23. september 2021
Stifter og direktør af BrandIT Jesper Knudsen har tilbudt at betale hele det samlede beløb på 8550 kroner, som Nøddebazaren skylder Fødevarestyrelsen. Foto: www.henriknielsen.ch
gallery icon

Se billedserie

Stifter og direktør af BrandIT Jesper Knudsen har tilbudt at betale hele det samlede beløb på 8550 kroner, som Nøddebazaren skylder Fødevarestyrelsen. Foto: www.henriknielsen.ch
Foto: Henrik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: IT-iværksætter betaler bøde for Nøddebazaren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IT-iværksætter betaler bøde for Nøddebazaren
Rudersdal - 03. august 2016 kl. 12:18
Af Joram Gregers Menzer

En konkurrerende virksomhed har klaget til Fødevarestyrelsen over flere af beskrivelserne af de nødder og bær som Mads Lønnberg, der oprindeligt er fra Birkerød, sælger fra sin internet- virksomhed Nøddebazaren.dk. Blandt andet derfor har Mads Lønnberg fået en bøde, der inklusiv gebyrer løber op i 8550 kroner. Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget, og således heller ikke i Mads Lønnberg og Nøddebazarens tilfælde.

arrow Læs også: Nøddebazaren er blevet politianmeldt - afviser bøde

- Det sidste, der er sket er, at direktøren for den danske IT-virksomhed BrandIT, Jesper Knudsen, har kontaktet mig og sagt, at han gerne vil betale de 8550 kroner. Derudover har jeg fået omkring 25.000 kroner ind fra folk, der gerne vil bidrage til at betale bøden, og det er ekstremt overvældende. Mit forslag til alle, der har støttet, er derfor at bruge pengene fra Jesper Knudsen på bøden og så bruge de resterende penge til at plante træer i Afrika, siger Mads Lønnberg.

Jesper Knudsen siger til Frederiksborg Amts Avis, at han læste Mads' historie på Facebook, og som iværksætter kan han relatere til at løbe ind i vanskeligheder, som truer med at få bugt med iværksætter-ånden.

- Jeg synes, at det er synd, at så mange iværksættere, som knokler og satser for at starte noget op, skal gå igennem så mange svære vilkår. Jeg ved selv, hvordan det er at være iværksætter, hvor pengene er små og man knokler en vis legemsdel ud af bukserne. Derfor ved jeg også, hvor meget det betyder, at andre hjælper, når man støder ind i nogle hårde og uoverskuelige problemer. Det gør, at man har benzin på motoren til at fortsætte, og jeg ville synes, at det var super ærgerligt, hvis Mads valgte at give op på grund af sådan noget her, siger Jesper Knudsen.

En af beskrivelserne, som Fødevarestyrelsen blandt andet fremhæver i bøden, er følgende: »Morbær har i lang tid været brugt som naturmedicin«. Men det er ifølge bøden ulovlig markedsføring, fordi det er »forbudt at anvende anprisninger, der tillægger en fødevare egenskaber vedrørende forebyggelse, behandling og helbredelse af en menneskelig sygdom eller giver indtryk af sådanne egenskaber«.

- Jeg synes et eller andet sted, at bøden er absurd. Der er for mig at se tale om en bagatel med nogle formuleringer, som jeg efterfølgende har ændret. Det er jo ikke noget løgn i det, der stod, og Hjerteforeningen foreslår for eksempel, at man spiser nødder hver dag, siger Mads Lønnberg.

Ifølge chefen for fødevarerejseholdet, Michael Rosenmark, har Nøddebazaren blandt andet fået bøden, fordi man kun må bruge godkendte anprisninger i sin markedsføring.

- Der var i alt 10 bemærkninger på Nøddebazarens kontrolrapport, hvoraf de fire handler om, at virksomheden antyder sygdomsanprisning. At antyde at varerne kan forebygge, behandle eller helbrede sygdom, betragter vi som en grov overtrædelse, for vi har nogle forbrugere, som sidder med en frygt for at blive syge, og når man forsøger at lukrere på det i sin markedsføring, så synes vi, at det er lige groft nok, siger Michael Rosenmark.

Vil man forsøge at få godkendt en anprisning, skal man søge om det via Fødevarestyrelsens fagkontor. Men Michael Rosenmark kan næsten udelukke, at anprisninger, der tillægger en fødevare egenskaber vedrørende forebyggelse, behandling og helbredelse af en menneskelig sygdom, vil blive godkendt.

Læs alle tre artikler om sagen i Frederiksborg Amts Avis onsdag den 3. august.

arrow Nøddebazarens bødesag lander i Folketinget
09. september 2016 kl. 05:55 Opdateret: kl. 12:05
arrow Virksomhed accepterer ikke bøde fra Fødevarestyrelsen
25. august 2016 kl. 05:47 Opdateret: kl. 14:38
arrow Iværksættere har succes med grøn profil
20. juni 2016 kl. 06:23 Opdateret: kl. 14:18
Synes du, at kommunen er der for dig?