22. oktober 2020
Landmændenes førstemand, Martin Merrild, vil være hovedtaler ved åbningen af Roskilde Dyrskue, når det i år fejrer 50 års jubilæum i Roskilde. Foto:
gallery icon

Se billedserie

Landmændenes førstemand, Martin Merrild, vil være hovedtaler ved åbningen af Roskilde Dyrskue, når det i år fejrer 50 års jubilæum i Roskilde. Foto:
Foto: Ricky John Molloy
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Dansk landbrug er en del af løsningen på klimakrise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Dansk landbrug er en del af løsningen på klimakrise
Sjælland - 31. maj 2019 kl. 08:44
Af Tomas Revsbech

Løft blikket og se på de store sammenhænge - både når det gælder dansk politik og klimakampen.

arrow Læs også: Billedserie fra Dyrskue: Mennesker, maskiner og dyr til skue

Nogenlunde sådan vil budskabet lyde fra Martin Merrild, når formanden for Landbrug & Fødevarer i dag holder åbningstalen ved årets udgave af Roskilde Dyrskue.

Årets dyrskue, der er det 50. i rækken i Roskilde, bliver holdt midt i slutspurten af folketingsvalget. Og selv om mange af de fremmødte med Merrilds egne ord formentlig er trætte af valgkampen, kommer der alligevel et par indspark i den tale, han vil holde ved åbningen kort før middag i dag.

- Vi taler rigtig meget om velfærd i valgkampen, og slet ikke om velstand, som jo er fundamentet. Hvor skal pengene til velfærd komme fra? Vi har et fundament for vores samfund i form af frugtbar jord. Det har nogle foretagsomme mennesker været i stand til at udnytte og har skabt den velstand, vi har i dag. Det skal vi huske. Og det er noget af det, folk kan opleve på dyrskuet, fortæller Martin Merrild.

Han er selv »vildt fascineret« af dyrskuets blanding af noget »helt vildt traditionelt« som kvæg-bedømmelser, der har stået på dyrskuer gennem 100 år, og så den nyeste teknologi inden for landbrug såsom droner såvel som de ypperligste fødevarer.

- Den sammenblanding symboliserer i virkeligheden meget godt, at landmændene både kan lide at værne om traditionen og kulturen og samtidig er forandringsparate, siger Martin Merrild.

Netop landmændenes forandringsarathed er et andet emne, han kommer ind på i sin åbningstale.

Klima-krisen har aldrig været større. Og i den forbindelse er landbruget kommet i skudlinjen. Det er ok, at vi vil spise midnre kød, mener han. Men politikere og forbrugere tager fejl, når de skyder på danske landmænds CO2-udledning, og kræver, at danske landmænd må skære ned på fødevareproduktionen.

- Hvis man siger, at produktionen skal mindskes i Danmark, flytter den bare ud, hvor man er mindre klima-effektive, konstaterer Merrild tørt.

I stedet skal man udnytte, at de danske landmænd er de mest klimavenlige i verden.

- Verdens befolkning vokser med 117.000 mennesker hver dag. Samtidig vokser middeklassen ude i verden, og de vil altså spise mere kød, end de har gjort før. Der kommer der et voldsomt fokus på bæredygtig landbrugsproduktion. Der er danske landmænd selvfølgelig klar til at være en del af løsningen på klimaproblemet, siger Martin Merrild.

Dyrskuet betegner sig selv som mødestedet mellem land og by, og Martin Merrild mener også, at skuet er et fantastisk udstillingsvindue for de danske landmænd.

- Jeg håber, at alle de besøgende på dyrskuet går derfra med et indtryk af, at landbruget er i udvikling, at vi vil være en del af udviklingen og en del af løsningen af vores problemer, siger han.

arrow Her er Danmarksmesterene i Grill
04. juni 2019 kl. 13:10 Opdateret: kl. 13:10
arrow Besøgssrekord: Dyrskue løb tør for P-pladser
03. juni 2019 kl. 11:05 Opdateret: kl. 11:23
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?