17. september 2021
Adrian Hughes har gennem mange år været en populær vært på DR i både radio og på tv. Nu fortæller han en del af sin families kulørte historie i en podcast. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Adrian Hughes har gennem mange år været en populær vært på DR i både radio og på tv. Nu fortæller han en del af sin families kulørte historie i en podcast. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Adrian Hughes jagter fortidens spøgelser i sin egen familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Adrian Hughes jagter fortidens spøgelser i sin egen familie
Sjælland - 28. juli 2021 kl. 06:00
Af Signe Ravn

podcast: P1's »Klog på sprog«-vært Adrian Hughes siger det selv i begyndelsen af sin podcastserie »Mors afskedsbrev« - han er lidt selvoptaget.

Men det er faktisk et held, for netop dét karaktertræk driver ham til at grave i sin families dramatiske fortid.

Det kan man glæde sig over i seks velfortalte episoder, der tager afsæt i moderens død og det afskedsbrev, hun har skrevet til sine fem sønner. Det er nemlig alt andet end et trøstende klem fra det hinsides.

Adrian Hughes
  • Født 1962
  • Journalist, foredragsholder, moderator, radio- og tv-vært
  • Uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus i 1987
  • Modtog DR’s Sprogpris i 2004
  • Kendt som vært på DR-programmer såsom »Smagsdommerne«, »Historiequizzen«, »Kunstquiz« og »Alle Tiders Historie«
  • Er vært på »Klog på sprog« på P1
  • Podcasten »Mors afskedsbrev« har seks episoder og kan høres gratis på appen DR Lyd

Kilde: adrian-hughes.dk og dr.dk
Livsløgn og overdrivelser

Ghita Nørbys karakteristiske røst får moderens selvretfærdige harme til at dirre i øregangen på lytteren, når hun giver liv til Hughes' mor, der i sine tilbageblik balancerer på livsløgnen.

Det bitre sidste farvel, der ligger 18 år tilbage, har på hver sin måde sat sig i de fem brødre, og Adrian Hughes går på jagt efter en forklaring på, hvorfor deres mor endte som en indestængt, slidt og ensom skal af en kvinde, der havde slået hånden af både familie og venner. I øvrigt på nøjagtig samme måde, som hun på smertefuld vis havde oplevet sin egen far gøre det.

»Mors afskedsbrev« veksler ubesværet mellem oplæsninger af erindringer, tidens toner og interviews med både familie og en række personer, der befandt sig i cirklerne omkring Adrian Hughes' nærmest mytiske morfar, Thorvald Dreyer.

En genoplivet periode

Han grundlagde sin arkitektvirksomhed i 1926 og tjente siden styrtende på at bygge i hovedstaden, da København for alvor voksede i midten af 1900-tallet. Hans evne til at akkumulere blev dog ikke overført til familielivet, hvor kærligheden - modsat kontoen - altid var i minus.

Millionærens dekadence

Som et kuriosum giver Lise Nørgaard i podcasten det, der formentlig er hendes sidste interview, eftersom hendes barnebarn i anledning af Nørgaards 104-års fødselsdag bekendtgjorde, at »Matador«'s veltalende moder simpelthen ikke havde mere at sige.

Med sprukken stemme, men veloplagt, og med evnen til at levere de velkendte elegante svirp intakt, fortæller Lise Nørgaard om det københavnske selskabsliv og dets dekadente aktører. Hvoraf Adrian Hughes' millionærmorfar og hans skiftende koner altså udgjorde et kalkuleret centrum.

Udover at være en elementært spændende historie vil »Mors afskedsbrev« ræsonnere hos alle, der har mistet og stået tilbage i det efterfølgende kaos af modsatrettede følelser.

»Mors afskedsbrev« af Adrian Hughes kan høres gratis på DR's radioapp DR Lyd.

Synes du, at kommunen er der for dig?