7. juni 2020
Fatma Yandim er advokat i Næstved med møderet for landsretten og bestyrelsesmedlem i Foreningen af Udlændingeretsadvokater. Foto: Bjørn Armbjørn.
Fatma Yandim er advokat i Næstved med møderet for landsretten og bestyrelsesmedlem i Foreningen af Udlændingeretsadvokater. Foto: Bjørn Armbjørn.
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Advokat: Afviste tyrkiske par vil få genoptaget sager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Advokat: Afviste tyrkiske par vil få genoptaget sager
Sjælland - 11. juli 2019 kl. 10:42
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danmark har været i strid med EU-retten, når tyrkiske ægtepar er nægtet samliv i Danmark. Udlændingeretsadvokat forudser, at mange sager genåbnes.

arrow Læs også: Advokater: Sager om tyrkiske familiesammenføringer bør gå om

- Det er en glædelig nyhed, men også en forventet afgørelse fra EU-domstolen, lyder det fra advokat Fatma Yandim, Advodan i Næstved, som er bestyrelsesmedlem i Foreningen af Udlændingeretsadvokater.

Tilknytningskravet (om hvilket land man har mest tilknytning til) fra 2002 strider mod en associeringsaftale fra 1960'erne mellem EU og Tyrkiet. Den fastslår, at tyrkiske borgere på en lang række områder skal behandles som EU-borgere.

Fatma Yandim har en række klienter med tyrkisk baggrund, der har fået afslag på familiesamføring med deres ægtefælle ud tilknytningskravet, som EU-domstolen nu har forkastet.

- Det er en principiel dom. Derfor har jeg en forventning om, at Udlændingestyrelsen genoptager sagerne af egen drift. Det er tidligere sket efter en EU-dom omkring familiesammenføring med børn. Ellers rejser jeg selv sagerne, siger Fatma Yandim.

Foreningen af Udlændingeretsadvokater har intet samlet overblik over, hvor mange sager, der muligvis skal tages op igen.

- Det er svært at sige, hvor mange der er. Men der er en betydelig andel sager, hvor man har givet afslag ud fra tilknytningskravet, siger Fatma Yandim, som nu går i gang med at kontakte sine klienter.

- Folk kan have gået videre på forskellig vis efter afslaget. Nogle har opgivet og den herboende ægtefælle er flyttet til Tyrkiet, andre kan have satset på at lade tiden gå og få større tilknytning til Danmark med jævnlige besøg. Men jeg er helt sikker på, at jeg i hvert fald har et par sager, der skal genrejses, siger Fatma Yandim.

Den herboende tyrkiske statsborger vil ikke have kunnet benytte sig af muligheden for at slå sig ned i fx Sverige eller Tyskland og levet med sin ægtefælle. Det kræver, at vedkommende er blevet dansk statsborger efter afslaget og dermed EU-borger med ret til at bo i andre EU-lande.

arrow Ærgerlig minister: For tidligt at vurdere konsekvens af EU-dom
10. juli 2019 kl. 12:09 Opdateret: kl. 12:10
arrow OVERBLIK: EU-dom kan genåbne sager om familiesammenføring
10. juli 2019 kl. 10:59 Opdateret: kl. 11:00
arrow FAKTA: Tyrkisk par blev gift, skilt og gift igen
10. juli 2019 kl. 10:41 Opdateret: kl. 10:42
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?