17. maj 2021
De 400.000 andelshavere i Andel (tidl. Seas-NVE) kan se frem til en rabat, der betyder, at de skal betale 0 kroner på deres elnet-tariff resten af året. Foto: Jens Wollesen.
De 400.000 andelshavere i Andel (tidl. Seas-NVE) kan se frem til en rabat, der betyder, at de skal betale 0 kroner på deres elnet-tariff resten af året. Foto: Jens Wollesen.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 400.000 sjællændere får rabat på elregningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

400.000 sjællændere får rabat på elregningen
Opdateret 09. februar 2021 kl. 06:15
Sjælland - 09. februar 2021 kl. 06:05
Af Tomas Revsbech

400.000 andelshavere hos Andel (tidligere Seas-NVE) kan se frem til rabat på elregningen resten af 2021.

arrow Læs også: Valg i Andel: Fem nye og seks gamle skal repræsentere Næstved

Det oplyser Andel til Sn.dk.

Konkret sænker Andel den såkaldte net-tarif, som alle el-kunder betaler for transport af strømmen som en del af deres el-regning, ned til 0 kroner resten af året. Det sker med virkning fra februar måned og frem.

Skal på restaurant

Rabatten ventes at koste Andel omkring 400 millioner kroner, og den betyder, at hver andelshaver i snit får 1000 kroner i rabat.

De 400.000 andelshavere i Andel bor i det orange område. Foto: Andel.dk

Nogle får mindre. Andre, som Lasse S. Hansen, der har en lille skiltemalervirksomhed med fire ansatte i Næstved, kan se frem til cirka det dobbelte. Og det ser han frem til.

- Det er altid rart at få nogle penge, man ikke havde regnet med. Jeg tror, de skal bruges på en eller flere ture på restaurant, når der engang bliver åbnet op. Det trænger vi til, og så kommer de penge, vi får, de næste i rækken til gode, siger Lasse Skrøder Hansen.

Ønske hos Andels folkevalgte

Rabatten er en konsekvens af, at de folkevalgte i Andels repræsentantskab har ønsket, at selskabets andelshavere også får lidt glæde af de milliardstore overskud, selskabet har hevet hjem de senere år.

- Det er da rigtigt fint, i særdeleshed i disse corona-tider, at man giver os i erhvervslivet og alle andre andelshavere en håndsrækning, siger Lasse Skrøder Hansen.

Hos Andel er bestyrelsesformand Jens Stenbæk »pavestolt« over at det er Andels øverste folkevalgte myndighed, Repræsentantskabet, der står bag rabatten:

- Der har hidtil været den holdning i selskabet og hos repræsentantskabet, at vi skulle bruge vores ressourcer på at styrke selskabets økonomi og investere i fællesskabet, eksempelvis i form af bredbåndsforbindelser til alle andelshavere, siger Jens Stenbæk, og fortsætter:

- Men nu var der et ønske fra repræsentantskabet om, at andelshaverne skulle kunne mærke værdien af os tydeligere. Jeg er pavestolt over, at vores andelshaverdemokrati virker og nu har talt, tilføjer han.

Andels bestyrelsesformand Jens stenbæk er "pavestolt" over, at Andels folkevalgte har gennemtrumfet rabatten til andelshaverne. Pressefoto: Andel

Beslutningen om at give andelshaverne en rabat har været diskuteret ad flere omgange i repræsentantskabet.

I 2019 varslede Andels ledelse så over for repræsentantskabet, at rabatten ville komme, og i efteråret 2020 blev den så stemt igennem.

- Vi har skullet finde en rabatløsning, der var gangbar rent juridisk, så det har taget noget tid at komme hertil. Men nu er vi kommet frem til en god løsning, siger Jens Stenbæk.

Erhvervshus: Velkommen håndsrækning

Hos Erhvervshus Sjælland mener direktør Mads Vaczy Kragh, at rabatten falder på et tørt sted.

Om andel
  • Energiselskabet Andel (tidl. Seas-NVE) er et andelsselskab ejet af cirka 400.000 elnet-kunder.
  • Andelshavere bor i Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Ringsted, Køge, Solrød, Sorø, Slagelse, Faxe, Stevns, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland kommuner.
  • Dertil kommer en gruppe andelshavere i selve Roskilde by.
  • Andels repræsentantskab består af 124 medlemmer.
  • Andel har de senere år landet milliard-overskud, primært på grund af selskabets aktier i det statsejede Ørsted.
  • I 2019 købte man så Ørsteds danske forretning for 21,3 mia. kr., herunder elnet-selskabet Radius med én million elnet-kunder i Hovedstaden, Nordsjælland, Vestegnen samt Roskilde (minus Roskilde by), Lejre og Greve kommuner.

Også selv om der i snit er tale om cirka 1000 kroner pr. andelshaver. Et beløb, der er noget er noget mindre, end da danskerne fik mulighed for at få deres feriepenge udbetalt i efteråret.

- Enhver håndsrækning til erhvervslivet i denne tid er velkommen. Og når en masse forbrugere får nogle penge, som de ellers havde afsat til anden side, så vil det typisk blive brugt på restaurantbesøg, et nyt fjernsyn eller andet forbrug. Og det private forbrug er altså en af de vigtigste faktorer i samfundsøkonomien og for mange virksomheder, siger Mads Vaczy Kragh.

arrow Debat: Ja tak til folkelig kontrol med milliardkoncern
14. marts 2021 kl. 14:19 Opdateret: kl. 20:56
arrow Grønt kampvalg: Her er kadidaterne til Andels repræsentantskab
02. marts 2021 kl. 14:26 Opdateret: kl. 11:56
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?