4. december 2020
Kilometerstenene er opstillet i årene efter 1910. Foto: Axel Bredsdorff
gallery icon

Se billedserie

Kilometerstenene er opstillet i årene efter 1910. Foto: Axel Bredsdorff
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra Lokalhistorien: Historien bag P.V. Jensen-Klints kilometersten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra Lokalhistorien: Historien bag P.V. Jensen-Klints kilometersten

Endnu en udgave af Axel Bredsdorffs klumme: Fra Lokalhistorien

Rudersdal - 25. oktober 2020 kl. 11:45
Af Axel Bredsdorff

På de to kongeveje og Strandvejen står mange kilometersten. Fra Virum mod Blovstrød er otte sten (14-22 kilometer), fra Ruderdal til Isterød er der på Hørsholm Kongevej fem sten (18-22 kilometer), og langs Strandvejen er fra Mølleåen til Rungsted seks sten (14-20 kilometer), idet dog én mangler: nemlig 15 kilometer-stenen i Skodsborg! Stenene - som kan findes på mange større veje på Sjælland - har en fælles oprindelse.

De er tegnet af arkitekten P.V. Jensen-Klint, der er mest kendt for sit hovedværk Grundtvigskirken, men som også tegnede den ikoniske sporvognsventesal på Trianglen på Østerbro (kaldet "suppeterrinen").

Jensen-Klint var også meget ivrig fortaler for bevægelsen "Bedre Byggeskik", der fik stor betydning for dansk husbyggeri i 1910-erne og 1920erne. Han havde vundet opgaven med at designe nye vejsten, efter at Danmark i 1907 var gået over til meter-systemet, og de gamle mil derfor forekom svært forståelige. For hver kilometer blev en ens tilhugget granitsten opsat, dog således, at ved hver tiende kilometer fik stenen en større højde (2,3 meter) og blev af og til forsynet med "garder".

I Rudersdal har vi tre "20 kilometer-sten", og de er alle udmålt fra den store 0-kilometer-sten, der står foran Østerport station og peger i retning mod blandt andet "Rudersdal og Rungsted." På 20 kilometer-stenen i Birkerød (ved Aldi) er tilføjet inskriptionen: "20 kilometer fra København, 13,89 kilometer fra Hillerød".

I varieret omfang er hver enkelt kilometer underopdelt i 200 meters intervaller, markeret med mindre såkaldte "afstandssten", men her synes "tidens tand" at have været mere rå ved disse, så en del er gået tabt. Stenene hedder typisk blot "2", "4", "6" eller "8", mens en enkelt på "3" også forekommer på Geels Bakke.

Helt speciel er stenen ved kommunegrænsen til Hørsholm i Vedbæk, der er en hvidmalet sten påmalet med rød "20,4 km".

Alle sten males jævnligt op med linoliemaling "Skovgaard og Frydenberg, dyrehaverød nr. 12". Vedligeholdelse foretages af kommunens driftsafdeling.

Kilometerstenene er opstillet i årene efter 1910 og indgår i dag i den gruppe af monumenter, som der i særlig grad skal passes på. Derfor er det også dobbelt ærgerligt at 15-km-stenen ved Skodsborg er forsvundet i løbet af de sidste fire-fem år.

Skulle nogen vide, hvor den er blevet af, hører både Rudersdal Museum og Historisk-topografisk Selskab for Søllerødegnen gerne om det.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?