29. september 2021
Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Morgendagens problemløsere sidder klar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morgendagens problemløsere sidder klar
Opdateret 27. februar 2016 kl. 09:31
Rudersdal - 27. februar 2016 kl. 07:41
Af Joram Gregers Menzer

Flygtningekrise, overbefolkning, terrorisme, krig og fred er blandt de ord, der i disse dage runger gennem lokaler og gange på Birkerød Gymnasium (BG). For sjette år i træk er der nemlig BIGMUN (Birkerød Gymnasium Model United Nations, red.) på gymnasiet, og i år er omkring 400 deltagere fra fem forskellige europæiske lande og 24 forskellige skoler fra disse lande mødt op. Det gør konferencen til den største af sin slags i Skandinavien. De deltagende elever - delegerede - deltager i simulationer af FN-konferencer, hvor de, i lighed med forbilledet FN, debatterer verdens tilstand og udfordringer.

- Måske er det fremtidens globale politikere, der i disse dage er samlet på Birkerød Gymnasium, påpegede rektor på BG Anders Kloppenborg da også i sin tale ved åbningsceremonien onsdag eftermiddag.

BIGMUN slutter søndag, hvor arrangementet altså har stået på i fem dage, og ved onsdagens åbningsceremoni var en af gæstetalerne den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray, som fra talerstolen erklærede, at han var både »imponeret og en smule intimideret«, da han stod foran de mange hundrede unge mennesker.

- Nyhederne giver mange grunde til at frygte for verdenssituationen, men når jeg kigger på jer, bliver jeg fortrøstningsfuld for fremtiden. I er et godt eksempel på, hvorfor det er så vigtigt at have et samfund, hvor man må diskutere. Så selvom verden aldrig har været så uforudsigelig som nu, skal vi forblive positive, og I har muligheden for at ændre fremtiden, sagde François Zimeray blandt andet i sin tale.

To af dem, der er med til BIGMUN i disse dage, er Markus Bobinger og Fabian Steigerwald fra Leonhard-Wagner-Gymnasium i Schwabmünchen i Tyskland, og selvom det ikke er sikkert, at de to vil være politikere i fremtiden, vil de gerne gøre en forskel.

- Det er interessant at høre forskellige politiske standpunkter til forskellige problemer. Jeg ved ikke, om jeg vil være politikere, men jeg vil i hvert fald gerne være med til at gøre noget godt for verden, siger Fabian Steigerwald.

De nævner begge den aktuelle flygtningekrise som ét af verdenssamfundets største udfordringer, og derudover nævner Markus Bobinger også overbefolkning som en væsentlig udfordring i fremtiden.

På spørgsmålet om, hvad man kan gøre for at løse sidstnævnte udfordring, trækker han på skuldrene og smiler. Efter noget tid siger han med et grin:

- Måske kan man snart begynde at sende mennesker til Mars!

Selvom den unge tysker griner af kommentaren er tanken ikke helt ude i hampen - eller rummet om man vil, og et af de nye emner, der har været debatteret på årets BIGMUN, var netop lovgivning i rummet. Idéen kommer fra Jonas Thyregod Wilcks, der er Secretary General på BIGMUN 2016.

- Man får jo inspiration fra mange forskellige steder, og det her stammer fra, at jeg så filmen The Martian, hvor hovedpersonen siger, at det er maritim lov, der gælder i rummet. Det fik mig til at tænke over, at det ville give mening at debattere lovgivning i rummet. Det er måske meget abstrakt at forholde sig til lige nu, men det kommer til at blive relevant en dag, siger Jonas Thyregod Wilcks, som også siger, at de første to dage har budt på debatter på højt niveau.

Læs hele artiklen i Frederiksborg Amts Avis lørdag den 27. februar.

Stemmer du til kommunalvalget i år?