16. januar 2019
Foreningen De Røde Portes Venner er klar til at indvie endnu en rød port. Det sker på lørdag klokken 11.00 for enden af Weeselmindevej ved indgangen til Jægersborg Hegn. Her ses fra venstre mod højre Thoralf Færch, der er pensioneret tømrer og suppleant til foreningens bestyrelse, Henrik Ehrenreich, der er tømrermester og næstformand i foreningen og Niels Brühl, der er kasserer i foreningen. I hænderne holder Henrik Ehrenreich i øvrigt den gyldne spade, som bruges til første spadestik på nye porte. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Foreningen De Røde Portes Venner er klar til at indvie endnu en rød port. Det sker på lørdag klokken 11.00 for enden af Weeselmindevej ved indgangen til Jægersborg Hegn. Her ses fra venstre mod højre Thoralf Færch, der er pensioneret tømrer og suppleant til foreningens bestyrelse, Henrik Ehrenreich, der er tømrermester og næstformand i foreningen og Niels Brühl, der er kasserer i foreningen. I hænderne holder Henrik Ehrenreich i øvrigt den gyldne spade, som bruges til første spadestik på nye porte. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dansk skuespiller indvier rød port til Jægersborg Hegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk skuespiller indvier rød port til Jægersborg Hegn
Rudersdal - 07. august 2018 kl. 13:36
Af Joram G. Menzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Foreningen De Røde Portes Venner indvier lørdag den 11. august - med hjælp fra skuespilleren Bodil Jørgensen - endnu en rød port. Det er den anden port, foreningen indvier, og denne ligger for enden af Wesselmindevej ved indgangen til Jægersborg Hegn.

Porten var egentlig blevet fjernet, fordi skovridderen for Jægersborg Hegn i 2016 besluttede, at de røde porte til Jægersborg Hegn ikke fremover ville blive vedligeholdt. Af den årsag skulle de rives ned, før de selv faldt sammen. Beslutningen medførte en mindre folkelig opstandelse, som resulterede i en væsentlig debat om portene. I kølvandet på debatten opstod foreningen De Røde Portes Venner, som har til formål »at medvirke til at sikre reetablering og vedligeholdelse af de røde porte i og omkring Jægersborg Hegn«, som der står på foreningens hjemmeside.

Sidste år indviede foreningen den første af de genopførte røde porte for enden af Nærumgårdsvej i Nærum ved indgangen til Jægersborg Hegn, hvilket blandt andet skete med hjælp fra skuespiller Ghita Nørby, som selv er medlem af De Røde Portes Venner.

Og nu er tiden altså kommet til at indvie den næste af portene. Også denne gang vil der bliver kastet stjernestøv over begivenheden, idet skuespilleren Bodil Jørgensen møder op. Det var i øvrigt selvsamme skuespiller, der tog første spadestik til Nærumvænge Port, fortæller Henrik Ehrenreich, der er tømrermester og næstformand i foreningen. Arbejdet med portene foregår i hans baghave og garagen.

- Jeg blev egentlig involveret, fordi der var så mange borgere, der havde et ønske om, at portene ikke skulle rives ned. Som træmand kom jeg så ind i det, fordi jeg sagde, at jeg gerne ville være medsponsor på projektet. Og på den måde endte vi så her, siger Henrik Ehrenreich.

Der er tale om frivilligt arbejde for alle, der involverer sig i at skabe og vedligeholde portene. Foreningen står dermed selv for alt arbejdet med portene, og Naturstyrelsen, som tidligere havde ansvaret for portene, har ifølge kasserer Niels Brühl ikke været i udpræget hjælpsomt humør.

- Vi har ikke fået rådgivning fra Naturstyrelsen, og det virker som om, at der er en lidt kølig holdning til arbejdet med portene, siger Niels Brühl.

- Det her er skovens eneste donation til os, siger Henrik Ehrenreich og fremviser en såkaldt dorn, som er en metalstang, der holder portenes store lodrette søjler på plads.

- Da jeg spurgte tømreren på deres værksted, var det det eneste han ville udlevere fra portene. Så måtte vi selv finde ud af, hvor i verden den kunne købes, siger Henrik Ehrenreich med et lille grin.

Thoralf Færch, der er pensioneret tømrer og suppleant til foreningens bestyrelse, tilføjer:

- De har faktisk leveret to ting. De har også leveret metalpladerne med dronning Margrethes monogram på, som hænger over portene. Dem må man nemlig ikke selv lave.

Kasserer Niels Brühl opsummerer:

- Grundlæggende har vi selv stået for detailarbejdet, vi har selv udarbejdet alle tegninger og planlægning, og så har vi leveret materialet til Naturstyrelsen, som så i vidt omfang har godkendt tegninger og projekter. Vi har lavet en aftale med Naturstyrelsen om vores rolle, og når portene er stillet op og indviet, afleverer vi dem som en gave til Naturstyrelsen. Altså, en gave til det danske folk, siger Niels Brühl.

Pengene til projekterne kommer hovedsagligt fra fondsmidler og - i meget mindre omfang - det årlige kontingent på 100 kroner fra foreningens cirka 200 medlemmer.

Selvom det er Naturstyrelsen, der altså ender med at ejer portene, har De Røde Portes Venner dog også måttet påtage sig opgaven med at vedligeholde portene i de næste 10 år.

Indvielsen af Wesselminde Port finder sted lørdag den 11. august klokken 11.00, og alle er velkomne. Mere info kan findes på www.deroedeporte.dk.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk