27. juli 2021
Jens Bruhn fortæller, at Søllerød Kirke, der er fra 1100-tallet, var den eneste kirke i sognet, der strakte sig fra Furesø til Øresund, i mere end 700 år .Foto: Ann-Sophie Meyer
gallery icon

Se billedserie

Jens Bruhn fortæller, at Søllerød Kirke, der er fra 1100-tallet, var den eneste kirke i sognet, der strakte sig fra Furesø til Øresund, i mere end 700 år .Foto: Ann-Sophie Meyer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Søllerød Kirke: Engang snød præsten bønderne til druk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Søllerød Kirke: Engang snød præsten bønderne til druk

Sjællandske Medier og herunder Frederiksborg Amts Avis sætter i øjeblikket fokus på bymæssige oplevelser på Sjælland. I dag går turen til Søllerød Kirke og Søllerød Kro.

Rudersdal - 28. marts 2021 kl. 19:52
Af Ann-Sophie Meyer

Når man bevæger sig hen ad Søllerødvej, findes der flere ældre og fredede bygninger. Nogle af dem fungerer som private boliger, mens andre er offentligt tilgængelige.

arrow Læs også: Rudersdal: Besøg afdød partykonges festgrotte

To af de bygninger på vejen, man har mulighed for at besøge, når coronasituationen igen tillader det, er Søllerøds kirke og kro. For på toppen af Søllerødbakken ligger to af Søllerøds ældste bygninger, og de er begge et besøg værd.

Søllerød Kirke er fra 1100-tallet, og i mere end 700 år var det den eneste kirke i sognet, der strakte sig fra Furesø til Øresund. Da kirken blev opført, bestod den kun af en aflang fladloftet bygning. Men gennem tiden er kirken blevet udvidet ad flere omgange. Det fortæller Jens Bruhn, der er historielærer og tidligere formand for Kulturudvalget i Rudersdal Kommune.

Dette postkort, der er fra omkring 1905, viser, hvordan Søllerød Kirke så ud for lidt over hundrede år siden.

Tidsperioder kan ses

- Søllerød Kirke blev opført for cirka 900 år siden, og de »kridtstenskvadrer«, der blev brugt ved den oprindelige opførsel, blev hentet fra Stevns Klint, fortæller Jens Bruhn og fortsætter:

- I slutningen af 1400-tallet byggede man tårnet på vestsiden af røde munkesten, og det er meget tydeligt at se, at kirkens dele er bygget i forskellige perioder, for de murstensskifter, der ses på kirkeskibet og på tårnet, er forskellige, siger den tidligere historielærer, hvorpå han peger hen på de hvidkalkede vægge på kirkens yderside, hvor underlaget under den hvidkalkede bygning ganske rigtigt viser tegn på, at nogle dele af bygningen er nyere end andre.

Rundt om Søllerød Kirke er der anlagt en kirkegård, der ligger med udsigt ned til Søllerød Sø. Engang var det blot en lille middelalderkirkegård, der omsluttede kirken. Men siden 1840 er den gravist blevet udvidet først mod nord, senere mod vest og til sidst mod syd. I dag omslutter den både selve kirken, præstegården og sognegården.

- Der ligger mange historiske personligheder begravet på den her kirkegård. Der ligger blandt andre maleren Paul Fischer, modstandsmanden Flemming B. Muus, og jazzskribenten Timme Rosenkrantz, oplyser Jens Bruhn.

- Søllerød Kro var noget ganske andet i gamle dage. Dengang var det et meget folkeligt sted. Københavnerne tog toget til Holte, og så gik de resten af vejen herud, og det var glade dage. Der kom familier med børn og også bedsteforældre. De kom for at opleve de smukke omgivelser og komme væk fra hverdagen, siger den tidligere kulturudvalgsformand Jens Bruhn. I dag er kroen et af landets fineste spisesteder med en stjerne i Michelin-guiden. Kroen håber på at genåbne 6. maj. Foto: Lars Sandager Ramlow

Præsten snød bønderne

Ved siden af Søllerød Kirke ligger Søllerød Kro. Det vides ikke med sikkerhed, hvornår kroen blev opført, fortæller Jens Bruhn, men man ved, at kroen oprindeligt var et almindeligt gadehus, og at der på et tidspunkt i 1600-tallet blev åbnet for både servering og udskænkning.

- Man hører først om kroen i slutningen af 1600-tallet. Men der kan sagtens have været udskænkning før. Det ved vi bare ikke noget om, siger Jens Bruhn, inden han fortsætter:

- Men i slutningen af 1600-tallet, der var det præstens kone, der ejede kroen. Bønderne der benyttede sig af kroen kom fra Vedbæk og Skodsborg, Holte, Øverød og Nærum, og der var langt at gå. Der ligger kirkestier hertil alle mulige steder fra. Men en dag var der nogle af dem, der klagede over præsten. Fordi præsten gik for sent i gang med gudstjenesten, så bønderne kunne nå at drikke ekstra meget på konens kro inden gudstjenesten, og ofte sluttede han også gudstjenesten tidligere, så de igen kunne gå på kroen - og hvem scorede kassen på det? Det gjorde præstekonen. Det, synes jeg, er en ret god historie, siger Jens Bruhn.

Dette postkort af Søllerød Kro, der er fra Jens Bruhns postkortsamling, er fra omkring 1910.

HC Andersen boede i Søllerød

Jens Bruhn fortæller, at kroen senere hen blev til et familieudflugtssted.

- Søllerød Kro var noget ganske andet i gamle dage. Dengang var det et meget folkeligt sted. Københavnerne tog toget til Holte, og så gik de resten af vejen herud, og det var glade dage. Der kom familier med børn og også bedsteforældre. De kom for at opleve de smukke omgivelser og komme væk fra hverdagen, siger den tidligere kulturudvalgsformand, og fortæller så, at en af de københavnere, der fandt vej til Søllerød, var forfatteren H. C. Andersen.

- H. C. Andersen boede faktisk i Søllerød i 1864. Der boede han hos en familie, der boede overfor Søllerød Kro på den anden side af Søllerødvej. Det, man kan se i H. C. Andersens dagbog, er, at mens soldaterne lå og blev beskudt af Prøjsere og Østrigere ved Døbbøl - og havde det frygteligt og døde som fluer eller blev invaliderede og så videre - så lå H. C. Andersen her i Søllerød med tandpine, og han beskriver side op og side ned om sin evindelige tandpine, siger den tidligere historielærer på Nærum Skole.

Søllerød Kro har på grund af coronarestriktioner lukket for indendørs servering frem til den 6. maj. Søllerød Kirkegård er åben, mens det stadig er uvist, hvordan kirker og trossamfund indgår i regeringens genåbningsplan.

arrow Fotos: Landstedet Enrum - Historiens vingesus ved Strandvejen
15. marts 2021 kl. 05:36 Opdateret: kl. 14:04
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?