13. juni 2021
ARGOs kraftvarmeværk i Roskilde behandlede i 2020 mere affald og skaffede dermed selskabet øgede indtægter. Foto: Thomas Olsen
ARGOs kraftvarmeværk i Roskilde behandlede i 2020 mere affald og skaffede dermed selskabet øgede indtægter. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: ARGO kommer ud med et underskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ARGO kommer ud med et underskud
Sjælland - 11. juni 2021 kl. 12:10

ARGOs genbrugspladser modtog næsten 10 procent mere affald end forventet i 2020, sandsynligvis fordi borgerne havde flere »hjemmeprojekter«. Det har givet genbrugspladserne øgede udgifter til transport og behandling. Samtidig faldt markedspriserne på elektricitet og genanvendelige materialer som jern og metal faldt markant, hvilket samlet set gav ARGO en lavere indtægt på over 20 millioner kroner.

De lavere indtægter og højere omkostninger opvejes til en vis grad af højere indtægter på Kraftvarmeværket i Roskilde, som har behandlet mere affald og dermed haft større indtægt.

Non-profit

ARGO er et non-profit selskab, og bestyrelsen har derfor i de senere år valgt at tilbagebetale tidligere års overskud til forbrugerne, hvilket rent teknisk gøres ved at budgettere med et underskud.

ARGO lander i årsregnskabet for 2020 samlet set på et underskud på omkring 29 millioner kroner, som altså derved kommer forbrugerne til gode. ARGO har også bidraget til statskassen i form af betaling af cirka 158 millioner kroner i afgifter, herunder NOx-afgift og CO2-afgift.

Grøn omstilling

ARGO bidrager i høj grad til den grønne omstilling. I 2020 har ARGO energiudnyttet 108.468 ton importeret restaffald, der ellers var endt på lossepladser i udlandet. Dette fortrænger blandt andet kul og svarer til en CO2-besparelse på 59.558 ton. Derudover har ARGO igangsat et forprojekt om fangst af CO2, hvor det årlige potentiale er ca. 350.000 ton CO2.

På ARGOs 14 genbrugspladser sendes 85,5 procent af det affald, der modtages, til genanvendelse. Desuden har ARGO har taget initiativ til at starte et projekt om udsortering af erhvervsaffald til genanvendelse fremfor energiudnyttelse.

ARGO har også indgået et fælles udbud af plast med ARC, Vestforbrænding og Københavns Kommune. ARGO har i 2020 sendt 3.520 ton plast til sortering og genanvendelse.

Ni ejerkommuner

De ni kommuner, der ejer ARGO, er Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Solrød og Stevns. Ejerkommunerne har tilsammen ca. 428.000 borgere og omkring 22.000 virksomheder.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM