27. oktober 2020
Med aftalen om affald er der banet vej for, at plastaffald kan få nyt liv i nye produkter i stedet for bare at blive brændt af. Foto: Per Christensen
Med aftalen om affald er der banet vej for, at plastaffald kan få nyt liv i nye produkter i stedet for bare at blive brændt af. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Affaldsforlig bringer nyt sorteringsanlæg til plast nærmere virkeligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Affaldsforlig bringer nyt sorteringsanlæg til plast nærmere virkeligheden
Sjælland - 17. juni 2020 kl. 19:57
Af Anders Spanggaard

Både i erhvervslivet og i Dansk Industri er der stor tilfredshed med den politiske aftale, der forleden blev indgået om fremtidens affaldsbehandling i Danmark.

arrow Læs også: Kæmpe anlæg til plastsortering koster 250 millioner kroner

- Aftalen baner vejen for en fremtid, hvor affaldet skal genanvendes til nye produkter. Affald er ikke længere et problem, som vi skal af med. Det er en ressource, vi skal udnytte, og politikerne indretter nu affaldssektoren, så den afspejler den nye virkelighed, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

Ifølge aftalen vil det genanvendelige husholdningsaffald blive udbudt. Dermed bliver der skabt grundlag for investeringer i sorterings- og genanvendelsesanlæg. Der er allerede virksomheder, som er klar med penge til at investere.

En af de virksomheder er Solum A/S i Roskilde, der sammen med det tyske selskab PreZero Recycling Deutschland & Co. har planer om at etablere det første kommercielle sorterings- opg genanvendelsesanlæg i storskala for plastemballager i Danmark.

- Grundlæggende er det fantastisk, at markedspresset og det politiske ønske om mere genbrug nu resulteter i nogle rammevilkår, der gør et projekt som vores muligt, siger Morten Gyllenborg, strategidirektør i Solum A/S

Han glæder sig meget over aftalen om ens regler for sortering af affald over hele landet, samt at det genanvendelige husholdningsaffald ifølge aftalen bliver udbudt. Dermed bliver der skabt grundlag for investeringer i sorterings- og genanvendelsesanlæg. Ud af affaldet vil anlæggene skabe genanvendte råvarer til ny produktion. Det vil sige, at kødbakken af plastik kan blive genanvendt til en ny kødbakke i stedet for at ende i et forbrændingsanlæg.

- Udbuddet, der gør det muligt for private virksomheder at være med, er godt, fordi der er masser af viden derude. Derudover vil det sikre, at vi får adgang til de nødvendige mængder af plastaffald, forklarer Morten Gyllenborg.

Han tilføjer, at Solums projekt både sigter mod den offentlige og den private sektor.

Stor rolle til kommuner

Selv om Morten Gyllenborg glæder sig over, at private virksomheder med aftalen får en rolle at spille i fremtidens håndtering af affald, understreger han, at kommunerne fortsat får en stor rolle. De skal nemlig føre tilsyn med de private aktører og dermed sikre, at kvaliteten af det indsamlede plastaffald er i orden, så det er egnet til genanvendelse.

Strategidirektøren fra Solum A/S er optimistisk omkring borgernes vilje til at sortere deres husholdningsaffald i 10 forskellige fraktioner.

- Langt de fleste kan godt se det fornuftige i at bruge tingene igen i stedet for bare at brænde dem af, siger han.

Aftalen har bred opbakning i Folketinget. Hos Venstre havde klimaordfører Tommy Ahlers håbet, at robotter og kunstig intelligens kunne have klaret sorteringen.

Sådan blev det ikke i denne omgang. Teknologien er der simpelthen ikke endnu.

Aftalen vil mindske udledningen af CO2 med 0,7 millioner ton om året.

- Det er meget. Det svarer til CO2-udledningen fra 300.000 benzinbiler, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

arrow Placering af kæmpestort plastsorteringsanlæg snart på plads
27. juli 2020 kl. 12:31 Opdateret: kl. 11:59
arrow Solum med nyt forsøg for at begrænse lugtgener
18. juni 2020 kl. 06:37 Opdateret: kl. 11:02
arrow Plastaffald skal genanvendes på nyt anlæg ved Roskilde
04. juni 2020 kl. 19:10 Opdateret: kl. 19:10
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?