21. maj 2019
Torsdag eftermiddag blev der atter engang sat ål ud af Vedbæk Havns Fritidsfisker Laug (VHFL), og formanden, Jan Mardrup, estimerer, at klubben gennem tiden har været med til at sætte over 400.000 ål ud i Øresund. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Torsdag eftermiddag blev der atter engang sat ål ud af Vedbæk Havns Fritidsfisker Laug (VHFL), og formanden, Jan Mardrup, estimerer, at klubben gennem tiden har været med til at sætte over 400.000 ål ud i Øresund. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se fotos: Tusindvis af ål får nyt hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se fotos: Tusindvis af ål får nyt hjem
Rudersdal - 10. august 2018 kl. 07:19
Af Joram G. Menzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Endnu engang har Vedbæk Havns Fritidsfisker Laug (VHFL) gjort deres for at bestanden af den truede ål kan komme på rette spor. Torsdag blev 5000 ål sat ud i Øresund. For formanden for Vedbæk Havns Fritidsfisker Laug (VHFL), Jan Mardrup, var der tale om lidt af en genudsendelse, da han torsdag eftermiddag tog imod de 5000 åleyngel, der blev sat ud i Øresund.

- Jeg har været med til det i hvert fald 20 gange før, og som klub har vi været med til at sætte mere end 400.000 ål ud i Øresund, siger Jan Mardrup.

Ikke desto mindre er glæden lige så stor som altid for formanden.

- Den begejstring, som jeg oplever ved udsætningen er lige så stor som altid. Det er så dejligt at være med til at støtte det marine liv og at se børnene, som kommer herned og med til åleudsætningen, siger Jan Mardrup.

Selvom det er svært at måle den præcise effekt af udsætningen - som også foregår mange andre steder i landet - er der ifølge Jan Mardrup ikke tvivl om, at udsætningen har en effekt, og vurderingen lyder på, at cirka 40 procent overlever og bliver voksen ål.

-Det har en stor effekt. Det er sådan, at en af fiskerne fra havnen har ruser ude, og forleden dag måtte han sætte i hvert fald et kilo små-ål ud, og det var nogen fra sidste år, siger Jan Mardrup.

- Man regner med, at væksten i åle-bestanden i de senere år er steget med 3-5 procent, siger Jan Mardrup.

De 5000 ål bliver sejlet ud i Øresund, hvor man sætter dem på 2-3 meters dybe, hvor der er ålegræs, som de kan bruge som beskyttelse.

Ålene har nemlig mange fjender, som blandt andet tæller måger og sæler. Den største fjende er dog med stor sandsynlighed mennesket, som har haft en negativ påvirkning på ålebestanden, og artens tilbagegang er ifølge www.fiskepleje.dk sandsynligvis en blanding af ødelæggelse af levesteder, spærring af vandringsruter, forurening og naturligvis overfiskeri.

I EU blev der derfor i 2007 af det Europæiske Råd vedtaget en genopretningsplan for den europæiske ål. Planen indebærer blandt andet, at alle medlemslande skal have nationale forvaltningsplaner for ålen. Et af målene med planen er ifølge www.fiskepleje.dk, at 40 procent af en årgang af blankål frit skal kunne forlade vores ferske vande og begive sig på gydevandring til Sargassohavet, som er en del af Atlanterhavet.

Sargassohavet er det eneste sted, man har kendskab til, at ålen gyder, hvilket betyder, at den på et tidspunkt, må migrere 6000-7000 kilometer for at finde tilbage til det område, hvor den selv - med stor sandsynlighed - i sin tid blev undfanget.

- Det er jo en ekstremt truet art, så derfor er det nødvendigt, at vi gør noget for at forbedre artens vilkår. De ål vi sætter ud, ser ud til at klare sisg rigtig godt, og vi kan mærke, at der er fremgang i dem. Det gør en forskel, og det er jo også derfor, at EU støtter det, siger Jan Mardrup.

Man estimerer, at mængden af åleyngel er faldet med 90 procent over de seneste 25 år, og ålen er derfor nu en truet dyreart.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.