20. september 2021
Som Åsebakken byder den besøgende velkommen i dag. Foto: Axel Bredsdorff
Som Åsebakken byder den besøgende velkommen i dag. Foto: Axel Bredsdorff
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalhistorie: Fra 'Åsebakken' til 'Vor Frue Kloster'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalhistorie: Fra 'Åsebakken' til 'Vor Frue Kloster'

Bliv klogere på historien bag Høsterkøbs kloster

Rudersdal - 12. september 2021 kl. 11:38

I Kommunen har vi haft tre klostre: i Bistrup Nordvanggård (klostret er i dag nedlagt og nonnerne flyttet til Parcelvej i Holte), en kort årrække et kloster i Trørød (Caroline Mathildestien) og så i Høsterkøb "Vor Frue Kloster", der stadig fungerer som sådant.

Klostret opstod i 1942, hvor en gruppe nonner flyttede fra et såkaldt "tilbedelseskloster" på Jagtvejen i København. Nonnerne havde i 1935 tilsluttet sig Benediktinerordenen, og det var som Benediktinere, at de indrettede sig i Høsterkøb. Men hvad var det for et hus, de kunne flytte ind i?

Ejendommene "Åsebakken" og "Magleås," der ligger overfor hinanden på Høsterkøbvej er uløseligt knyttet til de to fætre Aage Westenholz (1859-1935) fra "Magleås" og Lennart Grut (1881-1949) fra "Aasebakken."

Begge havde de gjort store forretninger i Sydøstasien, og begge fik titel af generalkonsul i Siam (Thailand). Lennart Grut var af svensk oprindelse, opvokset i Småland og var japansk gift.

Da fætteren installerede sig standsmæssigt med sommerresidens på "Magleås," ledte fætteren efter en ledig byggegrund, og faldt over det markante åbne terræn nordøst for Høsterkøbvej.

Han erhvervede ejendommen "Granly", der i dag ligger markant ud til vejen, men nu lyder navnet "PAX." Ejendommen bestod af over 30 tønder land.

Penge var der nok af, for med gummiplantager i Malaysia, og senere oliepalmeplantager og en lang række andre virksomheder i Sydøstasien, er Lennart Grut en holden mand.

Han sætter byggeriet af "Åsebakken" i gang i 1920, og to år senere kan han flytte ind og bliver straks en integreret del af det aboslut bedre borgerskab med tætte familiebånd mellem Westenholz-, Dinesen- og Grut-familierne.

Seks børn får Lennart og Helen Aiko Conder, og med fem tjenestefolk, og en meget omkringrejsende patriark, har det været en stor husholdning.

Men naturligvis måtte det gå galt med den japanske besættelse af Sydøstasien. Grut-familien må sælge "Aasebakken" og også genboen "Magleås" kom til salg, men benediktinerne valgte altså "Åsebakken."

Efter beskedne ombygninger kunne herskabshjemmet omdannes til ydmygt kloster. I indflytningsgave modtog klostret en 120 centimeter stor træskulptur med Jomfru Maria og Jesusbarnet og et scepter, formodentlig pillet ned i en jysk kirke efter reformationen. Og med denne fik klostret sit navn "Vor Frue Kloster."

Under Besættelsen bliver klostrets "gæstehuse" besøgt af ferierende danske turister (og modstandsfolk, der havde brug for en anonym tilværelse).

I 1944 får klostret egen kirkegård, og en ret omfattende landbrugsdrift, der dels drives af nonnerne selv men også af andre egentlige ansatte ("lægbrødre.") Klostret bedriver undervisning, oplæring i håndarbejde, keramisk kunnen og bespisning af gæster ved siden af fordybelse i de hellige skrifter og bøn.

Klostret har gennem årene haft tyske, danske, svenske og senest brasilianske nonner. Det sidste skyldes en pudsighed: På grund af nogle kirkelige forviklinger blev klostrets daværende priorinde Margarita Hertel i 1946 bedt om at fratræde sin stilling.

Det var hun ikke tilfreds med, og sammen med syv nonner fra klostret tog de til Brasilien og grundlagde et kloster i Sao Paulo ("Den hellige Johannes Kloster.")

Da krisen for alvor kradsede på "Åsebakken" i de første år af 2000-tallet, fordi det var svært at finde nye nonner, tog man fra Høsterkøb kontakt til dette "søster-kloster", og derfor er der i dag tre brasilianske nonner på "Vor Frue Kloster".

Klostrets "big event" var da pave Johannes Paul II på sin nordiske tur i 1989 aflagde et besøg på klostret, afholdt messe og "satte klostret på landkortet."

Klostret er i dag meget åbent og interesserede i besøgende, blot man tilmelder sig via deres hjemmeside:

aasebakken.dk

Tak til Ingelise Schmidt

("Magleås og Åsebakken", 2012)

Synes du, at kommunen er der for dig?