30. juli 2021
Jeanett Debb fra Skodsborg er skovfittræner og udvikler af konceptet Skovfit.dk. Nu er hun også forfatter, idet hun just har udgivet bogen »Træn med naturen«, som indeholder mere end bare råd til at træne i naturen men også Jeanett Debbs bud på en livsfilosofi. Foto: Allan Nørrregaard
gallery icon

Se billedserie

Jeanett Debb fra Skodsborg er skovfittræner og udvikler af konceptet Skovfit.dk. Nu er hun også forfatter, idet hun just har udgivet bogen »Træn med naturen«, som indeholder mere end bare råd til at træne i naturen men også Jeanett Debbs bud på en livsfilosofi. Foto: Allan Nørrregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er på tide at tage håndvægten i den anden hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Det er på tide at tage håndvægten i den anden hånd
Rudersdal - 31. august 2020 kl. 21:00

Af Joram G. Menzer
Et af tidens generiske pop-hit brager øredøvende ud af højtalerne, mens svedige mænd og kvinder iført sportstøj og høretelefoner, hvorfra lyden af deres egne foretrukne hits slipper ud, bevæger sig rundt mellem hinanden på vej til løbebåndet, den stationære cykel eller håndvægtene.

Det er nok efterhånden det, de fleste mennesker forbinder med træning; en aktivitet, der foregår i et dertil indrettet lokale.

Men nu er det på tide, at vi tager skeen - eller håndvægten - i den anden hånd og rykker træningen ud i mere naturlige omgivelser - i bogstaveligste forstand. Det mener Jeanett Debb fra Skodsborg.

Hun er skovfittræner og udvikler af konceptet Skovfit.dk. Og nu er hun også forfatter. Hun har nemlig just udgivet bogen »Træn med naturen«.

- Princippet er helt grundlæggende, at det handler om at bruge det, der er lige foran dig. Det er mit håb, at vi som samfund kan genopdage, at vi har ressourcerne til at hjælpe os selv lige uden for vores dør. Du behøver ikke et træningscenter eller en masse redskaber for at træne, lyder det fra Jeanett Debb.

Bonussen ved at rykke træningen til det udendørs træningscenter er ifølge Jeanett Debb, at træning i naturen ikke kun giver en bedre fysisk men også et forbedret mentalt helbred sammenlignet med at bure sig inde i et traditionelt fitnesscenter.

- I naturen går vi tilbage til en urtilstand, som vi på meget kort tid har erstattet med e-numre, beton, larm og stress og jag. Og det er de fleste af os altså ikke gearet til, siger Jeanett Debb.

Tværtimod svækker den moderne livsstil os som art, mener Jeanett Debb. Eller som hun skriver i sin bog: »Vores moderne livsstil er vores kryptonit«.

En stor del af inspirationen til bogen og foreningen Skovfit.dk kommer fra Jeanett Debbs ture til Japan, hvor man ifølge Jeanett Debb har en større forståelse for, hvor vigtigt det er for mennesker at bruge tid i naturen.

- Jeg har været meget i Japan, hvor man er langt mere fremme i skoene, end vi er. Det er heldigvis ved at komme til Danmark, for der er masser af forskning, der viser, at skoven har en virkelig positiv indflydelse på os såsom at styrke vores immunforsvar og gøre os gladere, siger Jeanett Debb.

Og netop det med forskningen er vigtig for Jeanett Debb.

- Jeg kan godt lide, at der er en videnskabelig forklaring bag, hvorfor man får det bedre af at opholde sig i naturen. For af en eller anden grund er der mange mennesker, der synes, at det bliver lidt mærkeligt, når man står og træner op af et træ, fordi det er blevet meget mere normalt at stå indenfor i et center med »dunk dunk« i højtalerne fremfor at stå udenfor i frisk luft og styrketræne og få kredsløbet i gang, siger Jeanett Debb.

Til at bakke op om den forskningsmæssige del af sagen har Jeanett Debb allieret sig med Rikke Engell, der er psykiater og overlæge på Psykiatrisk Center København på Rigshospitalet.

Hun går selv på et af Jeanett Debbs hold og har skrevet et afsnit, »Helbredelse i naturen«, til Jeanett Debbs nye bog.

Ifølge Rikke Engell er der efterhånden talrige studier, der viser at ophold og/eller træning i naturen har tydelige positive effekter i forhold til det fysiske og psykiske helbred.

