13. juli 2020
Ørsted er i fuld gang med at udskifte gadelys for Rudersdal Kommune. Her ses Jess Haupt og Per Jönsson fra firmaet Eltel, der udfører arbejdet for Ørsted, en af de nye LED-pærer.
gallery icon

Se billedserie

Ørsted er i fuld gang med at udskifte gadelys for Rudersdal Kommune. Her ses Jess Haupt og Per Jönsson fra firmaet Eltel, der udfører arbejdet for Ørsted, en af de nye LED-pærer.
Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu bliver der sparet på gadelyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu bliver der sparet på gadelyset
Rudersdal - 24. november 2019 kl. 20:10
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frem til udgangen af året udskifter Rudersdal Kommune cirka 4200 lyskilder rundt i alle hjørner af kommunen til LED-pærer, som er bedre og billigere i drift. Næste år skiftes yderligere 4400 lyskilder. Projektet afsluttes ved, at ca. 300 parklamper i kommunens bycentre og ca. 400 gadelamper på kommunens større veje udskiftes til moderne LED lamper. Det oplyser Rudersdal Kommune i en pressemeddelelse.

Det samlede antal gadelamper i kommunen er på 12.500. Heraf er ca. 2500 allerede blevet erstattet af energieffektive LED-gadelamper.

- Når kommunen er færdig med det samlede projekt, er 95 procent af alle lyskilder udskiftet til lys, som er langt billigere, mere effektivt og holdbart. Dertil kommer en reduktion af CO2-udledningen, da de nye lyskilder bruger mindre strøm. Udskiftningen af de cirka 9.500 lyskilder giver en samlet CO2-besparelse på 241 tons pr. år, siger Court Møller (R), formand for Miljø- og Teknikudvalget i Frederiksborg Amts Avis mandag.

Han fortsætter:
- Jeg er glad for, at vi oven i de øvrige nytteværdier også kan bidrage med en CO2-gevinst. I forvejen gør vi en stor indsats for at reducere CO2-udledningen i egne vores bygninger, og udskiftningen af gadelys er endnu et element i den grønne omstilling.

De 95 pct. af alle lyskilder omfatter alt det såkaldt »energitunge« lys, dvs. lys på veje og pladser. De sidste fem procent er det mindre energitunge lys i tunneler, under broanlæg, på trapper m.v. Dette lys indgår ikke i moderniseringsprojektet, men lyset udskiftes, når anlæggene skal renoveres.

Projektet for modernisering af kommunens gadelys koster ca. 32 mio. kr. Den årlige energibesparelse betyder, at investeringen er tjent hjem efter ca. otte år.

Gadelys sænkes
Ud over at give nogle gevinster i sig selv, åbner moderniseringen af gadelyset i Rudersdal for, at der teknisk kan skrues mere på forskellige lysindstillinger. Dermed kan kommunen opfylde flere behov.

En LED-lyskilde bruger kun halvdelen af elforbruget i forhold til en gammeldags lyskilde, typisk fra 70 til 35 Watt. Desuden sænker vi gadelyset med 50 procent om natten fra klokken 22.00-06.00 en række steder for at spare på energien, og denne indsats vil blive udvidet.

Endelig imødekommer moderniseringen energi- og miljøkrav fra EU ved, at gamle lysrør fjernes til fordel for LED.

Der er kun få strækninger med master, hvor LED ikke ønskes. Det kan dreje sig om gamle gadelamper, som vi ønsker bevaret i et historisk bymiljø, omkring historiske bygninger eller på historiske gader og pladser.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?