4. juni 2020
I røde zoner er der både fundet svinepest hos både svin og vildsvin, i rosa zoner kun hos vildsvin, mens de blå zoner er risikoområer, hvor sygdommen kan sprede sig til. Kort: Fødevarestyelsen/EU.
I røde zoner er der både fundet svinepest hos både svin og vildsvin, i rosa zoner kun hos vildsvin, mens de blå zoner er risikoområer, hvor sygdommen kan sprede sig til. Kort: Fødevarestyelsen/EU.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Afrikansk svinepest kan smadre danske landmænds prisfest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afrikansk svinepest kan smadre danske landmænds prisfest
Sjælland - 11. januar 2020 kl. 11:11
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danske svineproducenter har i 2019 nydt godt af den afrikanske svinepests hærgen i Kina og resten af Asien.

arrow Læs også: Landmænd i prisfest: - Det er sjovere at stå op om morgenen

Den meget smitsomme sygdom er uskadelig for mennesker, men som regel dødelig for de svin eller vildsvin, der bliver ramt.
Over 200 millioner svin er således enten døde eller slået ned på grund af sygdommen. Det svarer til hver fjerde gris i verden.

Det har skudt svinepriserne på verdensmarkedet i vejret med rekordfart, fordi efterspørgslen i især Kina er eksploderet.

Alvorlige følger

Men kommer svinepesten til Danmark - eller bare til Tyskland, vil det få meget alvorlige følger for de danske svineproducenter.

Det fortæller Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos landbrugets videncenter SEGES.

- Hvis Danmark selv bliver ramt af svinepest, så går vi fra et meget, positivt scenarie i år til et negativt. For så vil eksempelvis Kina, der er verdens største importør, ikke have vores kød. Og så falder priserne, de danske svineproducenter kan få, siger Klaus Kaiser.

Bliver Tyskland ramt, så...

Men også hvis den afrikanske svinepest skulle ramme Tyskland, får de danske svinebønder et problem. Svinepesten er senest fundet i Polen, bare 21 kilometer fra den tyske grænse.

- Tyskland er en af EU's største eksportører af svinekød. Får Tyskland svinepest, kan de ikke eksportere ud af EU, og det får meget store konsekvenser, også for priserne i Danmark. Derudover eksporterer vi rigtig mange smågrise til Tyskland, hvor de bliver fedet op og slagtet.
- Den eksport af smågrise vil stort set ophøre. Men hvis kun Tyskland bliver ramt, vil Danmark stadig kunne eksportere svinekød til Kina, og der er priserne fortsat høje, siger han.

I Europa er sygdommen indtil videre konstateret i Østeuropa, herunder Baltikum og Polen.

Men også Belgien har været ramt.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?