19. oktober 2019
Sten Knuth (th.) og højskoleforstander Poul-Henrik Jensen (i midten) under dyrskuets grundlovsmøde. Yderst til Venstre ses ordstyrer Bente Johannessen, chefredaktør på DAGBLADET. Foto: Kenn Thomsen.
Sten Knuth (th.) og højskoleforstander Poul-Henrik Jensen (i midten) under dyrskuets grundlovsmøde. Yderst til Venstre ses ordstyrer Bente Johannessen, chefredaktør på DAGBLADET. Foto: Kenn Thomsen.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Vær med på beatet, flyt på landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vær med på beatet, flyt på landet
Sjælland - 06. juni 2016 kl. 10:32
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sjælland: Landsbyerne, småbyerne og landdistrikterne har potentialet til at til stoppe bevægelsen fra landet til København og Østjylland.

arrow Læs også: Billedserie: Her er »Miss Sjælland«

Men det kræver, at man lader være med at kige på alt det negative i det såkaldte Udkantsdanmark. Og så kræver det en politik, der reelt stiller landdistrikterne lige så godt som byerne, når det gælder eksempelvis infrastruktur.

Sådan lød det, da Slagelse-borgmester Sten Knuth (V), Landbrug & Fødevarers næstformand Lars Hvidtfeldt, formand for Smagen af Danmark Laurids Siig Christensen og højskoleforstander i Jyderup Poul-Henrik Jensen debatterede landområdernes muligheder på Dyrskuets grundlovsmøde søndag.

- En alt for stor del af min kommunes økonomi kommer fra kommunal udligning. Vi vil ikke have almisser. Vi vil hellere have bedre rammer som ordentlige veje og bedre internet og mobildækning, sagde Sten Knuth blandt andet.

Han pegede på, at Slagelse Kommunes indbyggertal faktisk er vokset med 1000 indbyggere de sidste år, ligesom der er skabt 500 nye jobs.

Men skal udviklingen for alvor vende, må staten overtage ansvaret for at rulle bredbånd ud i hele landet.

Laurids Siig Christensen var enig.

Han er selv delvist bosiddende på Sejerø, hvor man er langt med udrulning af mobil- og netdækning

- Men på Sjælland, hvor jeg også bor, er udrulningen meget forskellige fra område til område, sagde han.

Mangler hænder
Ud over Landdistrikternes lidt blakkede image og ringe net- og mobildækning i flere områder slås især fødevareerhvervet også med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Ifølge Laurids Siig Christensen er de små fødevareproducenters største problem ikke kunder:

- Der mangler folk med de rette uddannelser og nogle, der vil gå ind i de her virksomheder. Hvis man vil være med på beatet må man flytte på landet, lød opfordringen fra Laurids Siig Christensen.

Ifølge Landbrug & Fødevarers Lars Hvidtfeldt er problemet med at finde folk med de rette uddannelser ikke kun begrænset til de højtuddannede. Der er også brug for flere erhvervsuddannelser ude i landdistrikterne.

Højskolemanden Poul-Henrik Jensen mindede om, at der også kan være andre veje end landmænd og fødevareproducenter til udvikling, eksempelvis højskolerne.

arrow VIDEO: Jernheste overtog showet på dyrskue
06. juni 2016 kl. 10:52 Opdateret: kl. 15:42
arrow »Alle i udkantsdanmark har en hale«
06. juni 2016 kl. 10:33 Opdateret: kl. 10:33
arrow Dyrskueleder: Ulykke kunne have endt meget alvorligt
06. juni 2016 kl. 09:43 Opdateret: kl. 15:42