24. oktober 2021
Kirkens sidekapel, Mariakapellet, er lavet helt om og gjort mere anvendeligt. Alle de faste bænke, der pegede mod prædikestolen i hovedskibet er fjernet. I stedet er der opsat løse stole, der nemt kan fjernes eller vendes. I sidekapellet er der også sat et lille alter op, og der er lavet nyt gulv med varmekanaler, så rummet fremover blandt andet kan bruges til baby-salmesang og morgenandagter. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Kirkens sidekapel, Mariakapellet, er lavet helt om og gjort mere anvendeligt. Alle de faste bænke, der pegede mod prædikestolen i hovedskibet er fjernet. I stedet er der opsat løse stole, der nemt kan fjernes eller vendes. I sidekapellet er der også sat et lille alter op, og der er lavet nyt gulv med varmekanaler, så rummet fremover blandt andet kan bruges til baby-salmesang og morgenandagter. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Istandsat kirke: Så meget får du fem millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Istandsat kirke: Så meget får du fem millioner
Opdateret 04. december 2016 kl. 08:29
Rudersdal - 02. december 2016 kl. 06:37
Af Lars Sandager Ramlow

Renoveringen af Birkerød Kirke er gået som smurt i olie.

arrow Læs også: Bortvist fra supermarked

I de seneste seks måneder er kirken blevet frisket gevaldigt op, og i søndags - 1. søndag i advent - genåbnede kirken planmæssigt. Sidekapellet står nyindrettet, våbenhuset er frisket op, bænkene i kirkens hovedskib er blevet malet, og hele kirken har fået nyt lys. Det glæder den tidligere formand for menighedsrådet, John Theil Münster:

- Opdateringen af Birkerød Kirke er usædvanligt vellykket og meget smukt gennemført. Arbejdet er udført både inden for den tidsmæssige ramme og inden for den økonomi, vi har haft til rådighed. Renoveringen er ikke blevet dyrere, hvilket, enhver bygherre ved, er en sjældenhed. Her har det nok haft stor betydning, at hele processen er blevet fulgt tæt af menighedsrådets to kompetente civilingeniører, Niels Erik Andersen og Peter Molzen, lyder det anerkendende fra John Theil Münster i Frederiksborg Amts Avis fredag.

Han lægger ikke skjul på, at han er glad for, at hele renoveringen er blevet udført i hans formandsperiode.

- En renovering af en kirke er ikke så ligetil. Arbejdet startede tilbage i 2011. Nu er opdateringen gennemført, og både det nye menighedsråd og menigheden i det hele taget kan glæde sig over resultatet. Jeg synes virkelig, at det er blevet flot, siger John Theil Münster.

Når kirkegængerne åbner den store trædør til Birkerød Kirke og træder ind i våbenhuset, springer forandringerne straks i øjnene. Der er sat nye reoler op til salmebøgerne, og der er kommet nye skabe, der blandt andet rummer de elektriske styresystemer til kirken. I loftet er der kommet ny belysning, de gamle knagerækker med håndværker-hilsner er fjernet - bortset fra den ældste fra 1777, og hele rummet er blevet malet.

Bag den næste dør - i hovedskibet er alle bænkegavlene blevet sænket, så udsynet op mod alteret er blevet væsentligt forbedret. Messinglamperne i koret er blevet renset for maling, så de nu passer til resten af lamperne i kirken, hvor der overalt er kommet nyt, bedre og varmere LED-lys.

Den største forandring er dog sket i kirkens sidekapel, Mariakapellet. Hele podiet med de tunge, gamle bænke er fjernet. I stedet er der lavet nyt trægulv med varmekanaler rundt langs kanterne. På gulvet står nu rækker af nydesignede stole, der let kan fjernes og stables efter behov, så gulvet bliver frit. Det gør rummet langt mere fleksibelt, så det blandt andet vil kunne bruges til mindre kirkelige handlinger, andagter og baby-salmesang. Derfor er der også sat et lille, nyt alter op, mens der på væggen er opsat en kopi af Danmarks ældste krucifiks fra Aaby Kirke. I loftet er der opsat nye, flotte lysekroner.

Birkerøds tidligere borgmester, Karin Løhde, der netop er valgt som ny formand for Birkerød Sogns menighedsråd, er - som John Theil Münster - meget tilfreds med hele renoveringen.

- Jeg glæder mig til at se de nye anvendelsesmuligheder her i Mariakapellet. Med den nye indretning har vi fået en »lille kirke« i kirken, og jeg synes her er meget indbydende at være. Det lille, nye alter er lavet af Ølandssten, der matcher de gamle gravsten, der er i kirken, og det nye krucifiks er ikke stort, men det passer perfekt i rummet. Det er virkelig en positiv forvandling, og de nye lamper er som en stjernehimmel over det hele, lyder det begejstret fra Karin Løhde i Frederiksborg Amts Avis.

Som John Theil Münster nævnte tidligere i artiklen, så har hele renoveringsarbejdet ikke været så »nemt«, som det måske lyder. Planlægningen begyndte allerede i 2011. Herefter skulle menighedsrådet beslutte ombygningen, provstiudvalget skulle godkende projektforslaget, inden Helsingør Stift også skulle godkende det hele. Helsingør Stift stillede samtidig nogle betingelser op og kom med et krav om, at »Den kongelige Bygningsinspektør« også blev inddraget i arbejdet, hvilket er normal praksis. Men her slutter det ikke. Den kongelige Bygningsinspektør havde krav om, at Nationalmuseets konsulenter skarpt skulle følge processen og blandt andet skulle rådgive undervejs.

Hele projektet har kostet rundt regnet fem millioner kroner. Pengene er bevilget fra Rudersdal Provstiudvalgs anlægsbudget. Birkerød Kirkes menighedsråds driftsøkonomi er således slet ikke berørt af ombygningen.

arrow 41-årig slap nådigt fra sammenstød med lastbil
02. december 2016 kl. 11:50 Opdateret: kl. 13:24
arrow Kunst inspireret af Taliban-bombning og opvaskemaskiner
02. december 2016 kl. 10:02 Opdateret: kl. 10:02
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?