4. august 2020
Fotoet her viser kong Christian 10. på sin hvide hest, da han den 10. juli 1920 rider over grænsen ved Frederikshøj. Kongen har netop taget en lille sønderjysk pige, Johanne Martine Braren, op på hesten. For at markere 100-års jubilæet for genforeningen er der netop blevet sat en plancheudstilling om begivenheden op på Hovedbiblioteket i Birkerød. Steffen Riis har desuden skrevet et to-bindsværk om genforeningen, og billedet her er fra den bog.Illustration fra bogen »Genforeningen 1920«
gallery icon

Se billedserie

Fotoet her viser kong Christian 10. på sin hvide hest, da han den 10. juli 1920 rider over grænsen ved Frederikshøj. Kongen har netop taget en lille sønderjysk pige, Johanne Martine Braren, op på hesten. For at markere 100-års jubilæet for genforeningen er der netop blevet sat en plancheudstilling om begivenheden op på Hovedbiblioteket i Birkerød. Steffen Riis har desuden skrevet et to-bindsværk om genforeningen, og billedet her er fra den bog.Illustration fra bogen »Genforeningen 1920«
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SE BILLEDERNE: Genforeningen genfortalt så selv børnebørnene kan forstå det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SE BILLEDERNE: Genforeningen genfortalt så selv børnebørnene kan forstå det
Rudersdal - 05. juli 2020 kl. 15:11
Af Joram G. Menzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Genforeningen - hvad er nu det for noget? Hvis du, kære læser, stiller dig selv det spørgsmål, er du næppe alene. Det kan forhenværende historielærer og kommunalbestyrelsesmedlem i Rudersdal Jens Bruhn bevidne.

- Jeg sagde til mit 17-årige barnebarn, Albert, der ellers er temmelig opvakt: »Fortæl mig, hvad du ved om genforeningen«. Så sagde Albert de bevingede ord: »Det er ikke noget vi rigtig har snakket om i 8.-9. klasse i skolen«, lyder det fra Jens Bruhn, der fortsætter:

- Så sagde jeg til Albert: »Men nu går du jo i gymnasium«, hvortil han svarede: »Jeg går i handelsgymnasium, og der har vi ikke historie på første årgang«. Så kære Albert var spejlblank, og der er sikkert rigtigt mange andre unge mennesker, der ikke ved noget om genforeningen, og derfor tænkte jeg, at det kunne være passende at lave noget om den begivenhed.

Som sagt så gjort. Næsten i hvert fald. Og nu har Jens Bruhn så sammen med forfatter til to-bindsværket »Genforeningen 1920« Steffen Riis og Rudersdal Museer lavet en udstilling om genforeningen, som netop er sat op på Hovedbiblioteket i Birkerød.

Og for dem, der som den kære Albert, ikke er helt skarpe på genforeningen, er der- kort sagt - tale om den historiske begivenhed, hvor der i 1920 blev trukket en ny grænse mellem Danmark og Tyskland, og det vi i dag kender som Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark efter at have været under tysk herredømme.

Den nye grænse blev bestemt via noget så - dengang som nu - sjældent som en folkeafstemning.

Den nye udstilling, som består af informationsplancher om genforeningen, skal ifølge Jens Bruhn ses som en hurtig introduktion til emnet.

Og selvom man i Rudersdal befinder sig geografisk stort set så langt fra Sønderjylland, som man kan komme inden for Danmarks grænser, er Jens Bruhn ikke i tvivl om, at historien også her skal fortælles.

- Det var en meget betydningsfuld historisk begivenhed, siger Jens Bruhn, mens Steffen Riis stemmer i:

- Man skal vide noget om sine rødder. Det er en vigtig del af livet at kunne se tilbage og lære noget af historien. Og den sønderjyske historie er lang og dramatisk. Folk dernede har gennemgået uendelige lidelser under det tyske herredømme.

Udstillingsplancherne bliver stående på Hovedbiblioteket indtil efter sommerferien, hvor de - med Jens Bruhns ord - bevæger sig ud på en »oplysende odyssé«.

- Ideen er også, at historien om genforeningen skal formidles til de unge, og derfor har vi planlagt, at plancherne efter sommerferien blandt andet skal stilles op på kommunens gymnasier, siger Morten Meinert, der er arkivar på Rudersdal Museer.

Jens Bruhn glæder sig over, at museerne også deltager i formidlingen af historien om genforeningen.

- Museerne er nøgleinstitutionen til historisk formidling, og derfor har det været naturligt og dejligt også at få det forankret i museet, siger Jens Bruhn.

Plancherne, der er udført af grafiker Peter R. Lassen fra Idon Tryk, fortæller ved hjælp af fotografier, postkort, kort og plakater historien om genforeningen. Og den måde at formidle historiske begivenheder på er ifølge Steffen Riis oplagt, hvis man også gerne vil fange de yngre mennesker.

- På den måde er stoffet nemlig nemt tilgængeligt, siger Steffen Riis, der får lov til at slutte denne artikel, hvor vi startede; hos de tidligere generationer.

- Jeg har jo skrevet de her to bøger om genforeningen på 600 sider, og mine fire børnebørn har da også fået et eksemplar hver. Men det er mit klare indtryk, at de ikke har læst meget i dem, og der er informationerne på plancherne jo lidt nemmere tilgængelige, siger Steffen Riis med et grin.

Udstillingen kan ses nu på Hovedbiblioteket i Birkerød, og her vil den være at finde hele resten af sommeren.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?