidrager med et koncept, der er helt i tråd med tiden: Man sætter selv kursen og får motion i de skønne omgivelser.
gallery icon

Se billedserie

Kano- og kajakudlejningen ved Esrum Sø er rykket tættere på det historiske chaluphus og bidrager med et koncept, der er helt i tråd med tiden: Man sætter selv kursen og får motion i de skønne omgivelser.
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bådfarten der genopstod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bådfarten der genopstod
For to år siden så det ud til, at den historiske bådfart ved Esrum Sø ville stoppe. Men så mødtes tre mænd over et glas vin.
Opdateret 17. oktober 2014 kl. 15:55
Sjælland - 18. august 2011 kl. 15:04
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Fredensborg: Historien om bådfarten ved Esrum Sø anno 2011 er lige så eventyrlig, som den alle dage har været. Siden kong Frederik den IV sendte sin lystyacht ud på søen for snart 300 år siden, har livet neden for Fredensborg Slot været et royalt og maritimt miljø, der engagerede de lokale.

I mange årtier et sted, hvor kongens yacht blev holdt vedlige, siden kongeligt vaskeri og i begyndelsen af 1900-tallet med motoriseret færgefart mellem Fredensborg og Nødebo.

I dag dog også et lidt skjult sted nede "bag slottet", et sted som mange tilflyttere ikke kender, og som var tæt på at gå på grund for få år siden, da den gamle færgemænd Ulrik Liebst gik på pension.

For hvem skulle overtage de to gamle skibe Viking og Rolf og færgedriften? Set i et moderne forretningsperspektiv var det økonomisk selvmord at satse sine sparepenge på at sejle turister på Esrum Sø, selvom stedet lå tæt på Fredensborg Slot og i idylliske rammer omkring Restaurant Skipperhuset og den stolte bygning, Chaluphuset.
arrow Læs også: Slotsruin skal frem i lyset
Prajet fra land
I bådhuset lå Viking fra 1916 og Rolf fra 1909 og var ved at være noget slidte. Opgaven var ikke ligetil, og færgemanden Ulrik Liebst var ved at fraflytte sin lejlighed i det gamle hus, hvor det kongelige vaskeri fra 1866 til 1953 hang vasketøj til tørre.

Sådan var situationen, da den lokale Fredensborg-borger, Ole Birch, en dag var ude at sejle og kom forbi Peter Teilmans villa ned til Esrum Sø, hvor Peter Teilman sad i haven og nød et par glas vin sammen med Anders Fisker.

Straks blev Ole Birch prajet og måtte gå i land, for de to mænd havde et vigtigt emne at drøfte: Færgefarten på Esrum Sø måtte ikke stoppe. Efter endnu et par forhindringer og et år, hvor færgerne ikke sejlede, endte det med, at de tre mænd overtog forpagtningen af bådfarten på Esrum Sø med hjælp fra 14 frivillige skippere og en dame til at passe telefonen.

- Vi sejler da penge ind, og det læger jo nogle af sårene, så vi håber på et tidspunkt at nå break-even, smiler Ole Birch, der ikke lægger skjul på, at det har kostet store investeringer at få de to både sat i stand - den ene med ny motor og lydpotte til at dæmpe støjen.
Driftig nabo
De tre reddere og deres ideer sætter præg på området ved Chaluphuset, hvor det hurtigt stod klart, at det ene bådehus ikke blev brugt om sommeren.

Et par hundrede meter henne af søbredden havde Rasmus Nicolaisen et par år tidligere startet op med kanoudlejning, et initiativ, som var med til at skabe liv ved søen.

- Vi spurgte Rasmus, om han ikke ville leje bådhuset, og det ville han godt, fortæller Ole Birch om den driftige "nabo", der med udlejning af kanoer og kajakker trækker et andet publikum til området ved Chaluphuset.

Og det er netop meningen med det hele:

- Det skal være et åndehul for ganske almindelige mennesker, der kan komme og få en god oplevelse, siger Ole Birch.

slot
arrow Fakta om bådfarten i Esrum
18. august 2011 kl. 15:04 Opdateret: kl. 15:55
arrow Fløjl, kanoner og døde hunde
18. august 2011 kl. 15:04 Opdateret: kl. 15:55
arrow Et stykke historie på skinner
15. august 2011 kl. 06:00 Opdateret: kl. 15:55
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?