2. december 2020
57.000 børn og unge fra 96 af landets 98 kommuner skal fra i dag og tre uger frem ud og samle plastikaffald i naturen og derpå registrere, hvad de finder. Billedet her er taget på Sophienborgskolen i Hillerød, der har ageret testklasse. Foto: Sanne Vils Axelsen/Astra
57.000 børn og unge fra 96 af landets 98 kommuner skal fra i dag og tre uger frem ud og samle plastikaffald i naturen og derpå registrere, hvad de finder. Billedet her er taget på Sophienborgskolen i Hillerød, der har ageret testklasse. Foto: Sanne Vils Axelsen/Astra
Foto: Sanne Vils Axelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 11.000 sjællandske elever skal kortlægge plastforurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

11.000 sjællandske elever skal kortlægge plastforurening
Sjælland - 16. september 2019 kl. 06:17
Af Tomas Revsbech

Plastikflasker, plastikposer, engangskopper og chipsposer.

arrow Læs også: På jagt efter plastic til Masseeksperiment

Der er plastik overalt i den danske natur. Men hvor meget og hvilken slags, der ligger hvor, er der i dag ikke overblik over.

Men det skal 10.827 børn og unge fra Region Sjælland være med til at lave om på.

Sammen med jævnaldrende fra skoler og gymnasier i resten af landet - i alt 57.000 børn og unge - skal de fra i dag og tre uger frem deltage i den årlige landsdækkende naturvidenskabsfestival: »Masseeksperimentet«. som i år sætter fokus på plastikforening.

Her skal eleverne blandt andet indsamle plastik på et udvalgt område, eksempelvis en strand, grøftekant, mark, park, gågade eller skovsti. Eleverne skal derefter kategorisere den indsamlede plastik, som så bliver samlet i en stor database, der skal danne udgangspunkt for en kortlægning af plastikforureningen i Danmark.

Sanne Vils Axelsen/Astra

Eleverne skal opdele det indsamlede plastikaffald i 22 forskellige kategorier og deres viden indsamlet i en stor europæiske database. Foto: Sanne Vils Axelsen/Astra.


Unik Mulighed

- For det første er det i sig selv fantastisk, at 57.000 børn og unge deltager i en kortlægning af plastikforurening. Som far ved jeg, at børn er engagerede og gerne vil passe på vores natur og miljø. For det andet, så er det her en helt unik mulighed for os at indsamle store mængder data på. Jeg tror faktisk, det er unikt på verdensplan, siger Kristian Syberg.

Videnskab i børnehøjde

Kristian Syberg er lektor i miljørisiko på Roskilde Universitet (RUC) og tilknyttet forskningscenteret MarinePlastic, der skal stå for analysen af de prøver og resultater, eleverne indsender.

Sanne Vils Axelsen

Eleverne har efterfølgende mulighed for at undersøge den indsamlede plastik nærmere. Sanne Vils Axelsen/Astra.


Det er det nationale naturfagcenter, ASTRA, der har hovedsæde i Sorø, som står for Masseeksperimentet. Da ASTRA spurgte Syberg og hans kolleger, om de ville være med i årets tema, var de ikke i tvivl.

Billede

Kristian Syberg. Pressefoto: Roskilde Universitet.


Men det har blandt andet krævet, at Syberg og hans kolleger har måttet udvikle og tilrette de indsamlingsmetoder, som forskere normalt selv bruger, så de kan fungere i børnehøjde.

Fakta
  • »Masseeksperimentet« er en del af Naturvidenskabsfestival, som organiseres af Astra og afvikles hvert år i uge 39.
  • Selve Masseeksperimentet gennemføres hvert år i ugerne 38, 39 og 40.
  • Omkring 57.000 børn fra hele landet deltager i år, hvor temaet er plastforurening.
  • De resultater, som deltagerne indsender, vil blive registreret i Det Europæiske Miljøagenturs database: Marine Litter Watch.
  • De vil også komme til at indgå i videnskabelige artikler i internationale videnskabelige tidsskrifter.

Kort fortalt går det ud på, at børnene går ud og afmåler en på forhånd udpeget strækning på 100 meter, og indsamler al plastik, der er inden for strækningen. Derefter skal de inddele plastikken i 22 kategorier, som forskerne har forsimplet og tilrettelagt, så børn kan bruge dem. Til sidst skal resultaterne gøres op og indsendes.

- For os betyder det ikke noget, at det er børn frem for videnskabelige assistenter eller frivillige, der står for det. De kan selvfølgelig begå fejl. Men det kan voksne også. Så selvfølgelig kan der opstå en fejl hist og her, men så er det jo en fordel, at der er så mange med. Så betyder en enkelt fejl mindre, siger Kristian Syberg.

RUC-forskeren regner også med selv at skulle med børnene i marken undervejs, blandt andet med hans egen søn, der går i skole i Valby.

arrow Elever samlede plastik
16. september 2019 kl. 12:44 Opdateret: kl. 12:44
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?