21. juni 2021
Absalons rektor Camilla Wang er ikke imponeret over, at de politikere, der selv har haft et medansvar for de nuværende læreruddannelser, nu vil lave et privat alternativ. 

Foto: Thomas Olsen
Absalons rektor Camilla Wang er ikke imponeret over, at de politikere, der selv har haft et medansvar for de nuværende læreruddannelser, nu vil lave et privat alternativ. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Absalon-rektor om privat læreruddannelse: »Letkøbt« løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Absalon-rektor om privat læreruddannelse: »Letkøbt« løsning
Sjælland - 03. februar 2021 kl. 08:25
Af Tomas Revsbech

- Jeg synes, det her lyder ualmindelig letkøbt.

arrow Læs også: Tidl. undervisningsminister: Vestsjælland bør have ny privat læreruddannelse

Sådan lyder det fra Camilla Wang, rektor på professionshøjskolen Absalon til et forslag fra Venstre, De Radikale, De Konservative, Dansk Folkeparti og løsgængeren Simon Emil Ammitzbøll om at etablere en privat læreruddannelse som supplement til den almindelige læreruddannelse.

Flere af forslagsstillerne har foreslået Herning, mens tidligere undervisningsminister Bertel Haarder slår til lyd for, at der også kommer en fri læreruddannelse på Vestsjælland.

Politikere løber fra ansvaret

Den nye læreruddannelse, der også har støtte fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige, skal have »udgangspunkt i grundtvigiansk og koldsk skoletradition« i modsætning til den almindelige læreruddannelse, hvor der mangler fokus på dannelse, lyder det fra partierne bag beslutningsforslaget.

Men hvis den almindelige læreruddannelse mangler dannelse, er det ikke skolernes, men politikernes egen skyld, raser rektoren fra Absalon, der uddanner lærere i Roskilde og Vordingborg:

- Politikerne bag det her forslag er i høj grad de selvsamme politikere, der i de seneste mange år har siddet i regering, og hvis partier har haft uddannelsesministerposten. De har kolossal indflydelse på den nuværende læreruddannelse, og hvordan den bliver reguleret, siger Camilla Wang, og tilføjer:

- Venstre har desuden siddet i regering i de perioder, hvor man hvert år har skåret to procent på læreruddannelsen. Nu flygter man så væk fra læreruddannelsen og bruger al sin energi på et lille bitte privat udbud.

Prøv at ændre den almindelige læreruddannelse

Camilla Wang peger også på, at den almindelige læreruddannelse, som senest var igennem en reform i 2013, lige nu er ved at blive evalueret. Den burde politikerne vente på.

Og hvis de så ikke er tilfredse, kan de jo bare ønske mere fokus på dannelse, mener Camilla Wang:

- Hvis man mener, der er begået fejl ved den seneste reform i 2013, så forstår jeg ikke, hvorfor man ikke vil korrigere de fejl. Hvis politikerne ønsker en uddannelse med mere dannelse, større frihed og plads til forskellighed, så er der virkelig plads til at gøre noget lige nu, hvor der er en evalueringsproces, siger Absalons rektor.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?