15. oktober 2021
Tegnerne Sussi Bech og Ingo Milton (t.v.) har sammen med seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen lavet en tegneserie om H.C. Ørsted for at fejre jubilæet for hans opdagelse af elektromagnetismen for 200 år siden.
gallery icon

Se billedserie

Tegnerne Sussi Bech og Ingo Milton (t.v.) har sammen med seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen lavet en tegneserie om H.C. Ørsted for at fejre jubilæet for hans opdagelse af elektromagnetismen for 200 år siden.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SE BILLEDERNE: Dansk videnskabsmands store opdagelse hædres med tegneserie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SE BILLEDERNE: Dansk videnskabsmands store opdagelse hædres med tegneserie
Opdateret 30. juni 2020 kl. 12:08
Rudersdal - 30. juni 2020 kl. 11:57
Af Joram G. Menzer

Du tænker næppe over det, når du tænder lyset eller taler i din telefon. Men forudsætningen for disse hverdagshandlinger - og en hel del andre - er elektromagnetisme; sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme.

En sammenhæng som den danske fysiker H.C. Ørsted opdagede i 1820. Altså for 200 år siden i år.

For at hædre og fejre hans opdagelse har tegnerne Ingo Milton fra Værløse og Sussi Bech fra Birkerød og seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen fra Allerød lavet en 80 sider lang tegneserie om H.C. Ørsted.

Og Jens Olaf Pepke Pedersen er ikke ét sekund i tvivl om, at H. C. Ørsted har gjort sig mere end fortjent til en fejring af sin opdagelse.

- Han er blandt de tre største danske videnskabsmænd, og han hører til i samme kategori som Niels Bohr og Tycho Brahe, siger Jens Olaf Pepke Pedersen.

Man skal da heller ikke læse mange linjer om H.C. Ørsted, før man formentlig forstår, at opdagelsen af elektromagnetisme hører til blandt de helt store videnskabelige opdagelser.

I bogen »Fysikkens filosofi«, står der i kapitlet om H.C. Ørsted slet og ret, at uden opdagelsen af elektromagnetismen »havde vi simpelthen ikke Vestens moderne teknologiske avancerede samfund«.

Alligevel har H.C. Ørsted ikke helt opnået den anerkendelse, som han fortjener, mener Jens Olaf Pepke Pederse.

- Der er ikke så mange, der ved så meget om Ørsted, og det er synd, for han er en af de store videnskabsmænd, men i forhold til Niels Bohr og Tycho Brahe er han ikke nær så kendt, og det kan man undre sig lidt over, siger Jens Olaf Pepke Pedersen, der især mener, at han internationalt er overset.

- Han er nærmest usynlig i international sammenhæng, og det er faktisk tæt på en skandale. Han er en af vores største videnskabsmænd, men ofte tilskrives opdagelsen af elektromagnetisme Maxwell (skotsk matematiker og fysiker, red.), siger Jens Olaf Pepke Pedersen.

Nu har seniorforskeren altså sammen med Sussi Bech og Ingo Milton gjort deres for at udbrede kendskabet til videnskabsmanden. Og netop for at få kendskabet til H.C. Ørsted bredt ud faldt valget på en tegneserie.

- Det var Jens Olaf, der oprindeligt kom med oplægget til historien og fik ideen til, at man altså burde lave noget om Ørsted her i jubilæumsåret. Og hvorfor ikke lave en tegneserie om ham, for det har ikke været lavet før?, siger Ingo Milton, mens Jens Olaf Pepke Pedersen supplerer:

-En tegneserie er en anden måde at formidle kendskabet til Ørsted på til et andet publikum end dem, der måske ellers læser om ham. Så tanken var også at nå ud til dem, der ellers ikke hører om Ørsted.

Tegneserien er blandt andet blevet sendt til Langeland, hvor den uddeles til folkeskoleelverne i de største klasser. H.C. Ørsted blev nemlig født og voksede op i Rudkøbing, som er Langelands største by.

Mens dem, der læser tegneserien om H.C. Ørsted formentlig kan forvente at lære mere om hans liv og opdagelsen af elektromagnetismen, er de tre forfattere også blevet klogere under arbejdet med tegneserien.

- Vi er helt sikker vokset med opgaven, og jeg vidste personligt ikke meget om Ørsted, inden vi gik i gang. Men figuren Ørsted er kommet tættere og tættere på i løbet af arbejdet, og Ingo og jeg har talt om historie i jeg ved efterhånden ikke, hvor mange timer, siger Sussi Bech.

Og selvom forfatterne har gjort et stort arbejde for faktuel korrekthed, har de også taget sig visse kunstneriske friheder, eksempelvis når der skulle gengives dialog, som de af gode grunde ikke kunne vide præcis, hvordan har udspillet sig.

- Vi har ikke kun været interesseret i den faktuelle viden om Ørsted. Vi har også været interesseret i mennesket, og der har man selvfølgelig været nødt til at digte lidt, siger Sussi Bech.

De understreger dog alle tre, at de har holdt sig inden for rammerne af, hvad der realistisk kunne være sket og være blevet sagt.

- Det har været vigtigt, at det har været historisk korrekt og så med de friheder, man kan tage sig i en tegneserie, siger Jens Olaf Pepke Pedersen, mens Ingo Milton supplerer:

- Jeg synes, at der er tale om meget små kunstneriske friheder, og vi er - så vidt det har været muligt - gået til de oprindelige kilder.

Opdagelsen af elektromagnetismen er i øvrigt blot én del af fortællingen om H.C. Ørsted, der levede et særdeles produktivt liv, og hans interesser var mildest talt mangfoldige.

- Når man først begynder at læse om Ørsted, så er han en meget spændende person, for han interesserer sig for alt muligt. Han interesserer sig blandt andet for poesi og billedkunst, og han kender Gud og hvermand i guldaldertidens København. Han havde meget svært ved at sige nej til noget, og han involverede sig i alt muligt fra at være dommer i en pløjekonkurrence til at ende med at lave digteren Adam Oehlenschlägers regnskab, siger Ingo Milton, mens Sussi Bech med et grin tilføjer:

- Han var også et rigtigt levemenneske, som var glad for rødvin og fester.

Og for så at slutte, hvor vi startede - med snuden i det naturvidenskabelige spor - kan det også nævnes, at H.C. Ørsted i 1822 konstruerede det såkaldte piezometer - en trykmåler - og i 1825 var han den første, der lykkedes med at isolere aluminium. Noget, der tidligere havde været så vanskeligt, at aluminium dengang var det dyreste metal.

- Det var et materiale, der var dyrere end guld, så Frederik 7. fik faktisk fremstillet en paradehjelm af aluminium, siger Jens Olaf Pepke Pedersen og tilføjer:

- Men da H.C. Ørsted har gjort den opdagelse, overlader han ligesom det videre arbejde til andre uden egentlig selv at være særlig opmærksom på at få æren for det. Han var ikke en forsker, der var meget omhyggelig med sit image.

Grundet hans mange interesser og rige liv er Jens Olaf Pepke Pedersen ikke i tvivl om, at H.C. Ørsted stadig ville have en væsentlig plads i Danmarkshistorien, selvom han ikke havde opdaget elektromagnetismen.

- I dag ville man selvfølgelig dvæle ved sådan en opdagelse, men der gik han videre til andre ting, fordi han havde så mange andre interesser, siger Jens Olaf Pepke Pedersen.

Tegneserien om H.C. Ørsted og hans opdagelse af elektromagnetismen er udkommet og kan blandt andet købes på forlaget Eudors hjemmeside www.eudor.dk.

Rejser du til udlandet i år?