12. august 2020
Tre borgmestre - Rudersdals Jens Ive (V), Halsnæs? Steffen Jensen (S) og Ishøjs Ole Bjøstorp (S) - er gået sammen i et opråb til regeringen, som de ønsker skal lave en ny udligningsordning. Borgmestrene vil have en udligningsordning, der giver til dem, der reelt har behovet, og de mener, at det kun kan gå for langsomt med en ny udligningsordning.
Tre borgmestre - Rudersdals Jens Ive (V), Halsnæs? Steffen Jensen (S) og Ishøjs Ole Bjøstorp (S) - er gået sammen i et opråb til regeringen, som de ønsker skal lave en ny udligningsordning. Borgmestrene vil have en udligningsordning, der giver til dem, der reelt har behovet, og de mener, at det kun kan gå for langsomt med en ny udligningsordning.
Foto: Mads Nissen/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opråb til regeringen: Kom nu med en ny udligningsordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opråb til regeringen: Kom nu med en ny udligningsordning
Opdateret 11. september 2019 kl. 12:39
Rudersdal - 11. september 2019 kl. 11:58
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En ny og atypisk, politisk alliance har set dagens lys. Tre borgmestre fra tre meget forskellige kommuner i Hovedstadsregionen har fundet sammen om en direkte opfordringen til den nye Regering:

- Den nuværende økonomiske udligningssystem mellem kommunerne duer ikke. Den er blevet skæv og urimelig. Ordningen skal derfor laves om, og det skal være nu, lyder det samstemmende fra Rudersdals Venstre-borgmester, Jens Ive, og hans to socialdemokratiske kolleger Steffen Jensen i Halsnæs og Ole Bjørstorp i Ishøj. Sidstnævnte siger til Frederiksborg Amts Avis:

- Der er brug for et nyt udligningssystem, som alle kan forstå og har tillid til. I dag har forskellige alliancer mellem forskellige kommuner gravet sig ned i en ødelæggende skyttegravskrig. Men det er egentligt meget enkelt. Vi skal tilbage til den oprindelige tanke med udligningsordningen, nemlig at udligne de økonomiske forskelle, så vi i hele Danmark kan levere en service til borgerne, som vi kan være bekendt, siger Ole Bjørstorp.

Han bliver suppleret af Jens Ive:

- Listen over uforklarlige og uretfærdige fordelinger af milliarder af kroner er lang. I Rudersdal har vi udsigt til at skulle betale to milliarder kroner i udligningen inden for nogle få år. Samtidig har vi et lavere serviceniveau end flere modtagerkommuner. Det er blot ét eksempel, og det kan jo ikke være rigtigt.

De tre borgmestre slår i Frederiksborg Amts Avis alle fast, at de bestemt støtter princippet om udligning mellem kommunerne, og de ønsker en bred politisk aftale i Folketinget som en garant for en langtidsholdbar løsning.

- Vi kommer fra tre meget forskellige kommuner, men vil gerne slå på tromme for et udligningssystem, der bygger på tre relativt enkle principper, siger Steffen Jensen, der remser op:

1: Udligningen skal først og fremmest hjælpe de reelt fattige kommuner til et serviceniveau, der gør, at de kan tilbyde borgerne kernevelfærd til børn, unge og ældre og håndtere de store udgifter til social, sundhed og beskæftigelse. 2: Udligningssystemet skal være enkelt og med få forståelige kriterier. 3: Udligningen skal være retfærdig. Dem, der kan selv, skal selv. Dem, der ikke kan selv, skal løftes til et rimeligt niveau. Samtidig bør man se på muligheden for en øvre grænse for udligning.

Borgmestrene fra Rudersdal, Halsnæs og Ishøj er også enige om, at der ikke behøver være flere penge i en ny ordning. Der er blot brug for en betydelig omfordeling i forhold til nu.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis onsdag...

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?