»Motion udendørs i dagslys øger produktionen af signalstoffet dopamin, som spiller en vigtig rolle i hjernens belønningssystem«, skriver Rikke Engell blandt andet i bogen.

- Der er blandt andet en teori om, at vi bliver i bedre humør, når vi ser farven grøn. Det er nemlig ikke særlig lang tid siden, at det var et spørgsmål om overlevelse for vores art, at vi fik øje på de grønne ting, som vi kunne overleve af, da vi boede i naturen. Så det giver god mening, at vi bliver opløftet af at være i naturen, siger Jeanett Debb.

Det var oprindeligt Jeanett Debbs egne livsomstændigheder, der - om man så må sige - tvang hende helt ud i skoven.

- Jeg er født med skoliose (skæv ryg, red.), som betyder, at det er vigtigt for mig at træne. Jeg begyndte at gå meget op i det, da jeg var 11-12 år, for jeg fik faktisk at vide, at jeg ville blive krøbling, inden jeg blev 30, hvis ikke jeg virkelig passede på mig selv. Så jeg har taget alle de kurser om kroppen, jeg kunne komme i nærheden af og læst alt, hvad jeg kunne finde om kroppen, siger Jeanett Debb.

Da hun senere i livet fik en diskusprolaps havde hun derfor gode forudsætninger for at træne sin ryg. Som en ekstra udfordring stod Jeanett Debb dog på det tidspunkt som alenemor til en datter, som ofte var syg.

Datteren blev senere diagnosticeret med PFAPA, der ifølge Jeanett Debb er en periodisk febersygdom, der gør, at kroppen bliver angrebet af en fantombakterie med cirka 28 dages mellemrum med feber på 40-41 grader hver gang.

- Da jeg stod som enlig mor med et barn, der var blevet syg, og jeg havde fået en diskusprolaps og ikke kunne komme ned i træningscentret, tænkte jeg: »Okay, hvad gør jeg så?«. Og så måtte jeg jo se, hvad jeg havde lige foran mig, og det var skoven, siger Jeanett Debb, der sammen med datteren bor i den gamle stationsbygning på Skodsborg Station.

- Og efter at have haft lidt kaos i vores liv, kunne jeg jo også konstatere, at det havde en positiv effekt at være i interaktion med naturen, og det er det, jeg har findyrket lige siden, siger Jeanett Debb.

Træningen i naturen bed sig fast for Jeanett Debb, og på et tidspunkt fik hun en henvendelse fra en person, der havde hørt, at hun havde haft gode resultater med at afhjælpe sin diskusprolaps ved at træne i skoven.

- Hans kone havde også en diskusprolaps, så han spurgte, om hun måtte være med, forklarer Jeanett Debb.

Det måtte hun gerne, og på den måde blev en til to, to blev til 10, og nu er 10 blevet til foreningen Skovfit.dk, som i dag har omkring 80 medlemmer, der træner på otte forskellige hold.

Og nu kan alle andre så også få glæde af træningsformen med Jeanett Debbs bog, som blev lanceret i skoven ved Skodsborg Station søndag og sat til salg torsdag den 3. september. Jeanett Debb håber, at hendes bog kan være med til at gøre træning i naturen til en permanent del af flere menneskers liv i fremtiden.

- Jeg håber ikke, at bølgen med udendørs træning bare er her, fordi det i øjeblikket er moderne og smart. Jeg håber jo, at folk selv mærker, hvor rart det er, så de fortsætter. Mit håb med bogen er jo, at alle - også selvom de ikke bor i nærheden af Skodsborg - opdager, hvor nemt det er at gå udenfor og få noget positivt ud af det, siger Jeanett Debb.

Og det er også en væsentlig pointe for Jeanett Debb; at men ikke behøver at bo lige ud til skoven for at få noget ud af træningsformen.

- Man kan også gå ud i sin have, tage til stranden, det nærmeste gadekær, en park eller lignende, siger Jeanett Debb og tilføjer:

- Det er faktisk et væsentligt budskab i bogen; brug det du har foran dig. Det er på mange måder en bog, der handler om at bruge det, du har lige foran dig. Det startede som en træningsfilosofi, men det er også noget, der har smittet af på mange andre dele af mit liv, hvor den filosofi kan være med til at dæmpe overforbruget.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?