15. juni 2021
Motiv fra skillingsvise (1772), med en mandhaftig Caroline Mathilde til hest og selvsamme som kærlig moder, mens Struensee kigger til fra sit fængsel.  Visen slutter: ?En Dronning bør Landet gavne; Hvo spørger: Om vi Hende savne!?
Motiv fra skillingsvise (1772), med en mandhaftig Caroline Mathilde til hest og selvsamme som kærlig moder, mens Struensee kigger til fra sit fængsel. Visen slutter: ?En Dronning bør Landet gavne; Hvo spørger: Om vi Hende savne!?
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra Lokalhistorien: Livlægens og dronningens fatale forelskelse - historien om Caroline Mathildestien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra Lokalhistorien: Livlægens og dronningens fatale forelskelse - historien om Caroline Mathildestien

Axel Bredsdorff fortæller i denne udgave af sin klumme Fra Lokalhistorien historien om Caroline Mathildestien

Rudersdal - 06. juni 2021 kl. 11:48

Mens fortællingen om Caroline Mathilde og Johan Friedrich Struensee's sværmerier i Jægerhytten ved Sjælsø er det pure opspind, er der mere hold i denne fortælling om et materielt udtryk for den glamourøse affære mellem de to.

Christian 7. blev som 16-årig konge i Danmark/Norge i 1766 og samme år gift med sin engelske kusine Caroline Mathilde, som da var 15 år.

Kongen havde tidligt fået skudsmålet "utilregnelig," idet han som kronprins gerådede ud i snart den ene snart den anden skandale eller pinlighed. Hvis man troede, det ville gå over, nu alvoren med to slag måtte være gået op for ham, tog man fejl. Men for at bibringe den unge konge lidt dannelse blev en udlandsrejse arrangeret til Tyskland, Holland, England og Frankrig, og allerede i Altona blev den meget dygtige by-læge Struensee ansat til at passe på kongen under rejsen. Og det med så stort held, at skandalerne i udlandet praktisk taget udeblev.

Lykkeligt hjemme igen i København blev Struensee fastansat som kongens livlæge, men herefter tog historien en voldsom drejning.

Struensee var optændt af tidens "oplysningstanker," og brændte efter at kunne realisere nogen af sine såkaldte "utilitaristiske ideer," der blandt andet gik ud på "at samfundets mål må være at bibringe mest mulig lykke for flest mulig mennesker." Med sin daglige nære kontakt med den enevældige konge var det nærliggende at forsøge at få sine reformtanker ført ud i livet "gennem kongen." Kongen var villig til at skrive under på (næsten) hvad som helst - intet interesserede ham mindre end kongegerningen, og hvis livlægen foreslog noget, så...

Hvis han havde begrænset sig til de altomfattende reformer af militærvæsenet, reduktion i administrationsapparatet, nye forvaltningsgange (efter preussisk mønster), humanisering af retsvæsenet, afskaffelse af censuren og så videre kunne Danmark have udviklet sig til et europæisk foregangsland - hvis ellers den "gamle magtelite" havde tålt det. Og vel at mærke: Hvis hans reformiver i højere grad havde tilpasset sig danske samfundsforhold og ikke var grebet ud af en idealiseret forestilling om samfundet.

Men mere fatalt var det, at han stormende forelskede sig i dronningen, og hun i ham. Caroline Mathilde havde fået ejendommen "Frydenlund" i Trørød/Vedbæk i bryllupsgave, mens kongen i begyndelsen af ægteskabet mest holdt til i København. Fra juni 1771 flytter kongefamilien og Struensee til Hirschholm (Hørsholm) slot, og fjorten dage efter kommer der ordre fra Struensee om, at der skulle anlægges en ridesti i lige linje fra "Frydenlund" til "Hirschholm slot." Som sagt, så gjort, og Danmarkshistoriens hurtigste anlægsprojekt så dagens lys i på mindre end tre måneder. Nu kunne de to turtelduer mødes tit og ofte på Frydenlund og søge ensomheden i naturen på deres lange rideture.

Som bekendt gik det rigtig galt. Vel havde Caroline Mathilde gjort sin dronningepligt og født sin mand en arving (den senere Frederik 6.); men da hun i 1771 fødte en prinsesse var der tvivl, om faderen nu var kongen eller livlægen? Den detroniserede embedsstand omkring kongen var ikke i tvivl, og Frederik 5.s enkedronning Juliane Marie var slet ikke i tvivl:

"Den nyfødte prinsesse Louise Augusta var ikke kongens barn!"

Løsningen lå lige for: Kongen lokkedes til at underskrive arrestordre på Struenseee, og 17/1 1772 bliver han arresteret, Caroline Mathilde ligeså, og mens Struensee henrettes i april, slipper Caroline Mathilde med at blive forvist til Celle (i Tyskland), men uden hverken kronprinsen eller den "uægte" datter.

Stien over Trørød/Nyvang, gennem Maglemosen og videre gennem Folehaveskoven skifter status fra "forbindelsesvej" til "jagtsti", og med tiden ændres enkelte steder i dens forløb, men den kan følges fra Frydenlund og til kommunegrænsen som "Caroline Mathilde Vej/Sti" og herfra som "Mathildevejen" til den nuværende Hørsholm kirke, der ligger på øen hvor Hirschholm slot få lå.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?