11. juli 2020
Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hver femte demente får farlig antipsykotisk medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver femte demente får farlig antipsykotisk medicin
Rudersdal - 20. august 2019 kl. 16:26
Af Camilla Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De nordsjællandske kommuner ligger i top, når det kommer til andelen af ældre demente, der indtager antipsykotisk medicin. Det til trods for, at medicinen kan have døden til følge for de demente.

Godt hver femte ældre demente i Region Hovedstaden indtager antipsykotisk medicin. Det er højst i hele Danmark, og det afspejler sig i de nordsjællandske kommuner, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

En rapport fra 27. juni i år viser, at mellem 17 procent og 28 procent af de demente i de forskellige nordsjællandske kommuner i 2018 fik antipsykotisk medicin. Med Allerød Kommune som højdespringeren og Rudersdal Kommune i bund.

Til sammenligning får blot 14 procent af de ældre demente i Region Nordjylland antipsykotisk medicin.

I 2016 indgik den tidligere regering og satspuljepartierne en aftale om en demenshandleplan, der frem mod år 2025 blandt andet arbejder hen imod at halvere forbruget af antipsykotisk medicin på landsplan. I Region Hovedstaden har tallet siden 2016 ligget stabilt.

Sundhedsstyrelsen påpegede i oktober sidste år, at medicinen sjældent bør bruges af mennesker ramt af demens, da der både er påvist højere dødelighed blandt de ældre demente på antipsykotisk medicin og dokumenteret alvorlige bivirkninger.

Ifølge formanden for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen kan den høje andel i Nordsjælland skyldes, at der her hersker en bestemt kultur, hvor det er okay at ty til medicin som den første løsning.

- Jeg tror, den væsentligste årsag er en bestemt kultur i samarbejdet mellem læger og sundhedspersonale for at bruge medicinen, siger Nis Peter Nissen, der stiller spørgsmålstegn ved, om kommunerne har de rigtige redskaber til at nedbringe tallet.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?