20. januar 2021
Studenterne fik trods coronakrisen lov til at komme ud at køre. Men ikke alle studentervogne levede op til myndighedernes krav. Arkivfoto
Studenterne fik trods coronakrisen lov til at komme ud at køre. Men ikke alle studentervogne levede op til myndighedernes krav. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 22 sigtet for ulovlig studenterkørsel - chauffør stak af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

22 sigtet for ulovlig studenterkørsel - chauffør stak af
Opdateret 01. juli 2020 kl. 13:55
Sjælland - 30. juni 2020 kl. 12:59
Af Søren Arildsen

22 chauffører og vognmænd er blevet sigtet for køre rundt med studenter i vogne, som ikke var i orden. Det fortæller Midt- og Vestsjællands Politi. Det var politiet afdeling for Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi, som fra torsdag til søndag i sidste uge kontrollerede 66 eksamenskørsler fordelt over Sjælland og Lolland-Falster.

I alt fandt kontrollen 48 forseelser. Fire vogne fik et decideret kørselsforbud, fordi forseelserne enten var meget grove, eller fordi det simpelthen var sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at lade vognene køre videre, fortæller leder af Tungvognscenter Øst, politikommissær Henrik Fobian fra Midt- og Vestsjællands Politi.

”Vi så eksempler på, at vekselladet, som studenterne står på under turen, simpelthen ikke var fastgjort korrekt, og det kan få fatale følger i forbindelse med et færdselsuheld. Der var også flere eksempler på at siddepladserne til studenterne var opbygget af paller, som ikke var fastspændt på ladet. Det kan også være livsfarligt, hvis uheldet skulle være ude. Derfor fik de kørselsforbud, og de studerende måtte enten udskyde kørslen eller vente på, at vognmanden sendte en ny studentervogn,” siger Henrik Fobian.

Her blev studentervogne kontrolleret:
Guldborgsund
Faxe
Sorø
Slagelse
Kalundborg
Holbæk
Ringsted
Køge
Solrød
Roskilde
Greve
København
Gladsaxe
Herlev
Chauffør stak af

Blandt mange af de andre forseelser havde nogle chauffører ikke styr på køre-hviletiderne, herunder om kontrolapparatet virkede, eller hvordan det skulle betjenes. Ud over dette så vi, at chaufførerne manglede at have den rette dokumentation med, eller at de manglede et chaufføruddannelsesbevis.

Desuden spærrede betjentene øjnene noget op, da en chauffør stak af fra vognen under kontrollen. Han blev dog senere fundet, og her viste det sig, at han ikke havde kørekort til lastbil. Politikommissær Henrik Fobian vil derfor gerne takke de årvågne forældre til en af studenterne, som var hurtig til at alarmere politiet, så betjentene kunne få en forklaring på chaufførens pludselige dårlige samvittighed.

”Det er nogle alvorlige ting, vi har set på disse kontroller, og selvom det er vigtigt for de studerende at nå rundt til alle hjem på kortest mulig tid, så skal chaufførerne og vognmændene altså overholde reglerne. Hvis chaufføren ikke får hvil, eller hvis vognen ikke er forsvarlig, så kan det koste menneskeliv. Vi forsøger at gå så lidt i vejen for de unges fest som muligt, når vi kontrollerer, men ved de grove overtrædelser, ser vi altså ingen anden udvej end at give kørselsforbud for at mindske risikoen for alvorlige uheld,” siger Henrik Fobian.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?