14. juli 2020
Bjørnekloen hæver majestætisk sin krone mod skyer og blå himmel, men pas på den. Den breder sig, og hvis du forsøger at fjerne den, så beskyt dig godt, for plantesaften kan ætsende brandsår.
gallery icon

Se billedserie

Bjørnekloen hæver majestætisk sin krone mod skyer og blå himmel, men pas på den. Den breder sig, og hvis du forsøger at fjerne den, så beskyt dig godt, for plantesaften kan ætsende brandsår.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 6 planter i naturen som kan ætse og brænde din hud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

6 planter i naturen som kan ætse og brænde din hud
Sjælland - 11. juli 2019 kl. 15:36
Af Marianne Due
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De fleste har lært, at det ikke er så godt at komme i nærkontakt med bjørneklo-planten, men der findes flere planter i den danske natur, der også kan give eksem, blærer og udslet, hvis man får plantens saft på huden, og huden udsættes for sollys.

Bispebjerg Hospital, som huser Giftlinjen, har lavet en oversigt over giftige planter, Plantelisten med en søgefunktion, så man kan læse om de forskellige planter. Hospitalet har også udgivet en brochure om "Planter og forgiftninger", hvor man kan læse, at udover bjørneklo, så skal man også vogte sig for saften fra

  • Boghvede
  • Diktam
  • Kvan
  • Vild Selleri
  • Pastinak

Herunder kan du læse om de seks farlige planter, som du og dine børn eller børnebørn bør undgå.

arrow Læs også: Kommune advarer mod gul pastinak
Boghvede

Plantelisten indeholder ikke oplysninger om "boghvede", men planten nævnes i brochuren over "Planter og forgiftninger" som en af de planter, hvor man skal være opmærksomme på reaktioner. og frø giftige. Der kan en forgiftning give rødt udslet, hævelser og betændelse.

boghvede Hans Braxmeier pixabay

Diktam

Planten "Diktam" er kendt fra litteraturen som "Moses Brændende Busk". Hele planten men især frøkapslen indeholder en olie, de kan irritere huden, hvis hud og olie også udsættes for solens lys.
Der kan opstå blærer eller huden farves mørkere, og det kan tage flere uger, inden skaden, der kan sammenlignes med brandsår, er genoprettet.

Hvis man får plantens saft på sig, så skyl grundigt med vand og undgå sollys i mindst en uge.

#160027

Kvan

Saften fra planten kvan irritere huden, hvis huden efterfølgende udsættes for solens stråler.

#458769

Vild selleri

Både planten men især frøene fra "Vild selleri" indeholder olier, der kan give udslet, rødmen og store, smertene blærer, hvis plantesaften kommer på huden og området samtidig udsættes for sollys. Huden kan også ændre farve og blive mørkere og måske efterlades der ar.

vild selleri

Pastinak

Pastinakkens gule skærm er smuk og fristende at plukke hjem til en buket, men pas på for plantesaft fra pastinak kan give ætsende skader, der kan sammenlignes med brandsår. Hvis plantesaften kommer på huden, og der også er også er sollys, så kan huden blive rød, irriteret eller der kan opstå smertende blærer.

Reaktionen kan vare i flere uger, og huden kan farves mørkere eller der kan dannes ar.

Hvis du får plantesaften på dig, så skyl grundigt med vand, og hold dig ude af solens stråler i mindst en uge.

Picasa

Bjørneklo

Bjørnekloen er en invasiv art, som både kommuner og husejer forsøger at bekæmpe og udrydde men det gælder om at have respekt for bjørnekloens plantesaft. Saft på huden kombineret med sollys kan give store og smertende blærer, der kan sammenlignes med brandsår, og det kan vare i flere uger, før det går over.

Hvis man har fået bjørneklo-saft på sig, så skyld med vand og undgå sollys i mindst en uge.

Bjørneklo

arrow Gul, grøn og giftig
06. juli 2019 kl. 18:00 Opdateret: kl. 14:56
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?