16. november 2019
Christian Amby Schønberg fra Nærum et blevet ?et nyt menneske? og meget gladere for at gå i skole efter et år på Højer Efterskole i Sønderjylland. 	Foto: Presse
Christian Amby Schønberg fra Nærum et blevet ?et nyt menneske? og meget gladere for at gå i skole efter et år på Højer Efterskole i Sønderjylland. Foto: Presse
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fællesskabet på efterskole gav Christian smilet tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fællesskabet på efterskole gav Christian smilet tilbage
Rudersdal - 13. august 2019 kl. 15:41
Af Camilla Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I disse dage starter en masse nye elever en helt ny tilværelse på efterskoler rundt om i landet. 15-årige Christian Amby Schønberg fra Nærum rykkede for et år siden til Højer Efterskole i Sønderjylland.

Han tog på efterskole for at ryste posen og udfordre sig selv - og missionen lykkedes. For et år siden brød han sig ikke om at gå i skole, men året på Højer Efterskole i Sønderjylland har forvandlet Christian Amby Schønberg.

- Skoleåret er blevet alt det, jeg havde håbet på. Jeg kan selv mærke, hvor meget jeg har rykket mig i løbet af året og er blevet meget gladere - jeg er lidt blevet et nyt menneske, siger den 15-årige efterskoleelev, der tidligere havde svært ved at komme ud blandt andre.

Højer Efterskole ligger ved grænsen til Tyskland. Der kan virke langt dertil fra Nærum, men Christian Amby Schønberg var ikke i tvivl om, at skolen var den rette for ham. Især var det efterskolens kampsportslinje, der trak ham til det sydjyske, og det har han ikke fortrudt.

- Her har jeg fået opbakning fra både lærerne og de øvrige elever. Alle kender hinanden, og det gør det meget trygt. Kampsportstrænerne gør også virkelig en forskel og underviser alle individuelt - for eksempel har jeg brunt bælte i karate, men jeg havde aldrig trænet ju-jutsu før. Det er to forskellige discipliner, men jeg har udviklet mig i begge dele, fortæller Christian Amby Schønberg, der netop har været til sin første graduering i ju-jutsu og opnåede det gule bælte.

Gymnastik er et fælles omdrejningspunkt for de 90 elever, der går på Højer Efterskole. Forårets opvisninger er kulminationen på hele årets arbejde. For Christian Amby Schønberg var gymnastik en ny udfordring.

- Jeg vidste intet i starten af året, og den første opvisning var virkelig grænseoverskridende. Men gymnastikken har givet os en helt speciel form for sammenhold, fordi vi har haft så mange fede oplevelser - det giver et sus i maven, når vi står der på gulvet alle sammen, siger efterskoleeleven.

Netop gymnastikken er højt prioriteret på Højer Efterskole, fordi det kan opbygge et særligt fællesskab, forklarer forstander Mads Hegaard Hansen.

- We are family på Højer Efterskole, og det mærker vi rigtig tydeligt i gymnastikken, som alle skal deltage i. Vi har mange forskellige linjer, men når vi står sammen på gulvet, så er vi en enhed. Alle har en rolle, og der mangler en brik, hvis en elev ikke møder op. Det giver et unikt fællesskab som alle bakker op om, forklarer forstanderen.

Det fællesskab er 15-årige Christian Amby Schønberg ikke færdig med endnu. Han tager også 10. klasse på Højer Efterskole.