14. november 2018
En veloplagt Johannes Nørgaard Frandsen spiddede i sin grundlovstale den offentlige debat og forståelse af landdistrikterne. Foto: Kenn Thomsen.
En veloplagt Johannes Nørgaard Frandsen spiddede i sin grundlovstale den offentlige debat og forståelse af landdistrikterne. Foto: Kenn Thomsen.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Alle i udkantsdanmark har en hale«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Alle i udkantsdanmark har en hale«
Sjælland - 06. juni 2016 kl. 10:33
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Udkantsdanmark, det er der, hvor alle er født med en hale, hvis de da ikke lige er blevet spist af en ulv.

arrow Læs også: Billedserie: Her er »Miss Sjælland«

Sådan lød det blandt andet fra Johannes Nørgaard Frandsen, professor fra Syddansk Universitet i hans grundlovstale på Roskilde Dyrskue.

Professoren, der selv er født og opvokset på landet, langede med et humoristisk glimt i øjet ud efter den offentlige debat om »udkantsdanmark« og politikernes manglende forståelse for livet på landet.

Ifølge Nørregaard Frandsen har de seneste årtiers affolkning af landområderne været med til at underbygge en fortælling om, at landdistrikterne, det er noget, man forlod. Det præger den politik, man fører over for landdistrikterne, hvor alt bliver centraliseret, mener han.

- Langt de fleste steder i det såkaldte udkantsdanmark pibler det frem med virksomheder. Men det er ikke nemt, når bussen forsvinder. Det er ikke nemt, når skolen lukker, og det er ikke nemt når internet- og mobildækningen ikke er i orden. Regeringen og kommunernes opgave er at skabe lige vilkår for alle uanset hvor, man bor i landet, sagde han.

Netop politikerne har ifølge Nørregaard Frandsen gjort stor skade på landdistrikterne, da de i 2007 gennemførte strukturreformen. Det smadrede ifølge Frandsen alle »mellembyerne«.

- Man havde slet ikke tænkt igennem, hvad reformen betød for de fællesskaber, der var på landet I byer som Haslev og Ribe har man i dag ikke bare mistet rådhuse, men eksempelvis også uddannelsesinstitutioner, sagde han.

arrow VIDEO: Jernheste overtog showet på dyrskue
06. juni 2016 kl. 10:52 Opdateret: kl. 15:42
arrow - Vær med på beatet, flyt på landet
06. juni 2016 kl. 10:32 Opdateret: kl. 10:32
arrow Dyrskueleder: Ulykke kunne have endt meget alvorligt
06. juni 2016 kl. 09:43 Opdateret: kl. 15:42
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.