22. juni 2021
De 23 affaldsanlæg rundt om i Danmark har lån for 12 milliarder kroner hos KommuneKredit. heraf har Argo og Norfors begge lån for over en milliard, mens ARC har lån for fire milliarder. Foto: Thomas Olsen
De 23 affaldsanlæg rundt om i Danmark har lån for 12 milliarder kroner hos KommuneKredit. heraf har Argo og Norfors begge lån for over en milliard, mens ARC har lån for fire milliarder. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Affaldsselskaber har billige lån for 12 mia.: Frygter kæmpe ekstra-regning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Affaldsselskaber har billige lån for 12 mia.: Frygter kæmpe ekstra-regning
Sjælland - 05. marts 2021 kl. 11:55
Af Tomas Revsbech

De gældstyngede sjællandske affaldsselskaber Argo, Norfors og ARC risikerer at få en stor ekstraregning, hvis de skal til at konkurrere med hinanden og landets andre affaldsselskaber om at aftage danskernes affald.

arrow Læs også: Debat: Nej tak til privat affaldskasino

Selskaberne har nemlig i dag meget billige lån hos det kommunalt og regionalt ejede KommuneKredit på særlige vilkår. Men bliver markedet liberaliseret, sådan som et bredt politisk flertal på Christiansborg lægger op til skal ske efter myndighederne for nylig dumpede KL's såkaldte »dødsliste« med 10 affaldsanlæg, der skulle lukke, er det formentlig slut med de billige lån.

- I dag kan kommuner og regioner låne billigere hos os, end i markedet, fordi de hæfter solidarisk for hinanden og i yderste tilfælde har statsstøtte i ryggen. Men bliver området konkurrenceudsat er situationen en anden. Så må de ikke længere have lån hos os ifølge EU's statsstøtteregler, siger Jens Lundager, administrerende direktør i KommuneKredit, til Sn.dk.

Lån for 12 mia. kr.

I stedet skal affaldsselskaberne ud og låne på markedsvilkår.

Det gælder ikke kun, hvis de skal optage nye lån. De eksisterende lån, der lyder på 12 milliarder alt i alt, skal formentlig også opsiges, vurderer man hos KommuneKredit.

Der kan muligvis dispenseres fra EU's regler, når det gælder de eksisterende lån. Men det kræver, at regeringen går til Europa-Kommissionen og får lov. Og det er er ifølge Jens Lundager endnu ikke sket:

- Der har været en politisk aftale siden juni sidste år. Så vidt vi er orienteret, har man ikke taget fat på en dialog med EU endnu. Vi skulle nødig ende i en situation, hvor man står og vil videre med liberaliseringen politisk, uden der er en aftale med EU, siger han.

Ikke i gang endnu

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet bekræfter over for Sn.dk, at man endnu ikke har taget kontakt til Europa-Kommissionen i sagen.

Men det er helt i tråd med aftalen:

»Det følger af den politiske aftale, at regeringen ved en eventuel udbudsmodel vil gå i dialog med Kommissionen med henblik på, at de kommunale lån vil kunne fortsætte i KommuneKredit til udløb. Hvis dette ikke er tilfældet, følger det af aftalen, at aftalekredsen skal drøfte håndteringen heraf, hvilket således forventes at ske, inden Folketinget træffer beslutning om en eventuel udbudsmodel«, skriver ministeriet i en mail.

Sn.dk har forsøgt at få en kommentar fra Argo, der er ejet af ni sjællandske kommuner, og fra Norfors, der er ejet af fem nordsjællandske kommuner. Begge affaldsselskaber har billige lån på over en milliard kroner hos KommuneKredit.

Norfors bestyrelsesformand Morten Slotved er ikke vendt retur, mens Argos direktør Trine Holmberg ikke ønsker at forholde sig til gældsproblemet.

Det sker netop med en henvisning til, at det er en præmis i affaldsaftalen, at affaldsselskabernes lån hos KommuneKredit kan fortsætte.

Hvem er dyrest og billigst?
-
Skal overbevise banken om, det ikke er mig, der bukker under

Jacob H. Simonsen, der er direktør hos Affaldsselskabet ARC, påpeger også, at der endnu er et stykke vej til, at ARC's lån på 4 milliarder kroner hos KommuneKredit, skal opsiges og refinansieres på det private marked.

Men han understreger, det i yderste konsekvens kan få ganske alvorlige konsekvenser for ARC, hvis det ender med, at EU ikke siger god for, at lånene hos KommuneKredit kan fortsætte:

- Hvis vi skal refinansiere lånene, vil det ske til en dårlig kurs, og det vil alene få vores gæld til at vokse med cirka 400 millioner. Dernæst står vi en situation, hvor vores branche skal beskæres med 30 procent. Og der skal jeg så overbevise en bankmand om, at det ikke er mig, der kommer til at bukke under i konkurrencen med de andre selskaber, siger Jacob H. Simonsen.

- Det betyder, at der er stor risiko for, at jeg enten får et lån med en meget høj rente, eller også vil han eller hun slet ikke låne mig penge, tilføjer ARC-direktøren.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?