22. oktober 2021
Brystkræftscreeningerne tilbydes alle kvinder mellem 50 og 69 år. Screeningerne flyttede fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital i Roskilde i 2020 efter brystkræftskandalen.
Brystkræftscreeningerne tilbydes alle kvinder mellem 50 og 69 år. Screeningerne flyttede fra Ringsted Sygehus til Sjællands Universitetshospital i Roskilde i 2020 efter brystkræftskandalen.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 10.000 kvinder får brystkræft-screening for sent: - Jeg er overrasket og rystet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

10.000 kvinder får brystkræft-screening for sent: - Jeg er overrasket og rystet
Sjælland - 01. maj 2021 kl. 07:49
Af Tomas Revsbech

Op imod 10.000 kvinder, der er bosat i Region Sjælland, må vente ekstra tid på at få undersøgt, om de er ved at udvikle brystkræft. Og endnu flere kan muligvis være på vej. Det fremgår af en statusrapport for brystkræftområdet til politikerne i regionens forretningsudvalg, som Sn.dk er i besiddelse af.

arrow Læs også: Ny brystkræft-uddannelse i gang: Vil gøre en forskel for kvinder

For nylig kom det frem, at man allerede har sendt breve ud til 5671 kvinder i alderen 50-69 år med besked om, at regionen må overskride de nationale retningslinjer om indkaldelse til screening hvert andet år. Og nu viser det sig, at yderligere 4000 kvinders indkaldelse kommer til at overskride fristen. Et tal, der ifølge rapporten »estimeres til at stige med cirka 1000 om måneden«.

- Vi ser meget alvorligt på det. For screeningerne bidrager til at finde tilfælde af brystkræft. Estimatet på de 1000 kvinder er imidlertid en fremskrivning, der baserer sig på, at vi ikke gør noget. Men det gør vi også, siger Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital (SUH), der har ansvaret for brystkræft-screeningerne.

Øget fokus på kvinder med konkret kræft-mistanke

Han henviser til, at regionen netop har iværksat en handlingsplan, der skal korte ventetiden ned.

- Og vi arbejder alle sammen benhårdt på, at de tiltag, vi har sat i gang, kommer til at virke, siger Jesper Gyllenborg.

Der er flere årsager til de forlængede ventetider.

Regionen har på det seneste sat øget fokus på en gruppe af kvinder, hvor der er konkrete mistanker om brystkræft. Også her har man indtil for nylig kæmpet med for lang ventetid.

Men helt grundlæggende så mangler man hænder til at foretage undersøgelserne. Syv stillinger som mammografi-assistenter er lige nu dækket af vikarer. Det svarer til hver femte stilling som mammografi-assistent.

Overrasket og rystet

- Det er jeg både overrasket og rystet over. Det lyder helt enormt skrøbeligt, at 10.000 kvinder ikke kan få den behandling, de har krav på, fordi vi har syv stillinger, vi ikke kan få besat, siger Jacob Jensen, Venstres politiske leder i Region Sjællands regionsråd.

Han ønsker, at alle muligheder for hjælp på privathospitaler i de øvrige regioner skal undersøges til bunds.

- Vi er simpelthen nødt til at få en mere robust organisation på det her område. Og det er noget, jeg og de øvrige borgerlige partier vil forfølge, når vi om kort tid skal forhandle budget for næste år, siger Jacob Jensen.

  • Alle danske kvinder mellem 50 og 69 år indkaldes hvert andet år til ren screening, der skal vise om de er ved at udvikle brystkræft.
  • I Region Sjælland blev 48.617 kvinder i 2020 indkaldtd til screening, og det tog 35.812 imod.
  • Ifølge Region Sjælland blvier cirka 3 ud af 100 scannede indkaldt til ekstra undersøgelser, fordi der opstår mistanke om brystkræft. Ud af de tre får cirka én konstateret brystkræft.
  • De Nationale retningslinjer tilsiger, at kvinderne skal tilbydes screeninger hvert andet år, plus/minus 3 måneder. Samme tidsinterval findes i mange af de øvrige EU-lande, mens tidsintervallet er 3 år i Storbritannien.Kilder: Region Sjælland og Danish Breast Cancer Group (DBCG).
Har iværksat handlingsplan

Region Sjælland har netop iværksat en handlingsplan, hvor man vil afsøge privathospitaler og de øvrige regioner for flere hænder.

Som tidligere omtalt her på Sn.dk er regionen klar med en ny screeningsuddannelse efter sommerferien, og så vil man også stable sin egen radiograf-uddannelse på benene sammen med professionshøjskolen Absalon.

- Vi har en stærk forhåbning om og tro på, at vores tiltag får en effekt. Men realistisk set vil vi først få fjernet puklen med ekstra ventetid helt omkring årsskiftet, når de første nye er uddannet fra screeningsuddannelsen, siger Jesper Gyllenborg.

arrow Derfor er tusindvis af kvinders tjek for brystkræft udskudt
30. april 2021 kl. 08:58 Opdateret: kl. 00:10
arrow Brystkræft: Ny uddannelse skal få ventetiden ned
27. april 2021 kl. 06:11 Opdateret: kl. 11:00
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?