16. juli 2020
Charlotte Engelsted opsagde sin overenskomst med den offentlige sygesikring og blev selvstændig helhedsbehandler i Birkerød. Men så kom corona-pandemien. Alligevel har den 56-årige autoriserede fysioterapeut klaret sig rigtig pænt. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Charlotte Engelsted opsagde sin overenskomst med den offentlige sygesikring og blev selvstændig helhedsbehandler i Birkerød. Men så kom corona-pandemien. Alligevel har den 56-årige autoriserede fysioterapeut klaret sig rigtig pænt. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvittede sit job lige før coronakrisen: Charlotte havde fået nok af systemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvittede sit job lige før coronakrisen: Charlotte havde fået nok af systemet
Opdateret 25. juni 2020 kl. 23:13
Rudersdal - 25. juni 2020 kl. 14:45
Af Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I februar tog 56-årige Charlotte Engelsted en modig beslutning. Hun tog afsked med sin faste indtjening - kvittede sit job i København og sprang ud på »dybt vand«.

- Den 25. februar brød jeg med »systemet«. Jeg opsagde min overenskomst og min klinik i København og åbnede min helt egen klinik udenfor den offentlige sygesikring her i mit hjem på Mosevangen 5 i Birkerød. Jeg havde simpelthen fået nok af »samlebåndsarbejde« og »systemet«, hvor megen tid i dag går med at skulle udfylde målsætninger, delmål og lave planer. Sagt kort... Der var simpelthen for meget overflødigt papirarbejde og regneark, der skulle udfyldes, forklarer Charlotte Engelsted.

Mere tid til behandling

Hun skriver stadig journaler og andre vigtige papirer, men udenfor systemet kan hun bruge mere tid på behandling, påpeger den 56-årige fysioterapeut.

Charlotte Engelsted hjælper patienterne som autoriseret fysioterapeut, og hun har særlig erfaring med nakke- og rygsmerter, piskesmæld, hovedtraumer og kronisk hovedpine.

Udover fysioterapien gør hun også brug af kranio-sakral terapi. Hun er en såkaldt »helhedsbehandler, der ser på hele patientens krop. Eksempelvis kan ondt i ryggen stamme helt nede fra fødderne eller fra et skævt bækken, og en behandling af selve ryggen vil derfor oftest kun virke kortvarigt.

- Kroppen er meget kompleks. Den er levende og aktiv, men når den rammes af en skade, bringes den ud af balance. Jeg tror på, at man får det bedre af at blive hørt, forstået og delagtiggjort i behandlingen. Derfor bruger jeg tid på at lytte og tale med mine patienter, dernæst går behandlingen i gang, og så slutter jeg med at give patienten hjemmearbejde for i form af øvelser, fortæller Charlotte Engelsted.

Arbejdede i USA

Hun blev uddannet fra Skodsborg Fysioterapi Skole i 1988. Herefter rejste hun til USA, hvor hun arbejdede i syv år for et vikarbureau, der sendte hende ud til hospitaler og klinikker. I midten af 1990'erne tog hun igen hjem til Danmark, og frem til februar i år har hun arbejdet som selvstændig fysioterapeut på Klinikken i Borgergade i København. Her var hun under overenskomst med den offentlige sygesikring, således at størstedelen af hendes patienter var henvist fra deres egne læger.

Har solid erfaring

Gennem alle sine år som aktiv har hun opbygget en solid erfaring, og ved siden af har hun taget et væld af kurser og efteruddannelser. Hun har således en stor »værktøjskasse« at tage af.

- I »systemet« fik jeg henvist patienter, der populært sagt fik 20-30 minutter på briksen. Det skulle gå relativt hurtigt, inden næste patient skulle til. Det, synes jeg, er utilfredsstillende, da jeg også bruger tid på samtale med patienten og på at vise en række øvelser, patienten skal lave hjemme, indtil næste gang vi eventuelt ses. Det kan jeg ikke nå på 20-30 minutter. Derfor nyder jeg, at jeg nu har mere tid til hver enkelt.

Charlotte Engelsted fortsætter:

- Derudover kan jeg udenfor sygesikringen i højere grad mikse behandlingsformerne og gøre brug af redskaber fra »værktøjskassen. Eksempelvis er jeg uddannet i biodynamisk kranio-sakral terapi, som er virkelig godt til nogle patienter.

Kom godt fra start

Den 56-årige terapeut har brugt cirka en dag om ugen i halvandet år på at bygge en grundstamme op i sin nye forretning, inden hun åbnede.

- Da jeg tog springet, var jeg selvfølgelig både spændt og håbefuld, og jeg kom godt fra start... Men så kom corona-pandemien, og Danmark blev lukket ned.

Charlotte Engelsted husker tydeligt, hvordan hun sad foran fjernsynet og »live« så statsminister Mette Frederiksens pressemøde.

- Som mange andre blev jeg selvfølgelig ked af det, usikker og nervøs for fremtiden. Hvor var Danmark på vej hen? Hvordan skulle det hele gå? Og hvad nu med min klinik? Jeg havde jo lige åbnet, så timingen kunne ikke være meget værre.

En let hovedrysten bliver afløst af et smil:

- Jeg skulle lige sluge kamelen, men så begyndte jeg at tænke over, hvordan jeg måske kunne vende situationen til noget godt. Jeg stod jo med mit helt eget sted i trygge omgivelser. Jeg var i kontrol over rengøringen, og på en dag kommer der kun 4-6 patienter. Samtidig fik jeg meget hurtigt fat i både håndsprit og mundbind, og så handlede det jo bare om at tilrettelægge arbejdet, så jeg mellem hver behandling havde tid til at lufte ekstra ud og tørre ekstra af. Og som altid lægger jeg efter hver behandling både lagener og håndklæder til vask, understreger Charlotte Engelsted.

Hun startede med at tage et par patienter ind om dagen. Det blev hurtigt til tre og fire - og selvom hun uden for sygesikringen ikke længere fik henvisninger fra lægerne, så viste mund til mund-metoden sig særdeles effektiv. Derudover havde hun stor glæde af sit netværk i den første svære tid.

- Nu er de værste måneder forhåbentligt overstået, og min forretning har overlevet... Ja faktisk mere end det. Jeg har virkelig haft travlt, og i maven føles det hele bare så godt. Det var helt rigtigt for mig, at melde mig ud af systemet. Jeg har fået arbejdsglæden tilbage, og det er tilfredsstillende, at jeg kan bruge mere tid på mine patienter og således i højere grad nå ind til problemets kerne. Det er det, jeg brænder for, og som gør mit arbejde spændende. Når jeg arbejder, bruger jeg mine hænder. De opfanger og læser den krop, jeg behandler. Det tager tid, og den tid har jeg nu fået - også ved at jeg ikke bruger tid på transport.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?