9. maj 2021
Tyske tropper i Korsør på vej til færgen. Soldaterne er endnu ikke afvæbnede. I alt 65.000 soldater måtte efterlade store værdier i færgebyen. Foto: Nationalmuseet
Tyske tropper i Korsør på vej til færgen. Soldaterne er endnu ikke afvæbnede. I alt 65.000 soldater måtte efterlade store værdier i færgebyen. Foto: Nationalmuseet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 65.000 soldater blev afvæbnet i Korsør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

65.000 soldater blev afvæbnet i Korsør
Sjælland - 04. maj 2019 kl. 15:57
Af Søren Arildsen

I dagene efter tyskernes kapitulation i Danmark marcherede tyske soldater hen over Sjælland. Da de tyske tropper nåede frem til Korsør blev de stoppet og afvæbnet. I alt 65.000 soldater passerede gennem færgebyen på vej hjem til Tyskland.

arrow Læs også: Befrielsesaften: Derfor sætter vi lys i vinduet

Tyskerne efterlod store mængder madvarer, våben, cykler, biler og penge. Så mange, at al materiellet måtte opmagasineres i Korn- og Foderstofkompagniets store haller på havnen.

Bevogtningen af de mange genstande skulle oprindelig klares af godt 100 engelske faldskærmssoldater med hjælp fra de lokale frihedskæmpere og politifolk. Men opgaven oversteg fuldstændig bevogtning-mandskabets ressourcer. Da de ikke kunne holde øje med al det opmagasinerede gods, forsvandt mange våben, cykler og skrivemaskiner. Også dæk og akkumulatorer var eftertragtede at stjæle fra lagrene.

Da et tysk rytterikompagni med flere hundrede heste ankom fra Næstved, måtte hestene i flere dage opstaldes i Korsørs gader.

Tyskerne medbragte også store pengebeløb. I alt blev der konfiskeret seks millioner kroner, hvilket svarer til 140 millioner kroner i dag. Pengene blev i første omgang indsat i Handelsbankens lokale afdeling, hvorfra man hver aften overførte det indsamlede beløb til posttoget, som skulle bringe pengene til Nationalbanken i København.

Den daglige pengetransport fra bank til tog skete under skarp bevogtning. Pengene blev kørt i bil de godt halvanden kilometer fra banken til banegården. Ud over en bevæbnet bankelev var to maskinpistolbevæbnede sikkerhedsvagter med ved hver pengetransport. Man frygtede nemlig et væbnet overfald på pengetransporterne.

arrow Frihedskæmperen Helmer Clausen er død
11. december 2019 kl. 06:32 Opdateret: kl. 21:11
arrow Befrielsen i glimt
04. maj 2019 kl. 15:50 Opdateret: kl. 18:07
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?