24. september 2021
Fodboldfitness i FodboldMotion Rudersdal er for alle, der gerne vil være med i et fodboldfællesskab. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Fodboldfitness i FodboldMotion Rudersdal er for alle, der gerne vil være med i et fodboldfællesskab. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fodbold skaber fællesskab for kronisk syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fodbold skaber fællesskab for kronisk syge
Opdateret 23. marts 2017 kl. 09:37
Rudersdal - 23. marts 2017 kl. 06:43
Af Joram G. Menzer

- Det er lidt ligesom, når man laver smørrebrød.

arrow Læs også: Kronisk syge koster kommuner dyrt

Sådan siger en smågrinende Maria Santana, der er en af initiativtagerne bag foreningen FodboldMotion Rudersdal, da hun skal forklare, hvad fodboldfitness er. Hun uddyber:

- En kartoffelmad kan eksempelvis være med mayonnaise, og den kan være med rå løg og ristede løg, men man kan ikke lige pludselig begynde at putte remoulade på en kartoffelmad. Det handler om traditioner. Nogle ting skal man ikke ændre på, og sådan er det både med smørrebrød og fodbold. I FodboldMotion Rudersdal er fodbold vigtig, men alligevel slet ikke, for vi tænker fodbolden på andre måder, hvor fokus især er på det fællesskab, som fodbold skaber, siger Maria Santana.

Foreningen er en videreførelse af et tre måneder langt prøveprojekt, som Maria Santana lavede i samarbejde med Rudersdal Kommune og fodboldklubben BSV, hvor mænd, der havde eller havde haft kroniske sygdomme, kunne deltage. Efter de tre måneder var Maria Santana dog ikke klar til at lægge projektet på hylden, og derfor er foreningen FodboldMotion Rudersdal nu blevet oprettet. Aktiviteten er dog ikke længere kun for mænd, der har oplevet kronisk sygdom men alle, som gerne vil være en del af et fodboldfællesskab, men som af den ene eller anden årsag ikke vil eller kan spille fodbold, hvor konkurrence er omdrejningspunktet.

- Det elitære er pillet ud, og det handler ikke om at vinde. Det gør det så alligevel, når vi kommer i gang, men der er ikke et krav om, at vi skal vinde kampe i weekenden. Det er ikke det, det handler om. Det handler om at have et fællesskab, hvor man bekymrer sig om hinanden, og det er faktisk rørende at se de her voksne mænd tage sig af hinanden, siger Mogens Lund Hansen, siger Mogens Lund Hansen, der er medstifter af foreningen og en af de 12, der i øjeblikket spiller på mandeholdet. Han lider selv af dårlig ryg og dårlige knæ.

En anden deltager er 74-årige Bendt Berg, der er kræftpatient men som stadig er erhvervsaktiv. Han har været med siden prøveprojektet, og ligesom de andre deltagere går han nødigt glip at træningen.

- Selv på dårlige dage trækker man sig op og møder frem for at bidrage til en god oplevelse for alle i et lille, hyggeligt selskab, hvor man passer pænt på hinanden, og ingen tager det alt for alvorligt, siger Bendt Berg.

Også hos Rudersdal Kommune glæder man sig over oprettelsen af foreningen.

- Lige netop den form for initiativer er af stor betydning for kommunens forebyggende sundhedsindsats og matcher på flotteste vis den strategi, der i kommunen er foldet ud for såvel den fysiske som den mentale sundhed. Her arbejdes der ud fra tankesættet om fem veje til et godt liv, som er fem enkle måder at skabe mere glæde i hverdagen, hvilket er styrk dit netværk, lær noget nyt, lev dit liv aktivt, vær til stede i nuet og giv af dig selv, siger Birgit Hoé Knudsen, der er kulturchef i kommunen.

Læs hele artiklen i Frederiksborg Amts Avis torsdag.

Stemmer du til kommunalvalget i år?